twój bóg i pan 20 Napisano 17 godzin temu 1 minutę temu, libedowsky napisał: wszystko im rpzeszkadza o 20 możesz pszejsz napierrdlać ile wlezie aż do 23 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 200 Napisano 17 godzin temu 26 minut temu, Żaba Monìka napisał: Zycie w starozytnej Grecji i Rzymie wygladalo jednak nieco inaczej. mieli inne narzedzia ale zasady sa uniwersalne to oni stworzyli prawo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 200 Napisano 17 godzin temu 20 minut temu, Siurentajski napisał: A kto będzie pilnował tych regulacji? Te regulacje zapewnia właśnie państwo. Państwo daje platformę kapitalistom do prowadzenia działalności chociażby przez to, że zapewnia prawo karne i handlowe oraz instytucje pilnujące tego prawa i umożliwiające jego egzekwowanie. Dlaczego Twoim zdaniem dziki zachód nazywał się dziki zachód ? Bo tam właśnie nie miał kto egzekwować prawa i ten kto miał większą spluwę i szybciej i celniej strzelał miał rację, niezależnie od obiektywnych argumentów w teorii w praktyce panstwo tez prowadzi dzialnosc i dlatego to bezsensowne jakby panstwo nie mialo zadnej swojej firmy to by moze to mialo jakis sens przyklad polski z pandemii pis zablokowal sprzedaz niektorych materialow bo uznal ze szubrawy kapitalisci chca zarabiac na biednych konsumentach zeby odwrocic uwage od wlasnej nieudolnosci i po 2 miesiacach te rzeczy zaczal produkowac obajtek, szopa itd czyli koledzy krolika. tak dziala wlasnie panstwo wierze w pilniwanie prawa przez sady bo sady nie prowadza dzialnosci konkurencyjnej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
twój bóg i pan 20 Napisano 17 godzin temu Przed chwilą, libedowsky napisał: przyklad polski z pandemii pis zablokowal sprzedaz niektorych materialow bo uznal ze szubrawy kapitalisci chca zarabiac na biednych konsumentach zeby odwrocic uwage od wlasnej nieudolnosci i po 2 miesiacach te rzeczy zaczal produkowac obajtek, szopa itd czyli koledzy krolika. tak dziala wlasnie panstwo respiratory mordo. pis to scheda po pzpr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 200 Napisano 17 godzin temu 14 minut temu, Żaba Monìka napisał: Co z tego, ze jedna firma upadnie jesli inne dzialaja tak samo? nic bo to nie firma jest winna a czlowiek ktory za nia stoi. nastepny zastanowi sie czy lepiej robic tak samo i dostac prremie czy moze jednak nie ma sensu narazac sie jakiemus szalencowi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 200 Napisano 17 godzin temu 14 minut temu, Żaba Monìka napisał: Ale moze tez bezpieczniejszy, jesli tak sie martwisz o szkody to jezdzij na deskorolce, jest najlzejsza i najmniej szkody narobisz gdy sie o cos rozbijesz. ja sie nie ma martwie o klimat tylko ty. wiecej czesci wieksze zuzycie srodowiska dopdatkowo elektryki zwykle w wypadku uszkadzaja akumulator czyli to cos co jak napisa;las zwraca sie ekologicznie po 2 latach bo ten akumulator jest na powierzchni prawie calego pojazdy niezaleznie gdzie ktos w niego wjedzie to duza szansa ze padnie a i moze sie caly spalic od tego. mnie dziwi glupota ze sie ludzie nbieraja na ten korporacyjne marketingowe brednie i przeszkadza mi zmuszanie do tego czym mam jezdzic dla mnie najbardziej niewygodne to ze przejade 200km i musze l;adowac x godzin jakby nie to to ja moge i elektrykiem jezdzic bo mam w nosie klimat i zycie innych ludzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 200 Napisano 17 godzin temu (edytowany) wg mnie jak ktos wtargnie naglena droge to powinno sie moc bezkarnie po nim rpzejechac wiec dla mnie czy walne go samochodem ktory wazy pol tony czy dwie jest bez znaczenia bardziej mnie boli ze nowy akumulator 50k i martwy ktory wtargnal an droge juz mi za niego nie zwroci Edytowano 17 godzin temu przez libedowsky Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
twój bóg i pan 20 Napisano 17 godzin temu (edytowany) 1 minutę temu, libedowsky napisał: wg mnie jak ktos wtargnie naglena droge to powinno sie moc bezkarnie po nim rpzejechac wiec dla mnie czy walne go samochodem ktory wazy pol tony czy dwie jest bez znaczenia jasne, tak samo ja powinienem mieć prawo jak ktoś mi wjeżdża na pasy kiedy przechodzę wybić mu szybę, wyciągnąć go zza kółka i przekopać. Edytowano 17 godzin temu przez twój bóg i pan Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 200 Napisano 17 godzin temu 16 minut temu, Żaba Monìka napisał: Znowu tlumaczysz sobie wszystko na chlopski rozum jakby to byla jedyna przyczyna czerniaka na swiecie. nie nic nie tlumacze pamietam doskonale jak bylem dzieckiem ekolodzy jak ty mowili ze trzeba walczyc z dziura bo powoduej czerniaka jak twierdzisz mimo ze dziura jest i ma sie doskonale walke wygrano bo sie nie powieksza a czerniaka wiecej., no sorry ale ja ci cytujhe argumenty a nie zaden chlopski rozum. mam ci znalezc jakies artykuly sprzed 30 lat jak pisano o czerniaku i dziurze ? to byl glowny argument wlasnie choroby skory i brak bariery ozonowej ktora niszczy freon Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Caryca łabędzica 30 Napisano 17 godzin temu 1 minutę temu, libedowsky napisał: nie nic nie tlumacze pamietam doskonale jak bylem dzieckiem ekolodzy jak ty mowili ze trzeba walczyc z dziura bo powoduej czerniaka jak twierdzisz mimo ze dziura jest i ma sie doskonale walke wygrano bo sie nie powieksza a czerniaka wiecej., no sorry ale ja ci cytujhe argumenty a nie zaden chlopski rozum. mam ci znalezc jakies artykuly sprzed 30 lat jak pisano o czerniaku i dziurze ? to byl glowny argument wlasnie choroby skory i brak bariery ozonowej ktora niszczy freon Starość to najlepszy oręż w walce z ekologizmem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 200 Napisano 17 godzin temu (edytowany) 12 minut temu, twój bóg i pan napisał: respiratory mordo. pis to scheda po pzpr. nie tyl;ko byly jeszzcze maseczki od szopy i narciarza oraz plyn od obajtka po ktorym naskorek schodzil 2 x drozszy niz kosztowal gdy zabraniano jego sprzedazy Edytowano 17 godzin temu przez libedowsky Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 200 Napisano 17 godzin temu 5 minut temu, twój bóg i pan napisał: jasne, tak samo ja powinienem mieć prawo jak ktoś mi wjeżdża na pasy kiedy przechodzę wybić mu szybę, wyciągnąć go zza kółka i przekopać. prawo ze pierwszenstrwo na pasach ma pieszy jest wlasnie jedna z tych glupich regulacji ktoea powoduje smeirc wielu pieszych bo oni ida nie patrzac na nich bo maja pierwszenstwo. bezpiecnziej dla nich jakby pierszenstwo mial samochod. w nocy w deszczu czesto nie widac i co ci z tego jak zginiesz ze ktos jakis wyrok dostanie ? zycia ci to nie wroci Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Żaba Monìka 1281 Napisano 17 godzin temu 6 minut temu, libedowsky napisał: nie nic nie tlumacze pamietam doskonale jak bylem dzieckiem ekolodzy jak ty mowili ze trzeba walczyc z dziura bo powoduej czerniaka jak twierdzisz mimo ze dziura jest i ma sie doskonale walke wygrano bo sie nie powieksza a czerniaka wiecej., no sorry ale ja ci cytujhe argumenty a nie zaden chlopski rozum. mam ci znalezc jakies artykuly sprzed 30 lat jak pisano o czerniaku i dziurze ? to byl glowny argument wlasnie choroby skory i brak bariery ozonowej ktora niszczy freon A skad wiesz ile by bylo czerniaka gdyby nie bylo warstwy ozonowej? No niestety ale Twoje argumenty sa na chlopski rozum, rozumujesz wedlug swojego widzimisie, bez zadnych analiz i konkretnych argumentow. Cos gdzies uslyszales i wyciagasz z tego wnisoki na chlopski rozum, na dodatek powielasz fake newsy, bo Ci pasuja wiec wybacz, ale bede sie trzyamala innych zrodel informacji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ZK Sztum 3 Napisano 17 godzin temu 1 minutę temu, libedowsky napisał: prawo ze pierwszenstrwo na pasach ma pieszy jest wlasnie jedna z tych glupich regulacji ja też tych ninja nie widzę na pasach w nocy ps. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Żaba Monìka 1281 Napisano 17 godzin temu 1 minutę temu, libedowsky napisał: prawo ze pierwszenstrwo na pasach ma pieszy jest wlasnie jedna z tych glupich regulacji ktoea powoduje smeirc wielu pieszych bo oni ida nie patrzac na nich bo maja pierwszenstwo. bezpiecnziej dla nich jakby pierszenstwo mial samochod. w nocy w deszczu czesto nie widac i co ci z tego jak zginiesz ze ktos jakis wyrok dostanie ? zycia ci to nie wroci W krajach Zachodnich takie regulacje (te i inne chroniace pieszego) juz dawno obnizyly ilosc smierci na drogach, tylko w Polsce nadal Dziki Zachod pod tym wzgledem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
twój bóg i pan 20 Napisano 17 godzin temu Przed chwilą, libedowsky napisał: prawo ze pierwszenstrwo na pasach ma pieszy jest wlasnie jedna z tych glupich regulacji ktoea powoduje smeirc wielu pieszych bo oni ida nie patrzac na nich bo maja pierwszenstwo. bezpiecnziej dla nich jakby pierszenstwo mial samochod. w nocy w deszczu czesto nie widac i co ci z tego jak zginiesz ze ktos jakis wyrok dostanie ? zycia ci to nie wroci ale ja mam zachowaną uwagę jak przechodzę bo nie jestem kreetynem. prawo pierwszeństwa dla piesznych na przejściach musi być, bo bez tego byłby problemy w komunikacji miejsckiej. na przykład chłop idzie do roboty, ale parking ma po drugiej stronie ruchliwej jezdni przez którą o tej porze nie da się przejść bez pierwszeństwa na przejściu. a przejścia podziemne nie wszędzie da się zrobić i w dodatku utrzymanie ich kosztuje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 200 Napisano 17 godzin temu Przed chwilą, Żaba Monìka napisał: A skad wiesz ile by bylo czerniaka gdyby nie bylo warstwy ozonowej? No niestety ale Twoje argumenty sa na chlopski rozum, rozumujesz wedlug swojego widzimisie, bez zadnych analiz i konkretnych argumentow. Cos gdzies uslyszales i wyciagasz z tego wnisoki na chlopski rozum, na dodatek powielasz fake newsy, bo Ci pasuja wiec wybacz, ale bede sie trzyamala innych zrodel informacji. no sorry ale skoro mi ktos mowi ze powoduej czerniaka to jak sie zmniejsza to i ilosc czernaika powinna sei zmniejszac zwlaszcza ze polakow ubywa a nie przybywa. to chyba logiczne. teraz ty mi piszesz jak antyszczepionklowcy ktorzy tez mowili " a skad wiesz ilu by umarlo jakby nie bylo szczepionek moze mniej:" no jak inaczej wytlumaczyc ze dziura sie zmniejszyla a ilosc czerniakow jest wieksza skoro to podobno dziura je powodowala i dlatego nalezalo z nia walczyc ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 200 Napisano 17 godzin temu 2 minuty temu, ZK Sztum napisał: ja też tych ninja nie widzę na pasach w nocy najlepszy jest nija w sluchawkach niebawem nawet ten bez sluchawek bedzie jak ten w bo elektryki sa dosc ciche teraz walcza ze spalinowymi za chwile zacznie sie walka z ofiarami na pasach elektrykow Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ZK Sztum 3 Napisano 17 godzin temu 3 minuty temu, libedowsky napisał: najlepszy jest nija w sluchawkach niebawem nawet ten bez sluchawek bedzie jak ten w bo elektryki sa dosc ciche teraz walcza ze spalinowymi za chwile zacznie sie walka z ofiarami na pasach elektrykow Trzeba krejze uprzedzić, że jesteś ślepy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 200 Napisano 17 godzin temu 3 minuty temu, Żaba Monìka napisał: W krajach Zachodnich takie regulacje (te i inne chroniace pieszego) juz dawno obnizyly ilosc smierci na drogach, tylko w Polsce nadal Dziki Zachod pod tym wzgledem. jak zabronisz jezdzic samochodem to zmaleje ilosc ofiar wypadkow albo jak ograniczysz predkosc o polowe jednak czy najwaazniejszym celem samochodow drog itd. ma byc ilosc rannych na pasach ? czy moze jednak cel transportu samochiodowego jest inny ? bardzo prosto zrobic tak zeby ofiar bylo mniej tylko to powoduje bezsens przemieszczania sie inaczej niz pieszo. teraz ty myslisz jak chlop i powinnas przywolac argument ze w