Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wiosna

Niebanalne potrawy świąteczne

Polecane posty

Gość Wiosna

Tak się zastanawiam i może Wy mi pomożecie :) Czy robicie na Wielkanoc jakieś oryginalne, niebanalne potrawy? Chodzi mi o coś nieoczywistego, co mogłoby stanąć obok tych klasycznych dań. Macie jakieś swoje sprawdzone kulinarne pychotki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Może

Pascha  wielkanocna  nie wszyscy  robią  a jest  pycha 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Ruchy

Pieczony pterodaktyl z sosie spermowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość goscioowa

a to bardzo różnie, maż specjalizuje się w miesiwie i zawsze wymysli coś nowego- w tym roku będzie wedzona polędwiczka z orzechami i jakbłkami, ja robie takie "muffinki" z jajek, bo jaja jednak muszą królować :), poza tym zawsze staram się przygotować jakiś pasztet z warzyw- w tym roku będzie pasztet z białych warzyw, głownie z selera z dodatkami na ostro, poza tym sama tradycja 🙂

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Wiosna

Pascha! Dzięki za pomysł, rzeczywiście w ogole o niej nie pomyślałam ☺ 

Polędwiczka z orzechami i jabłkami brzmi bosko, spróbuje zrobić któregoś dnia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosciowa

Moja szwagierka eksperymentuje tez z jajkami, w zeszłym roku zrobiła "szaszyłki" z ugotowanych jajek przepiórczych, awokado i łososia wędzonego, smakowało super i wyglądało bardzo oryginalnie 🙂

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gość

W tym roku postanowiłam zaskoczyć gości całkowicie. Podam im po zupce chińskiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość

Pieczony udziec jagnięcy, tradycja np. we Francji a u nas nieznane. Albo dania ze szparagami - jak Wielkanoc jest późna to jak najbardziej warto, np. z sosem holenderskim albo jako omlet ze szparagami (żeby pozostać w jajecznych klimatach). Jak u kogoś króluje sałatka jarzynowa to można ją podać w formie roladek w szynce dojrzewającej, albo w "kominkach" z ciasta francuskiego (i udekorować jajkiem przepiórczym). Jajka faszerowane na mnóstwo sposobów (my bardzo lubimy z fetą, suszonymi pomidorami i orzeszkami piniowymi). Pasztet (taki grubo mielony, z warstwą galeretki) w cieście.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×