Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

arakena36

Zapasy na wypadek epidemii - co kupić?

Polecane posty

Nie mówię, że jest epidemia. Pytam co kupić jak by była. Przestać robić zamieszanie typie!

Sam se palmę kup i wsadź gdzie ci się podoba. Ja tu chce o życie bliskich zadbać a wy mi kit w szary wściekacie. 

Ja zadnych zapasów nie robię, nie będe z siebie robic ...ki. Na pewno nie bedzie takiej sytuacji, ze człowiek zostanie bez jedzenia, bo w najgorszym mozliwym scenariuszu jak w Wuhan, to ludzie byli w domach, a jedzenie dostarczało chyba wojsko. Raczej jedyny problem widze w tym, jakby człowiekowi zarbakło jakichs ulubionych cukierków, suplementu, czy innych konkretnych rzeczy, moze nie wiem karmy dla rybek czy chomika??

Ostatnio czytałam, że od początku roku w Polsce zmarło kilkadziesiąt osób na grypę typu A, za to nie ma ani jednego potwierdzonego na 100% przypadku koronawirusa. Ale wszyscy tylko nawijają o koronawirusie.

Wychodzi na to, że jedyna epidemia jaką mamy w kraju to epidemia ...izmu.

Czytać jeszcze więcej fejsa i blogów głupich Madek XD

Teraz to już mamy jednego takiego w Zelonej Górze, zobaczymy co dalej. Podobno we Włoszech zamykają szkoły.

Jabym jednak chciał jakieś zakupy zrobi, tego żelu nakupić - u mnie już nie ma. Ktoś wie gdzie można kupić ten żel do dezynfekcji rak? 

Jabym jednak chciał jakieś zakupy zrobi, tego żelu nakupić - u mnie już nie ma. Ktoś wie gdzie można kupić ten żel do dezynfekcji rak? 

Skuteczność zwykłego mydła jest niemal identyczna jak tych żeli. Wypowiadał się kiedyś na ten temat jakiś znany lekarz.

Ważniejsze jest prawidłowe i dokładne mycie rąk, po każdym powrocie do domu, przed każdym jedzeniem itp.

To samo dotyczy maseczek, one NIE ZABEZPIECZAJĄ przed zarażeniem z zewnątrz. Maseczki są dla chorych, aby innych nie zarażali.

Serio panikujesz z powodu jakiegoś wirusa? Na grypę więcej ludzi umiera co roku i jakoś nikt się nie bunkruje i nie robi zapasów. Wy serio macie coś z garem co niektórzy.

A ktoś ci kiedyś wytłumaczył, że żel antybakteryjny nie działa na wirusy, bo wirus to nie bakteria? Czy z biologii się kiblowało w szkole?

A ktoś ci kiedyś wytłumaczył, że żel antybakteryjny nie działa na wirusy, bo wirus to nie bakteria? Czy z biologii się kiblowało w szkole?

Dokładnie tak jak piszesz.

Mądrego to i dobrze posłuchać :D

Serio panikujesz z powodu jakiegoś wirusa? Na grypę więcej ludzi umiera co roku i jakoś nikt się nie bunkruje i nie robi zapasów. Wy serio macie coś z garem co niektórzy.

No jest niestety powód do paniki. Ja mimo to nie panikuje, ale fakt jest taki, ze na grype umiera wiecej osób bo wiecj choruje i sie zaraża, a ten wirus to dopiero początek. Jakby był tak popularny jak grypa, to sobie wyobraz ilu by zmarło. Oni zeby nie siac paniki to wielu informacji nie powtarzaja za duzo, ale raz czy dwa mówili, ze po zrobieniu autopsji sie okazało, ze zmarli mieli praktycznie wyzarte płuca przez wirus. I jeszcze pytanie co z tymi co przezyli ale ledwo i z ich płucami potem? SPory problem sie zrobił z tym wirusem, i oby to jak najszybciej opanowali. W tv tez mówia, ze np. zarażalnosc jest mniejsza niby,  niz w przypadku grypy. No nie wiem, ale trochę wątpię, chocby jaka masa ludzi sie pozarazała nawzajem na tym odizolowanym statku, a dwa, trudno zbey zarazalnosc była taka sama jak ludzie zaczeli panikowac, spora czesc unika spotkan towarzyskich, wiecej sie myje, itp

Czy ktoś zrobił zapasy na wypadek epidemii? Co kupiliście? 