komunizmie mniej ludzi ginie bo jak 1 na 10 mial samochod to mniej ginelo jak dwukrotnie wydluzszysz czas przejadu miedzy punktami a i b to spadnie ilosc ofiar ale czy to oplacalne z punktu widzenia calego systemu ? niekoniecznie. jak obnizysz predkosc pociagu 5 razy to jak ktos wjedzie na przejazd przy zamknietym szlabanie przezyje ale czy oby na pewno w transporcie kolejowym trzeba sie kierowac tym zeby jakis de.bil wjezdzajacy na przejazd jak pociag jedzie nie ginal ? jak sie zabroni budowy domow wyzszych jak 10 metrow to o 99% zmaleje ilosc samobojcow skaczacych z dachu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Żaba Monìka 1281 Napisano 17 godzin temu Przed chwilą, libedowsky napisał: no sorry ale skoro mi ktos mowi ze powoduej czerniaka to jak sie zmniejsza to i ilosc czernaika powinna sei zmniejszac zwlaszcza ze polakow ubywa a nie przybywa. to chyba logiczne. teraz ty mi piszesz jak antyszczepionklowcy ktorzy tez mowili " a skad wiesz ilu by umarlo jakby nie bylo szczepionek moze mniej:" no jak inaczej wytlumaczyc ze dziura sie zmniejszyla a ilosc czerniakow jest wieksza skoro to podobno dziura je powodowala i dlatego nalezalo z nia walczyc ? Czerniaka nie powoduje tylko brak ozonu w atmosferze, przeciez nadal przez atmosfere przedzieraja sie promienie sloneczne i nadal beda czerniaki, tak jak zawsze byly, z dziura czy bez. Dodatkowo czym ludzie dluzej zyja tym wiecej jest przypadkow raka, ale bez warstwy ozonowej byloby ich jeszcze wiecej. Poza tym dziura ozonowa nie powoduje tylko raka, ale ma tez inne szkodliwe wlasciwosci, powoduje choroby oczu, problemy immunologiczne i oddzialuje szkodliwie na caly ekosystem, nie tylko na ludzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 200 Napisano 17 godzin temu w krajach islamskich gdzie alkohol jest zakazany ilosc wypadkwo po pijaku spadla prawie do zera wiec to najlepsza recepta na takei wypadki ja nie wiem dlaczego komunisci nie chca tego rpwoadzic ? bo ich dur.ni wyborcy tego nie zaakceptuja ? przeciez mozna zyc bez alkoholu po co zwiekszac kare do 20 lat za jazde po pijaku jak mozna dac 2 laat za sprzedaz alkoholu i efekt bedzie lepszy/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
twój bóg i pan 20 Napisano 17 godzin temu 1 minutę temu, libedowsky napisał: jak zabronisz jezdzic samochodem ja bym tak zrobił jakbym rządził i wszędzie szyny kazał kłaść Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Żaba Monìka 1281 Napisano 17 godzin temu (edytowany) 3 minuty temu, libedowsky napisał: jak zabronisz jezdzic samochodem to zmaleje ilosc ofiar wypadkow albo jak ograniczysz predkosc o polowe jednak czy najwaazniejszym celem samochodow drog itd. ma byc ilosc rannych na pasach ? czy moze jednak cel transportu samochiodowego jest inny ? bardzo prosto zrobic tak zeby ofiar bylo mniej tylko to powoduje bezsens przemieszczania sie inaczej niz pieszo. teraz ty myslisz jak chlop i powinnas przywolac argument ze w komunizmie mniej ludzi ginie bo jak 1 na 10 mial samochod to mniej ginelo jak dwukrotnie wydluzszysz czas przejadu miedzy punktami a i b to spadnie ilosc ofiar ale czy to oplacalne z punktu widzenia calego systemu ? niekoniecznie. jak obnizysz predkosc pociagu 5 razy to jak ktos wjedzie na przejazd przy zamknietym szlabanie przezyje ale czy oby na pewno w transporcie kolejowym trzeba sie kierowac tym zeby jakis de.bil wjezdzajacy na przejazd jak pociag jedzie nie ginal ? jak sie zabroni budowy domow wyzszych jak 10 metrow to o 99% zmaleje ilosc samobojcow skaczacych z dachu Tak, ograniczenie predkosci to tez jedno z narzedzi obnizenia smierci na drogach. Nie ogranicza sie transportu, ale mozna wprowadzic narzedzia dzieki ktorym mniej osob umiera wskutek wypadkow. Edytowano 17 godzin temu przez Żaba Monìka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 200 Napisano 17 godzin temu 10 minut temu, twój bóg i pan napisał: ale ja mam zachowaną uwagę jak przechodzę bo nie