Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alexandra Alex

Dlaczego w Polsce Aleksandra to Ola?

Polecane posty

Gość Alexandra Alex

Zastanawia mnie to w sumie. Mam na imię Aleksandra i wszyscy zwracają się do mnie Alex a nie Ola i chyba tak jest poprawie właśnie, prawda? Mieszkałam w Anglii dużo czasu i tam takie zdrobnienie jak Ola w ogóle nie funkcjonuje. W Polsce też zawsze jak ktoś zwróci się do mnie Ola poprawiam go że Alex, nie Ola, przedstawiam się też jako Alex lub po prostu Alexandra. Skąd to zdrobnienie w ogóle się wzięło? Czytałam gdzieś że wzięło się od rosyjskiego czy tam ukraińskiego imienia Oleksandra, w każdym innym kraju Aleksandra to Alex, Alexis, Lexie, Sandra... Irytuje mnie to zdrobnienie "Ola", nie lubię go szczególnie że Aleksandra to piękne imię i po co takie zdrobnienie do niego jak "Ola"? Myślę że w Polsce również powinny funkcjonować tylko zdrobnienia takie jak Alex itd. bo według mnie tylko tak jest poprawnie. Co o tym myślicie?

Gość sara55

Też mnie w sumie zawsze to dziwiło. Też dużo bardziej podoba mi się zdrobnienie Alex, ale w Polsce jest tak że każde imię damskie musi kończyć się na literę "a" z tego co mi wiadomo :/

Gość kmklks

a mi tam zdrobnienie Ola się podoba

Gość greengreen

w sumie to nie wiem. też mnie to zawsze zastanawiało.
Alex zdecydowanie ładniej

Gość Gość

Kiedys były dwa imiona, Aleksandra i Oleksandra i Ola to skrót od Oleksandry :)