Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

szukamsiebie

Jak zacząć jeść warzywa i owoce?

Polecane posty

Dzień dobry! Jestem 14-latką i zmagań się z problemami w odżywianiu. Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam owoce lub warzywa. Rodzice opowiadali mi, że gdy miałam kilka miesięcy (!) mogłam zjeść wszystko, począwszy od warzyw, zup, owoców aż po kanapki. Jednak nagle wszystko się zmieniło i już prawie nic nie jadłam. Gdy miałam 11 lat chodziłam do psychologa, stwierszono, że jem tylko  określoną  grupę dań. Głównie sporzywam chleb oraz inne tego typu produkty. Jeżeli chodzi o warzywa jem tylko ziemniaki, a o owoce- piję soki. Próbuję jeść kawałkami lecz od razu dostaję odruchu wymiotnego. Bardzo chciałabym zmienić moją dietę ale po prostu nie potrafię zacząć. Proszę o pomoc i porady.

Przed chwilą, szukamsiebie napisał:

Gdy miałam 11 lat chodziłam do psychologa, stwierszono, że jem tylko  określoną  grupę dań.

A czy obecnie wciąż konsultujesz się z psychologiem? Ogólnie w przypadku tak poważnych problemów z odżywianiem doradzałabym psychoterapeutę z wykształceniem medycznym. Trudno tu wskazać konkretne metody, czy rady, ponieważ wszystko zależy indywidualnie. Ty sama zapewne zdajesz sobie sprawę do pewnego stopnia, jaka jest przyczyna i w jakiej postaci warzywa i owoce są dla Ciebie najbardziej akceptowalne - na tym polu możesz samodzielnie jak najwięcej eksperymentować.

2 minuty temu, Nenesh napisał:

A czy obecnie wciąż konsultujesz się z psychologiem

Nie, niestety już nie chodzę na konsultacje. Dzisiaj próbowałam kukurydzy z puszki lecz skończyło się tak jak zwykle.

Przed chwilą, szukamsiebie napisał:

Dzisiaj próbowałam kukurydzy z puszki lecz skończyło się tak jak zwykle.

A kukurydza jako puree? Bądź na przykład jako wytrawna pasta na chleb, czy na słodko mielona z migdałami - byłaby bardziej zjadliwa dla Ciebie? Może w zapiekance?... Pozwolę sobie zapytać, co najbardziej wzbudza w Tobie wstręt? Smak, konsystencja, wygląd, czy sama tylko świadomość, że jesz warzywo/owoc?

Wydaje mi się, że wszysko na raz, jednak najbardziej smak i konsystencja. Myślę, że pomysł z pastą na chleb jest bardzo dobry, na pewno kiedyś spróbuję.

Gość Gość

Spróbuj Soki z wyciskarki wolnoobrotowej z przewaga warzyw

- wszystkie soki z  warzyw których nie lubię jak brokuły, seler naciowy, papryka doprawiam malinami i jest pysznie :)

7 minut temu, Gość Gość napisał:

Spróbuj Soki z wyciskarki wolnoobrotowej z przewaga warzyw

Na pewno spróbuję! Dziękuję za porady i poświęcony czas 🙂