jestem kreetynem. prawo pierwszeństwa dla piesznych na przejściach musi być, bo bez tego byłby problemy w komunikacji miejsckiej. na przykład chłop idzie do roboty, ale parking ma po drugiej stronie ruchliwej jezdni przez którą o tej porze nie da się przejść bez pierwszeństwa na przejściu. a przejścia podziemne nie wszędzie da się zrobić i w dodatku utrzymanie ich kosztuje. to ty masz ale znaczna czesc pieszych nawet nie patrzy gdzie lezie nieprawda jest odwrotnie pierwszenstwo na pasach powoduje tylko gorsza komunikacje bo piesi ida jeden za drugim i potrafia tak 5 minut rpzechodzic przez pasy a jak nie maja pierwszenstwa to zbiera sie grupa i czeka az ich przepuszcza i przechodza grupa a tak w ruchliwych miejscach ida non stop. priorytetem jest jednak zeby komunikacja szybsza byla drozna a nie zeby pieszy mogl szybciej isc bo on co do zasady idzie wolno nic nie transportuje itd. autobus ktory jedzie i wiezie 100 osob powinien sie szybciej rpzemieszczac niz te 100 osob idac bo inaczej nie ma sensu zeby byl autobus Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 200 Napisano 17 godzin temu 5 minut temu, Żaba Monìka napisał: Czerniaka nie powoduje tylko brak ozonu w atmosferze, przeciez nadal przez atmosfere przedzieraja sie promienie sloneczne i nadal beda czerniaki, tak jak zawsze byly, z dziura czy bez. Dodatkowo czym ludzie dluzej zyja tym wiecej jest przypadkow raka, ale bez warstwy ozonowej byloby ich jeszcze wiecej. Poza tym dziura ozonowa nie powoduje tylko raka, ale ma tez inne szkodliwe wlasciwosci, powoduje choroby oczu, problemy immunologiczne i oddzialuje szkodliwie na caly ekosystem, nie tylko na ludzi. a ja ci powtarzam co mowili ekolodzy kiedys i dlaczego trzeba z nia walczyc i ze sie nie sprawdzilo a ty mi ze nie tylko dziura powoduje no ale skoro powoduje to ilosc powinna sie zmneijszac wraz z dziura. tegoi czy by bylo ich wiecej jakby warstwa byla mniejsza nie wiemy., jedyne co wiem,y na pewno to ze mimo ze jest wieksza to ilosc czerniaka tez rosnie a nie maleje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 200 Napisano 17 godzin temu (edytowany) moim zdaniem to jednak ta dziura na czerniaka miala nikly wplyw byc moze zaden wiec bez sensu bylo wydawac kase na walke z nia uwazam ze podobnie jest z elektrykami to kosztowne a efekt albo zaden albo takie ze umra ludzie od zanieczyszczen gdzie indziej czyli tam gdzi eje produkuja a nie gdzie one jezdza a moim zdaniem demokratycznie by bylo jakby jednak umierali tam gdzie uzywaja ich a nei produkuja Edytowano 17 godzin temu przez libedowsky Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 200 Napisano 17 godzin temu 6 minut temu, twój bóg i pan napisał: ja bym tak zrobił jakbym rządził i wszędzie szyny kazał kłaść pociag tez jest na prad Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ZK Sztum 3 Napisano 17 godzin temu Tadek ma akurat trochę racji, pewnie nie raz sarne skasował Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
libedowsky 200 Napisano 16 godzin temu 6 minut temu, Żaba Monìka napisał: Tak, ograniczenie predkosci to tez jedno z narzedzi obnizenia smierci na drogach. Nie ogranicza sie transportu, ale mozna wprowadzic narzedzia dzieki ktorym mniej osob umiera wskutek wypadkow. moim zdaniem pieszy powinien chodzic wlasna droga a samochody jezdzic wlasna za zab.icie pijanego na drodze powinna byc nagroda a kasa ktora sie wydaje na te durne regulacje i ich sprawdzanei mogliby wydawac na przejscia naziemne one wcale nie sa takie drogie tym bardziej jakby nie mialy ...ycznych norm ze niepelnosprawny ma nimi tez przejsc. to jest wlasnie dostowowywanie wszystkiego do promila ludzi. niepelnosprawnemu jak nie moze chodzic to niech dadza dofinansowanie do samochodu i niech jezdzi a nie wszystkie rpzejscia budowac pod niego autobusy itd znacznie taniej wyjdzie jak kazdy jezdzacy na wozku dostanie gratis samochod Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach