Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Pochwa w pochwie 17,2

7m2 apartament Japonii minimalist czy przesada?

Polecane posty

59 minut temu, Żaba Monìka napisał:

7m to prawie jak w trumnie.

Ja mam 4m2 zsypu i tam jest spoko z karnetem na pływalnie można by se żyć. 

A czynsz za zsyp to są takie grosze chyba z 18zl 

12 godzin temu, Pochwa w pochwie 17,2 napisał:

Jak by mi to pozwoliło nie pracować to bym żył xD 

Ja tam wolę pracować bo w czymś takim dostałbym klaustrofobii. Poza tym na takiej powierzchni to by się moje książki ledwie zmieściły a co z resztą rzeczy osobistych?

1 minutę temu, Siurentajski napisał:

Ja tam wolę pracować bo w czymś takim dostałbym klaustrofobii. Poza tym na takiej powierzchni to by się moje książki ledwie zmieściły a co z resztą rzeczy osobistych?

Twój cały majątek wejdzie bez problemu 32" i nintendo switch lcd. Książki sobie kupisz ebooki na ipada oled 11 wzięty na 40rat i będzie dobrze. 

Przed chwilą, Siurentajski napisał:

Dramat polega na tym, że ten młody człowiek pracuje, zdaje się jest wykładowcą na uczelni nawet. I nie stać go na nic w Tokio, pomiędzy tą "windą" mieszkalną. Japonia jest trudnym krajem do życia pod wieloma względami.

2 minuty temu, ZłyKróliczek napisał:

Dramat polega na tym, że ten młody człowiek pracuje, zdaje się jest wykładowcą na uczelni nawet. I nie stać go na nic w Tokio, pomiędzy tą "windą" mieszkalną. Japonia jest trudnym krajem do życia pod wieloma względami.

Bzdura oczywiście wynajem dobrej kawalerki tam to 4000 a minimalna krajowa do ręki ponad 7000zl. Spokojnie można żyć więc musi lubić takie klimaty. 

3 minuty temu, Pochwa w pochwie 17,2 napisał:

Twój cały majątek wejdzie bez problemu 32" i nintendo switch lcd. Książki sobie kupisz ebooki na ipada oled 11 wzięty na 40rat i będzie dobrze. 

Cztery rowery, kajak, po co mi iPad do czytania jak ja lubię papierowe książki, cały warsztat który teraz mam w pomieszczeniu gospodarczym, makieta kolejowa 2,5 x 2,5 metra na strychu i długo by jeszcze wymieniać :classic_biggrin:

1 godzinę temu, Pochwa w pochwie 17,2 napisał:

Ja mam 4m2 zsypu i tam jest spoko z karnetem na pływalnie można by se żyć. 

A czynsz za zsyp to są takie grosze chyba z 18zl 

Pod mostem jeszcze taniej, bo za darmo.

1 minutę temu, Pochwa w pochwie 17,2 napisał:

Bzdura oczywiście wynajem dobrej kawalerki tam to 4000 a minimalna krajowa do ręki ponad 7000zl. Spokojnie można żyć więc musi lubić takie klimaty. 

Oczywiście, leżak, na pewno to kocha. Nie znasz jego wydatków, może pomaga rodzicom, może maksymalnie oszczędza, żeby właśnie polepszyć sobie standard. Za eksperta o życiu w Japonii też cię nie uważam, także... Wiadomo.

1 minutę temu, Siurentajski napisał:

Cztery rowery, kajak, po co mi iPad do czytania jak ja lubię papierowe książki, cały warsztat który teraz mam w pomieszczeniu gospodarczym, makieta kolejowa 2,5 x 2,5 metra na strychu i długo by jeszcze wymieniać :classic_biggrin:

To sobie garaz wynajmiesz wstawisz tam biblioteka powiesz kajak i makiete oraz piżame w dinozaury. 

6 minut temu, Pochwa w pochwie 17,2 napisał:

Pomieszczenie gdzie trzymam taczkę, kosiarkę i inne narzędzia ogrodnicze ma więcej m2 niż ten „apartament” :classic_laugh:

Poza tym ja mam 190 cm wzrostu, w tym mieszkaniu to nawet bym się nie miał jak przeciągnąć, o spaniu nie wspominając :classic_cool:

1 minutę temu, Żaba Monìka napisał:

Pod mostem jeszcze taniej, bo za darmo.

Pod mostem jest zimo i niebezpieczne i karaluchy co ty przyrownujesz 

Taki zsyp to złoto ale u mnie spółdzielnia mieszkaniowa nie pozwala mieszkać 

2 minuty temu, Pochwa w pochwie 17,2 napisał:

Pod mostem jest zimo i niebezpieczne i karaluchy co ty przyrownujesz 

Taki zsyp to złoto ale u mnie spółdzielnia mieszkaniowa nie pozwala mieszkać 

Cos za cos, jakie warunki zycia taka cena.

6 minut temu, Pochwa w pochwie 17,2 napisał:

To sobie garaz wynajmiesz wstawisz tam biblioteka powiesz kajak i makiete oraz piżame w dinozaury. 

Ale po co mam wynajmować mieszkanie o wielkości budy dla psa w jednym z najbardziej zatłoczonych miast świata, jak mam 120 m2 domu plus garaż z pomieszczeniami gospodarczymi w dawnej oborze i jeszcze stodołę do tego, która w sumie to jest pusta praktycznie, bo co mam tam trzymać jak ziemi nie uprawiam. I to wszystko na wsi, gdzie cisza, spokój i ptaki rano śpiewają :classic_cool:

Przed chwilą, Pochwa w pochwie 17,2 napisał:

Ja bym chętnie przeksztalcil na lokal użytkowy 

Poza tym gdzie tam by się ciężarna żona zmieściła i dwójka dzieci w perspektywie?

Jest coś takiego jak extrime minimalisci poczytaj poogladaj.

Są też ludzie co się własnym stolcem smarują ale czy jest sens to naśladować :classic_cool:

2 minuty temu, Pochwa w pochwie 17,2 napisał:

Na hdd bo to twoje fantazje.

O to masz widzę największy ból düpy :classic_laugh:

Jest coś takiego jak extrime minimalisci poczytaj poogladaj.

Najbardziej prawdopodobne wyjaśnienia są niemal zawsze prawdziwe. Dlatego zakładam, że w przeludnionym maksymalnie Tokio, gdzie w ogóle nieruchomości są absurdalnie drogie, młody facet, zaczynający karierę naukową, nie ma zbyt wiele kasy na wynajem, za to pewnie sporo inwestuje, może choćby w rozwój naukowy. Zależy mu też pewnie na lokalizacji (na przykład), więc zdecydował się na tę windę, ale w dogodnym miejscu, niż na większe gdzieś na peryferiach. W weekendy zapewne jeździ do domu, więc aż tak tego nie odczuwa. Ty oczywiście możesz sobie tłumaczyć na swoją modłę, wiadomo, że innej perspektywy nie umiesz przyjąć.

To mieszkanie jest nawet pozbawione światła słonecznego, bo widać po tym oknie matowym, że ono nie wychodzi na zewnątrz, tylko na jakiś korytarz.

• Thanks 1

3 minuty temu, Siurentajski napisał:

Są też ludzie co się własnym stolcem smarują ale czy jest sens to naśladować :classic_cool:

Ja jestem extrime minimalist w środku ale to potrwa aż zejdę do 100 idealnych rzeczy. 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się