Ja nie w celu zapasów, a na dzisiejszy obiad szukałam makaronu. Po 3 sklepie z pustymi półkami poddałam się...

Tak jak ktoś pisał - w razie epidemii nie umrzemy z głodu, są od tego specjslne służby.  W takich Chinach, gdzie mam znajomych - jedzenie jest regularnie dostarczane do lodówek które mają na klatkach bodajże. Trzeba odczekać x czasu, aby się zdezynfekowało i bierzesz jedzonko do domu.

Ja mam zapasy na trzy miesiące, ryż, makarony, sosy, gotowe i mrożone mięso, kg lodów, kg czekolad, 9l mydła, sto konserw, 40l wody i napoi, 17kg cukru, płatki owsiane 4kg, takie rzeczy 😗 

Leżaczek szykuje się na wojnę? 😂 "sto konserw" najlepsze 👍

I Ty przecież chyba tylko z mamą to wystarczy Wam tego na pół roku...

Ja tam myślę że bardziej kwartał większość rzeczy. Te konserwy to 1,5 miesiąca pójdą na śniadanie, dalej może miesiąc paszet starczy. Kilka mamy dżemu słoików, zapchać się czymś innym dwa tygodnie. Pół roku to może kawa cukier mydło chociaż bardziej rok.

Ale po co teraz karmicie się puszkami i mrożonkami? Więcej wartości odżywczych mają rybki świeże niż te puszki, warzywa też teraz dostaniesz bez problemu. I cukier... bardzo dużo go używacie Leżaczku! 😥

Remanent, czyli spis z natury dopiero będę robił, na razie wszystko na 👀👌😙

Zrób koniecznie i daj nam jutro znać 😉

PS. Macie jakąś komórkę na to wszystko? Bo gdzie to trzymać na 50m2 😯

Robicie zapasy ryżu i makaronu?

Pamiętajcie że ryż z jest z Chin a makaron z Włoch! 😉

Robicie zapasy ryżu i makaronu?

Pamiętajcie że ryż z jest z Chin a makaron z Włoch! 😉

Czy ktoś zrobił zapasy na wypadek epidemii? Co kupiliście? 

Papier toaletowy (+ podpaski, pieluchy, chusteczki nawilżane). Nie na wypadek epidemii, lecz dla własnego komfortu, jeśli ludzie z Twoich okolic ulegną panice i wykupią zapasy, wskutek czego w!w produktów może przez jakiś czas brakować w sklepach. Wpisz na YouTube czy Twitterze "toilet paper", a zobaczysz, co się od jakiegoś czasu wyprawia w różnych krajach. Nawet tam, gdzie niemal 100% tych artykułów higienicznych pochodzi z produkcji krajowej, a nie z importu, w sklepach postanowiono wprowadzić limity sprzedaży (np. po 1 paczce na rodzinę), aby wystarczyło dla większej liczby gospodarstw domowych. Ty nie panikuj, kup więcej niż zazwyczaj dla świętego spokoju, bierz popcorn i czekaj aż to szaleństwo przeminie.

Martwicie się o koronawirusa, a wcześniej zabije was ta przetworzona żywność :D

Każdego miesiąca z powodu nowotworów umiera w Polsce ponad 200 osób.

Martwicie się o koronawirusa, a wcześniej zabije was ta przetworzona żywność :D

Każdego miesiąca z powodu nowotworów umiera w Polsce ponad 200 osób.

Jak tu się nie martwić. Mam info od zaufanej osoby z wojska, że mogą w ciągu 24 godzin zamknąć sklepy.

Byłem dzisiaj w sklepie duże kolejki, nie było cieciorki reszta ok, tylko połki z makaronem trochę przetrzepanie. 

Ponawiam pytanie: czy ktoś zrobił zapasy? Co kupiliście? Tylko bez śmieszek hiszek!

Panikarze pozbawiają normalnych ludzi dostępu do żywności. Wy będziecie żreć makaron codziennie przy tej epidemii?

kiedyś pisałeś że za dziecka na wagarach koledzy wsadzili ci za garażami watke nasączoną denaturatem w 0dbyt. 

Od tej pory nie traktuje cie powaznie srun.