Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Preszys.

Nieuczciwe (?) zbiórki na chore dzieci

Polecane posty

Trafiłam właśnie na (prawdopodobnie) nieuczciwą zbiórkę. Wertuję właśnie setki komentarzy na pewnej grupie na FB a cała sprawa wydaje się co najmniej podejrzana... rodzice chorej dziewczynki regularnie uruchamiają zbiórki na spore kwoty (często dostają też więcej niż zakładali, np. ok. 90 tysięcy, niedługo potem kolejna z efektem ok. 30 tysięcy) itd. Co ciekawe fundacja, która nie przelewa pieniędzy na prywatne konto beneficjenta, ale pokrywa konkretne, udokumentowane cele, cofnęła ich zbiórkę i zwróciła datki darczyńcom. Ci rodzice blokują każdorazowo i to w ciągu dosłownie kilku sekund każdego, kto np. zapyta o faktury. Z tego co czytam "pozywali" już ludzi, których nazywają "hejterami" (czyli tych, którzy poddają wątpliwości ich działania; ci ludzie to często rodzice dzieci chorych, którzy mają pojęcie w temacie). Napisałam "pozywali" bo z tego co wiem niby mieli już kilku prawników, którymi straszyli pytających się ludzi ale nic raczej z tego nie wyniknęło. 

Nie chcę osądzać bo nie mam pełnej wiedzy ale faktycznie z boku wygląda to mocno podejrzanie. Dopiero "wdrażam" się w sprawę i kilka rzeczy mi się nie zgadza, Na grupie (bo na profilach jak pisałam panuje ogromna cenzura) bronią tych rodziców podejrzane, raczej fejkowe konta (jak jakieś zniknie pojawia się nowe). Na tej grupie rodzice również są aktywni i dyskutują, choć nie mają możliwości zamykania ust komentującym.

Kończąc swój wywód chciałabym prosić Was o rozwagę i małe rozeznanie zanim przekażecie swoje pieniądze. Oczywiście każdy może robić ze swoją kasą co chce, ale myślę, że dla wielu jak i dla mnie ważna jest transparentność.

Zdrowia wszystkim.

Chore dzieci powinny być leczone przez nfz!

Co to za kraj w którym są pieniądze na utrzymywanie bandy zdrowych chłopów w czarnych ...enkach, zwalnianie ich z płacenia podatków, finansowanie zachcianek i szemranych interesów starego grzyba a nie ma na operacje i leki dla ciężko chorych dzieci???

No właśnie w tym przypadku leczenie jest na NFZ, a mimo to rodzice wciąż organizują zbiórki 

Ona prosi o "złotówki", bo dla nas to tylko głupia złotówka a dla jej córki życie.