Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Kulfon

Ale dobra zupe ugotowalam.

Polecane posty

Colę😅 Żołądek dziś odmówił posłuszeństwa w przyjmowaniu pokarmów stałych🙈 Jaka zupa? Uwielbiam każdą. Poproszę 🍲

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja lubię zupę jarzynową z mrożonej oczywiście gotuje np na skrzydełkach i włoszczyżnie ale do niej kupuje osobno zielony groszek(z groszkiem zupa jarzynowa jest pyszna), mrożona  fasolę szparagową i mrożony kalafior 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W sumie to taka prosta. Mialam slodkiego ziemniaka, z ktorym musialam cos zrobic. Pokroilam go na kawalki, upieklam w piekarniku z oliwa z oliwek, sola i jakimis przyprawami (nawet nie pamietam co to bylo, jakas mieszanka). W garnku podgrzalam na oliwie slodka papryke i pieprz cayenne, do tego wrzucilam ceble i zabek czosnku i podsmazylam. Dodalam pokrojone w kostke normalne ziemniaki, te slodkie z piekarnika, zalalam bulionem, ugotowalam, zmiskowalam, dodalam soli i pieprzu do smaku a na koniec smietany. Ale pycha mi wyszla, wlasnie jem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, Kulfon napisał:

A Wy co mieliscie na kolacje?

Też zupę z pokrojoną piersią kurczaka, cukinią, kartofelkami i zieloną świeżą nacią pietruszki 😋

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Kulfon napisał:

W sumie to taka prosta. Mialam slodkiego ziemniaka, z ktorym musialam cos zrobic. Pokroilam go na kawalki, upieklam w piekarniku z oliwa z oliwek, sola i jakimis przyprawami (nawet nie pamietam co to bylo, jakas mieszanka). W garnku podgrzalam na oliwie slodka papryke i pieprz cayenne, do tego wrzucilam ceble i zabek czosnku i podsmazylam. Dodalam pokrojone w kostke normalne ziemniaki, te slodkie z piekarnika, zalalam bulionem, ugotowalam, zmiskowalam, dodalam soli i pieprzu do smaku a na koniec smietany. Ale pycha mi wyszla, wlasnie jem.

Czyli ziemniaczano-paprykowa. Głodny się zrobiłem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, agent of Asgard napisał:

Czyli ziemniaczano-paprykowa. Głodny się zrobiłem.

Ta papryka to przyprawa byla, a zupa jest ziemniaczano-ziemniaczana 😄 Lubie posdmazyc papryke w proszku na oleju, daje to potrawom wedzony smak bez wedzenia.

Edytowano przez Kulfon
*plus cebula

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A, i na koniec troche cytryny dodalam, zeby nie byla za mdla. ale i tak nie jest, bo jest lekko pikantna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Różniczka napisał:

Trochę pokreciłam, mrożonki to groszek, fasola i kalafior, włoszczyzna jest świeża.

Kalafior to podstawa w takiej zupie a najgorsza jest brukselka. Jak ja tego nienawidzę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, lonelyman napisał:

Kalafior to podstawa w takiej zupie a najgorsza jest brukselka. Jak ja tego nienawidzę.

Też nie lubię brukselki, ale jarzynowa super oczywiscie oprocz kalafioru i fasoli szparagowej smakuje z zielonym groszkiem (mrożonym)

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, lonelyman napisał:

Kalafior to podstawa w takiej zupie a najgorsza jest brukselka. Jak ja tego nienawidzę.

A ja bardzo lubie brukselke, kalafiora zreszta tez. Lubie tez kalarepke, ale tak dawno nie jadlam, w Anglii jej nie sprzedaja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, Kulfon napisał:

Lubie posdmazyc papryke w proszku na oleju, daje to 

Ja podsmażam na tłuszczu każdą przyprawę do zupy. Od papryk, przez majeranek i oregano po ziele angielskie i liść laurowy.

Edytowano przez Electra

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Też tak czasem robię i wymyślam z tego co akurat mam. Niektóre pomysły okazują się zajebiste! Wtedy mam nowy przepis własnego autorstwa. Czasem tak robię z lenistwa bo nie chce mi się na zakupy iść 😁 a czasem z ciekawości bo po prostu ciekawe co mi wyjdzie i czy dobrze myślę że efekt będzie taki jak sobie wyobrażam. Choć porażki też bywają. Chyba największą jaką miałem to był sos do pieczeni bazujący na śliwkach z kompotu 😂 Wywaliłem wszystko po spróbowaniu 🤣

  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Electra napisał:

Ja podsmażam na tłuszczu każdą przyprawę do zupy. Od papryk, przez majeranek i oregano po ziele angielskie i liść laurowy.

Tak, to wydobywa smak przyprawy. Hindusi tez tak robia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Electra napisał:

Ja podsmażam na tłuszczu każdą przyprawę do zupy. Od papryk, przez majeranek i oregano po ziele angielskie i liść laurowy.

Muszę spróbować. Nie powoduje to posmaku goryczki?.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, lonelyman napisał:

Muszę spróbować. Nie powoduje to posmaku goryczki?.

Właśnie ją likwiduje. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Misiowie puszyści napisał:

Też tak czasem robię i wymyślam z tego co akurat mam. Niektóre pomysły okazują się zajebiste! Wtedy mam nowy przepis własnego autorstwa. Czasem tak robię z lenistwa bo nie chce mi się na zakupy iść 😁 a czasem z ciekawości bo po prostu ciekawe co mi wyjdzie i czy dobrze myślę że efekt będzie taki jak sobie wyobrażam. Choć porażki też bywają. Chyba największą jaką miałem to był sos do pieczeni bazujący na śliwkach z kompotu 😂 Wywaliłem wszystko po spróbowaniu 🤣

Moj chlopak kiedys dodal octu winnego do zapiekanki makaronowej, bo myslal, ze to biale wino. Jak smazyl to musielismy pootwierac wszystkie okna bo nas oczy szczypaly 😄

  • Haha 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, lonelyman napisał:

Muszę spróbować. Nie powoduje to posmaku goryczki?.

Nie, chyba ze przypalisz. Ale krotko wystarczy podsmazyc, zeby tylko zapach sie wydobyl.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przed chwilą, Kulfon napisał:

Nie, chyba ze przypalisz. Ale krotko wystarczy podsmazyc, zeby tylko zapach sie wydobyl.

Ok. Dzięki. Muszę spróbować.

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, Kulfon napisał:

Moj chlopak kiedys dodal octu winnego do zapiekanki makaronowej, bo myslal, ze to biale wino. Jak smazyl to musielismy pootwierac wszystkie okna bo nas oczy szczypaly 😄

Facet w kuchni🤩

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Electra napisał:

Facet w kuchni🤩

😄 musze przyznac, ze on akurat lubi gotowac i dobrze mu to wychodzi, ale nie spojrzal.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Polecam wam przysmażyć cebulę, czosnek, paprykę na tłuszczu. Jak zmięknie papryka dodać startą marchew i kapustę pekinska. Osobno usmażyć filet z kurczaka i omlet. Dodać mięso i jajko pocięte do tych warzyw, ugotowany ryż arborio plus sos sojowy+cytryna+cukier. Szczypior na koniec. W niejedno serce tym trafię😂

Edytowano przez Electra

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, Kulfon napisał:

😄 musze przyznac, ze on akurat lubi gotowac i dobrze mu to wychodzi, ale nie spojrzal.

Byłabym zachwycona nawet obrzydliwym daniem. Wyczyściłabym talerz bez stekania🤩

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, MARKUS 111 napisał:

Allah mu pozwala wino pić? 

Czesc Przemek 😄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
11 minut temu, Electra napisał:

Byłabym zachwycona nawet obrzydliwym daniem. Wyczyściłabym talerz bez stekania🤩

No w tym przypadku to nie wiem czy bys dala rade, danie bylo niejadalne 😂 teraz wielu facetow lubi gotowac, wiec jest duza szansa, ze Ci tez jakis bedzie gotowal.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
34 minuty temu, Electra napisał:

Ja podsmażam na tłuszczu każdą przyprawę do zupy. Od papryk, przez majeranek i oregano po ziele angielskie i liść laurowy.

A ja zioła wrzucam pod koniec gotowania, a część miksuję i robie z nich coś w rodzaju sosu, bo mam na parapecie świeże.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×