DropKick 105 Napisano Wrzesień 12, 2022 Hej, podrzucicie jakies łatwe i szybkie przepisy na obiad? Planuję właśnie posiłki na ten tydzień i kompletnie nie wiem co zapisać na liście zakupów lodowka pusta, trzeba zrobic zakupy na caly tydzień, a ja mam wrażenie że w kółko gotuję to samo. Ciągle te same produkty, te same potrawy. Mój poziom zaawansowania umiejętności kulinarnych : początkujący Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Foko Loko 1973 Napisano Wrzesień 12, 2022 Przed chwilą, DropKick napisał: Hej, podrzucicie jakies łatwe i szybkie przepisy na obiad? Planuję właśnie posiłki na ten tydzień i kompletnie nie wiem co zapisać na liście zakupów lodowka pusta, trzeba zrobic zakupy na caly tydzień, a ja mam wrażenie że w kółko gotuję to samo. Ciągle te same produkty, te same potrawy. Mój poziom zaawansowania umiejętności kulinarnych : początkujący u mnie przy braku czasu króluje to, co zrobię w piekarniku. Kurczak + frytki, kurczak + ziemniaki, łosoś + osobno kuskus, kurczak + kuskus, dorsz + frytki, takie kombinacje. Do piekarnika na 20-30min i samo się robi. Spaghetti takie bardzo podstawowe z passaty robi się szybko, zupę zrób to będziesz miała na kilka dni. Curry z ryżem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bimba 2827 Napisano Wrzesień 12, 2022 Warzywa na patelnię. Zupy, placki, naleśniki (polecam zakup termomixa). Te wszystkie kaszotto, risotto. Polecam gotowanie w weekend jak masz więcej czasu i wekowanie w słoikach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bimba 2827 Napisano Wrzesień 12, 2022 Kup sobie taki obrotowy fryer z halogenem do frytek i mięsa, zużywa mniej prądu niż piekarnik. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Foko Loko 1973 Napisano Wrzesień 12, 2022 przy thermomixie to wszystko jest masa dań, które robi się tylko w garnku na zasadzie "wrzuć wszystko i poczekaj 20min" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DropKick 105 Napisano Wrzesień 12, 2022 3 minuty temu, Foko Loko napisał: przy thermomixie to wszystko jest masa dań, które robi się tylko w garnku na zasadzie "wrzuć wszystko i poczekaj 20min" Myslalam zeby kupic lidlomix Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Foko Loko 1973 Napisano Wrzesień 12, 2022 15 minut temu, DropKick napisał: Myslalam zeby kupic lidlomix przy thermo masz prościej z przepisami, bo on praktycznie myśli za Ciebie. Jest baza przepisów w aplikacji, płacisz za nią 200zł raz w roku i thermomix Cię prowadzi za rękę przez cały przepis. A przepisy w aplikacji są super zwłaszcza, że zanim zaczniesz kombinować po swojemu to warto jednak z przepisami, żeby zobaczyć choćby ile co się gotuje. Przy lidlo musiałabyś to robić ręcznie z tej bazy albo innej albo korzystać z przepisów lidlomixa. Ja bym poczekała na Twoim miejscu na raty 0% i brała thermomix. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DropKick 105 Napisano Wrzesień 12, 2022 7 minut temu, Foko Loko napisał: przy thermo masz prościej z przepisami, bo on praktycznie myśli za Ciebie. Jest baza przepisów w aplikacji, płacisz za nią 200zł raz w roku i thermomix Cię prowadzi za rękę przez cały przepis. A przepisy w aplikacji są super zwłaszcza, że zanim zaczniesz kombinować po swojemu to warto jednak z przepisami, żeby zobaczyć choćby ile co się gotuje. Przy lidlo musiałabyś to robić ręcznie z tej bazy albo innej albo korzystać z przepisów lidlomixa. Ja bym poczekała na Twoim miejscu na raty 0% i brała thermomix. Eee to tym bardziej czuję się zniechęcona. 