Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gośćini

Seniorzy w ogóle nie szanują młodzieży

Polecane posty

Gość Gośćini

Oczekują przywilejów, specjalnego traktowania, wpychają się w kolejki, jak się bronisz to się zaczyna jaka dzisiejsza młodzież jest straszna itd. Jak dla mnie to głupota że komuś trzeba ustąpić miejsca bo jest starszy, rozumiem jeżeli ma problemy zdrowotne to niezależnie od wieku należy ustąpić ale sam wiek nie daje żadnych przywilejów. Odbieram wrażenie że staruszkowie traktują młodzież jak jakiś podludzi albo w ogóle nieludzi. Nie uważacie że ktoś w końcu powinien coś z tym zrobić? 

Gość Gość

Kiedyś zimą byliśmy z mężem w dolinie Strążyskiej jest to spory kawał drogi a ostatni odcinek pod górę, w bacówce kupiliśmy coś do jedzenia i rozebraliśmy kurtki, weszła młoda dziewczyna na oko 17-18lat i nie zamknęła drzwi gdy poprosiłam żeby zamknęła (okropnie wiało i padał śnieg) to ta "szanująca innych" młoda osoba otworzyła je na oścież, trzeba przyznać że zamurowało nas 

Gość Gość

Kiedyś zimą byliśmy z mężem w dolinie Strążyskiej jest to spory kawał drogi a ostatni odcinek pod górę, w bacówce kupiliśmy coś do jedzenia i rozebraliśmy kurtki, weszła młoda dziewczyna na oko 17-18lat i nie zamknęła drzwi gdy poprosiłam żeby zamknęła (okropnie wiało i padał śnieg) to ta "szanująca innych" młoda osoba otworzyła je na oścież, trzeba przyznać że zamurowało nas 

Gość Gość

Gość Gość
25 minut temu, Gość Gośćini napisał:

Oczekują przywilejów, specjalnego traktowania, wpychają się w kolejki, jak się bronisz to się zaczyna jaka dzisiejsza młodzież jest straszna itd. Jak dla mnie to głupota że komuś trzeba ustąpić miejsca bo jest starszy, rozumiem jeżeli ma problemy zdrowotne to niezależnie od wieku należy ustąpić ale sam wiek nie daje żadnych przywilejów. Odbieram wrażenie że staruszkowie traktują młodzież jak jakiś podludzi albo w ogóle nieludzi. Nie uważacie że ktoś w końcu powinien coś z tym zrobić? 

Kup sobie wreszcie samochód

Gość Gość
29 minut temu, Gość Gośćini napisał:

. Nie uważacie że ktoś w końcu powinien coś z tym zrobić? 

A co proponujesz?

Gość Jurek

W Polsce wielu emerytów jest stosunkowo biernych. Spędzają czas przed TV, w kolejkach do lekarzy, albo w kościele. 

Szacuję, że tylko jakieś 10% udziela się w klubach seniora, jeździ na wycieczki rowerowe, czy chodzi na basen.

Taki styl życia, do którego niejako przyzwyczaili się w PRLu, sprawia że czują się zgorzkniali. Nie rozumieją współczesnego, szybkiego świata...

Gość Gośćini
25 minut temu, Gość Gość napisał:

A co proponujesz?

Może czas najwyższy na jakieś przemiany obyczajowe. Dzisiejsza młodzież też kiedyś będzie w starszym wieku i będzie w taki sam sposób gnoić kolejne pokolenia. Tylko że to by trzeba zrobić oddolnie, uczyć dzieci szacunku do drugiego człowieka, nie do wieku, do człowieka, zwróć uwagę że już w szkołach starsi gnębią młodszych. Jesteśmy wyjątkowo hierarchicznym społeczeństwem, rodzeństwo starsze o kilka lat oczekuje posłuszeństwa od młodszego rodzeństwa, wykorzystuje swoją władzę, siłę, pastwi się. Dla większości ludzi to normalne. Niestety. 

Gość Gość

Tyle tylko że ja spotykam serdeczne i miłe starsze Panie chętnie nawiązujące rozmowę i trzeba przyznać że rzadko butnych aroganckich młodych jak ta dziewczyna z doliny Strążyskiej

Gość Gośćini
27 minut temu, Gość Jurek napisał:

W Polsce wielu emerytów jest stosunkowo biernych. Spędzają czas przed TV, w kolejkach do lekarzy, albo w kościele. 

Szacuję, że tylko jakieś 10% udziela się w klubach seniora, jeździ na wycieczki rowerowe, czy chodzi na basen.

Taki styl życia, do którego niejako przyzwyczaili się w PRLu, sprawia że czują się zgorzkniali. Nie rozumieją współczesnego, szybkiego świata...

Nie muszą rozumieć, ale powinni szanować. Prawda jest taka że emeryci powinni więcej czasu spędzać z młodymi, tacy też są inni, weselsi. 

Problem jest często w tym że emeryci sami zamykają się przed światem w swoim własnym gronie, z reguły przychodniach lekarskich gdzie głównym tematem są leki i choroby, w kole różańcowym gdzie główny temat to "ten okrutny dzisiejszy świat, kiedyś wszystko było lepiej itd". 

Cóż Polska generalnie jest zamkniętym społeczeństwem, od lat, ludzie żyją według pewnych utartych schematów bo "tak się przyjęło". Jak zapytasz dlaczego to w zasadzie nie potrafią tego wyjaśnić. 

Wydaje mi się że najważniejsze to skupić się na młodych i ich mentalności, żebyśmy stali się bardziej równościowi i tak nie gnoili jeden drugiego bo młodszy, bo pochodzi z biednej rodziny, bo nie ma studiów itd. 

Gość Gośćini
9 minut temu, Gość Gość napisał:

Tyle tylko że ja spotykam serdeczne i miłe starsze Panie chętnie nawiązujące rozmowę i trzeba przyznać że rzadko butnych aroganckich młodych jak ta dziewczyna z doliny Strążyskiej

Nie wiem, może zależy też od regionu Polski, środowiska itd. Ja w moim mieście też spotykam dużo sympatycznych ludzi w różnym wieku, ale też dużo właśnie takich butnych i naznaczyła mi się pewna tendencja, oczywiście nie każdy taki jest ale generalnie widać że starszy uważa się za lepszego od młodszego tylko z powodu swojego wieku. Cóż choćby polskie przysłowia - dzieci i ryby głosu nie mają, co wolno wojewodzie to nie tobie smrodzie... 

Gość Gość

Ale ja duże jeżdżę po Polsce i zwiedzam również inne kraje i nie przypominam sobie żeby jakaś starsza osoba była opryskliwa czy nieuprzejma, wiem również z własnego doświadczenia że to w większości młodzi kradną dlatego zawsze mam większe zaufanie do starszej.

Gość gosć gość

mam to samo wrażenie, wszystko im sie należy. Ja rozumiem, że choroba itd ale młodzi też choruja. Kolejki przed gabinetem lekarskim to dopiero koszmar. Nieważne, że masz małe dziecko w domu, spieszysz sie do pracy i przede wszystkim fakt, że byłas pierwsza. Wciskaja się po chamsku a spróbuj zwrócić uwagę... to dopiero usłyszysz..

Jak byłam w ciąży starsze Panie były zawsze najgorsze wobec mnie. Kiedyś jakiś miły Pan przepuścił mnie w kolejce a jakies wredne stare babska od razu komentarze, że za ich czasów to się stało w kolejce 3 godziny z gromadka całą pod nogami i nikt nie narzekał...Jak oni mieli ciężko to Ty też musisz

Gość ździśko

pierdu pierdu będzie wiosna