6 tys + 200 zl rocznie słabo. Nie zagłębiałam sie w roznice miedzy thermo a lidlo, ale lidlo mnie przekonywał większą misą. Być moze mają więcej, ale tak jak mówię az tak nie wchodziłam w szczegóły. Nigdy nie biorę nic na raty, wolę poruszyć moje oszczędności niz pozniej z tylu glowy mieć "aha, jeszcze rata za robot kuchenny" 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lusilinda 169 Napisano Wrzesień 12, 2022 1 godzinę temu, DropKick napisał: Hej, podrzucicie jakies łatwe i szybkie przepisy na obiad? Planuję właśnie posiłki na ten tydzień i kompletnie nie wiem co zapisać na liście zakupów lodowka pusta, trzeba zrobic zakupy na caly tydzień, a ja mam wrażenie że w kółko gotuję to samo. Ciągle te same produkty, te same potrawy. Mój poziom zaawansowania umiejętności kulinarnych : początkujący Spaghetti z mięsem mielonym albo klopsikami,ryż z warzywami na patelnię i kurczakiem, karkówka w rękawie plus pieczone ziemniaki i marchewka, zupa krem z pora z kurczakiem i pieczarkami , krupnik . Sprawdzone przepisy nie są zle Ja ostatnio próbowałam czegoś nowego i zrobiłam bigos z młodej kapusty. Obrzydliwe mi wyszło i narobiłam się jak głupia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Foko Loko 1973 Napisano Wrzesień 12, 2022 11 minut temu, DropKick napisał: Eee to tym bardziej czuję się zniechęcona. 6 tys + 200 zl rocznie słabo. Nie zagłębiałam sie w roznice miedzy thermo a lidlo, ale lidlo mnie przekonywał większą misą. Być moze mają więcej, ale tak jak mówię az tak nie wchodziłam w szczegóły. Nigdy nie biorę nic na raty, wolę poruszyć moje oszczędności niz pozniej z tylu glowy mieć "aha, jeszcze rata za robot kuchenny" cóż, ja nie żałuję żadnej złotówki, Thermomix mi zmienił życie w kuchni a bez tych przepisów z aplikacji też bym tyle nie robiła, widzę po mojej mamie, która ma model bez ekranu, sprzed aplikacji i robi praktycznie tylko chleby i ciasta, a my regularnie w naszym robimy pełne obiady. Jednak to robi robotę. Znajomi mają lidlomixa i po miesiącu używania odłożyli do pudła, bo stwierdzili że bez sensu. Przepisy da się te same robić tu i tu w większości, tylko thermomix wygrywa tym, że konkretny przepis wrzucasz sobie do urządzenia i nie musisz ustawiać wszystkiego sama, więc i nie zepsujesz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość888 366 Napisano Wrzesień 12, 2022 Zupa krem z brokułów posypana słonecznikiem Warzywa na patelnie z kurczakiem i ryżem Spaghetti Zapiekanka ziemniaczana z marchewką, brokułem i kiełbasą Zapiekanka z makaronem i szpinakiem, lub z ulubionymi warzywami zalana sosem beszamelowym Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym lub słodko kwaśnym podawana z ryżem lub makaronem Kasza gryczana z warzywami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jola.kus 312 Napisano Wrzesień 20, 2022 Mi nie smakuje jedzenie z termomixa. Termomix i hizero to największy badziew jaki kupilam. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bimba 2827 Napisano Wrzesień 20, 2022 Bleeeeee Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Foko Loko 1973 Napisano Wrzesień 21, 2022 9 godzin temu, jola.kus napisał: Mi nie smakuje jedzenie z termomixa. Termomix i hizero to największy badziew jaki kupilam. Zawsze się zastanawiam, jak gotują ludzie, którzy tak mówią w sensie przecież to jest normalne jedzenie takie samo jak ugotujesz sobie sama tylko robi się w jednym urządzeniu. Doprawić możesz przecież po swojemu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jola.kus 312 Napisano Wrzesień 24, 2022 Dnia 21.09.2022 o 06:49, Foko Loko napisał: Zawsze się zastanawiam, jak gotują ludzie, którzy tak mówią w sensie przecież to jest normalne jedzenie takie samo jak ugotujesz sobie sama tylko robi się w jednym urządzeniu. Doprawić możesz przecież po swojemu A ja się zastanawiam jakie wymagania smakowe mają ludzie którym smakują breje z termomixa, może nie mają potrzeby aby było smacznie, tylko się najeść. Jest kilka potraw, które nadają się do jedzenia, reszta to shit. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Foko Loko 1973 Napisano Wrzesień 24, 2022 10 minut temu, jola.kus napisał: A ja się zastanawiam jakie wymagania smakowe mają ludzie którym smakują breje z termomixa, może nie mają potrzeby aby było smacznie, tylko się najeść. Jest kilka potraw, które nadają się do jedzenia, reszta to shit. No mi nigdy breja nie wyszła, może po prostu nie potrafisz go odpowiednio używać? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KateZRzeszowa 850 Napisano Wrzesień 24, 2022 12 minut temu, jola.kus napisał: A ja się zastanawiam jakie wymagania smakowe mają ludzie którym smakują breje z termomixa, może nie mają potrzeby aby było smacznie, tylko się najeść. Jest kilka potraw, które nadają się do jedzenia, reszta to shit. Myślę że jeśli komuś podczas gotowania wychodzi breja to nie wina przepisu, urządzenia, kuchenki, garnka czy cen prądu tylko kucharki 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jola.kus 312 Napisano Wrzesień 25, 2022 Dnia 24.09.2022 o 13:09, Foko Loko napisał: No mi nigdy breja nie wyszła, może po prostu nie potrafisz go odpowiednio używać? Weź się nie ośmieszaj, termomix jest dla ...ow i nawet 7 letnie dziecko umie go obsłużyć. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Foko Loko 1973 Napisano Wrzesień 26, 2022 8 godzin temu, jola.kus napisał: Weź się nie ośmieszaj, termomix jest dla ...ow i nawet 7 letnie dziecko umie go obsłużyć. No a jednak Ty widocznie nie umiesz Albo nie doszło do Ciebie to, że thermomix jest pomocą, a przepisy z platformy można modyfikować dowolnie według uznania. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Foko Loko 1973 Napisano Wrzesień 26, 2022 9 minut temu, Julia32 napisał: Ciekawe czy ten termomix jest wogole zdrowy w czyms takim gotowac? Czy byly robienie badania pod tym katem? Zbadali juz mikrofalowke, plastikowe pojemniki,teflon itp. A ciekawe kiedy zbadaja termomix-np czy witaminy nie gina w znaczenie wiekszej ilosci niz przy zwyklym gotowaniu, czy nie wytwarza sie szkodliwe promieniowanie w czasie tego przyspieszonego gotowania, czy niszczona jest struktura DNA jedzenia itp. Takie madre ze zdrowo.jedza,bo gotuja, a za kilka lat sie moze okaze ze raka karmily. Tyś widziała jak thermomix wygląda?:D i uwaga - jako że sprzęt ma kontakt z żywnością to tak, ma potrzebne do tego certyfikaty. To jest garnek z ostrzami na dnie i grzałką. Ostrza się kręcą, grzałka grzeje, ma termostat, więc jak ustawisz, że ma się grzać do 70 stopni to wyżej się nie nagrzeje. Noże się kręcą, więc się nie przypali, bo jedzenie jest cały czas mieszane. Gdzie tu masz cokolwiek, co Ci wytwarza promieniowanie albo niszczy strukturę DNA?:D gotowanie jest bardziej efektywne, bo się szybciej nagrzewa, grzeje tyle ile potrzebuje, a Ty nie musisz go pilnować, ba, możesz spokojnie nastawić obiad i wyjść z domu, a on sobie będzie gotował. To jest oszczędność czasu, a nie, że jak normalnie gotujesz ziemniaki 20min na gazie, to tu po 5min masz ugotowane I oszczędność czasu jest taka, że dużo możesz robić jednocześnie. Na parze mięso i warzywa, w koszyczku ryż, a w naczyniu sos i wszystko robi się samo razem, a Ty masz 20min na spacer, a nie musisz pilnować trzech garnków. Weź chociaż poczytaj zanim napiszesz... promieniowanie xD to musiałabyś w normalnym garnku też mieć promieniowanie, bo to taki sam materiał. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
roztargniona09 254 Napisano Wrzesień 26, 2022 Promieniowanie w thermo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Foko Loko 1973 Napisano Wrzesień 26, 2022 7 minut temu, Julia32 napisał: Mikrofalowka tez ma potrzebne do tego cerifikaty I co? Okazuje sie ,ze rakotworcza jest. Najnowsze badania wskazuja na zwiekszone ryzyko raka zoladka. No wlasnie grzeje-ty wiesz ,ze pod wplywem temperatury gina witaminy i skladniki mineralne. A,ze grzeje duzo szybciej niz zwyke gotowanie to juz wogole sa straty Grzeje szybciej bo się garnek szybciej nagrzewa na indukcji też mi się szybciej nagrzewa. Plus garnek jest węższy niż standardowy. A jednocześnie nie używam tak wysokich temperatur jak w normalnym gotowaniu, bo mogę coś gotować dłużej utrzymując niższą temperaturę, więc za Twoją logiką składników mineralnych i witamin jest więcej. Nie mówiąc już o tym, że w sporej ilości przepisów gotujesz na parze. Ugotuj coś w thermomixie i wtedy pogadamy, bo póki teoretyzujesz to nie ma najmniejszego sensu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Foko Loko 1973 Napisano Wrzesień 26, 2022 15 minut temu, Julia32 napisał: Moze i nie a moze tak skad wiesz? ale inne czynniki moga byc szkodliwe. Tak zachwalasz ten termomix a nawet nie wiesz czy przyrzadzanie w nim posilkow jest zdrowe Ponownie zapytam, czy Ty kiedyś widziałaś thermomix na własne oczy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bimba 2827 Napisano Wrzesień 26, 2022 3 godziny temu, Julia32 napisał: Moze i nie a moze tak skad wiesz? ale inne czynniki moga byc szkodliwe. Tak zachwalasz ten termomix a nawet nie wiesz czy przyrzadzanie w nim posilkow jest zdrowe Naprawdę, ktoś ci płaci za to publiczne robienie z siebie durnia? 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bimba 2827 Napisano Wrzesień 26, 2022 2 godziny temu, Foko Loko napisał: Ugotuj coś w thermomixie i wtedy pogadamy, bo póki teoretyzujesz to nie ma najmniejszego sensu A kto jej da pieniądze na ten termomix? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Foko Loko 1973 Napisano Wrzesień 26, 2022 10 minut temu, Julia32 napisał: Mam pieniadze na termomix ale po co mam kupowac nieprzebadane gowno. Tak samo sie smieli z osob ktore krytykowaly mikrofalowki a teraz w najlepszym przypadku lecza wrzody zoladka Mam nadzieję, że w takim razie sprawdziłaś każdą restaurację, w której zamawiasz żarcie, bo coraz więcej takich miejsc używa thermomixów, żeby przyspieszyć sobie pracę No i mam nadzieję, że nie używasz garnków, bo to ten sam materiał i wiesz, możesz wrzodów dostać. PS. Co to znaczy "smieli"? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bimba 2827 Napisano Wrzesień 26, 2022 11 minut temu, Julia32 napisał: Mam pieniadze na termomix ale po co mam kupowac nieprzebadane gowno. Tak samo sie smieli z osob ktore krytykowaly mikrofalowki a teraz w najlepszym przypadku lecza wrzody zoladka Odróżniasz durniu gotowanie tradycyjne od podgrzewania mikrofalami? Zanim zaczniesz się mądrować przeczytaj najpierw cokolwiek na ten temat. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bimba 2827 Napisano Wrzesień 26, 2022 1 minutę temu, Foko Loko napisał: PS. Co to znaczy "smieli"? A to taka gwara ze wsi z której Julka pochodzii. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jagababa 2 Napisano Wrzesień 26, 2022 Dnia 12.09.2022 o 12:50, DropKick napisał: Hej, podrzucicie jakies łatwe i szybkie przepisy na obiad? Planuję właśnie posiłki na ten tydzień i kompletnie nie wiem co zapisać na liście zakupów lodowka pusta, trzeba zrobic zakupy na caly tydzień, a ja mam wrażenie że w kółko gotuję to samo. Ciągle te same produkty, te same potrawy. Mój poziom zaawansowania umiejętności kulinarnych : początkujący 1. Dla mnie najprostsze i najszybsze to makarony na różne sposoby: - w dowolnym kształcie np. ze szpinakiem, osobiście robię najczęściej z mrożonym, wystarczy rozmrozić, trochę odparować, odpowiednio doprawić (dla mnie podstawa to czosnek) i wymieszać z ugotowanym makaronem. - spaghetii, podsmażasz drobno pokrojoną cebulkę, mięso mielone, ewentualnie starte pieczarki i dowolne warzywa, np papryka czy cukinia, zalewasz to przecierem pomidorowym, np taki z kartonika, odpowiednio doprawiasz ( bazylia, wyciśnięty czosnek, możesz trochę dosłodzić) i masz gotowy sos, który wykładasz na makaron i posypujesz żółtym serem. -lazania, przepis znajdziesz na każdym opakowaniu, w necie wiele wersji, z mięsem czy bez, z różnymi warzywami, grzybami. Z własnego doświadczenia polecam podgotować lekko płaty, skraca czas pieczenia, nie ma ryzyka, że będzie twardy. 2. Jeżeli jesteście mięsożerni to najprostsze dania: - pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, zamarynowana w dowolnych przyprawach z odrobiną oleju a potem podsmażona i podawana np z warzywami na patelnie, w zależności od warzyw można zmieniać przyprawy, np" polskie" z Biedronki są już z ziemniakami, różne orientalne można podać z ryżem czy makaronem sojowym. W wielu warzywach jest już saszetka z przyprawami, u mnie wystarcza i do warzyw i do mięsa, bo nie lubimy aż tak aromatycznie. przygotowane jak wyżej mięso można też podać do kaszy z warzywami czy z makaronem, warzywami i sosem na bazie śmietany. - mięso duszone, przepis jeden, różnica tylko w czasie duszenia, najbezpieczniejsza jest łopatka. - mięso pieczone, najprostsze są kawałki kurczaka, np. bioderka. 3. zapiekanka gołąbkowa, ja nazywam gołąbki dla leniwych. Kapusta, mielone mięso, ryż, przecier pomidorowy i sprawny piekarnik, bez czasochłonnego zawijania. 4. naleśniki, kolejne pole do popisu, dlatego warto opanować sztukę ich smażenia, choć to akurat nie jest najszybsze danie. Ale nadzienie sprawi, że masz rożne dania, z mięsem, warzywami, serem, pieczarkami itd ... itp, z sosem czy bez ... To takie co mi teraz na szybko przyszły do głowy. Jeśli potrzebujesz szczegółów to pytaj, bo nie wiem co umiesz zrobić, co lubisz jeść ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
DropKick 105 Napisano Wrzesień 27, 2022 Wczoraj mialam makaron ze szpinakiem, moje ulubione danie Dzos wjezdza makaron z krewetkami, rownie szybkie, tylko tyle że trzeba krewetki obrac i wyczyścić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach