Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
_RC+

Kochani, bierzemy się za kondycję i za sylwetki, bo zima coraz krótsza, a lato i plaża już niedługo.

Polecane posty

24 minuty temu, miszluft napisał:

No pytanie na ile Wakanka coś takiego robi czy inna moderatorka6 😂

Pulsar daje tylko punkty za spamming.

Z reguły 1 i uśpienie konta. A Samba jeszcze działa? 

1 minutę temu, kris888 napisał:

RymCym, a tak przy okazji skoro jeszcze jesteś. Mam taki problem z drukarką u siebie - jak jest połączona kablem drukuje normalnie, ale jak to samo chce wydrukować po WiFi to jakość jest gorsza.

Pierwsze co mi na myśl przychodzi to zakłócenia sieci, niestabilne połączenie. A drugie, to jakieś ustawienia z ograniczeniem jakość podczas połączenia po sieci, bez kabla... Ale raczej bym szukał przyczyny z zakłóceniami.... Chociaż to transmisja binarna, to nie powinno wpływać na jakość jako taką, a raczej ewentualne błędy czy artefakty na wydruku ze względu na błędy transmisji danych.

• Thanks 1

Przed chwilą, miszluft napisał:

To czy jsli to oni blokowali w ramach tego Mac to oni potem mieli tez tego bana dalej ? 😛 czy to było tylko w obrębie sieci hotelowej 

na jakiej zasadzien ktos widzi ten Mac?

tylko w sieci lokalnej

urządzenie zgłasza się do routera adresem MAC - router przypisuje IP (protokół DHCP) i daje Ci dostęp do Internetu

na swoim routerze możesz zablokować wybrane adresy MAC i nie przepuścic tych urządzeń dalej do Internetu

to działa tylko lokalnie na danym routerze w jednej podsieci 

• Thanks 1

2 minuty temu, RitardModeracja napisał:

Kiedyś czapka była obciachem. Nie wiem co ja miałam z głową.kiedys.

efekty widać dzisiaj

• Haha 1

4 minuty temu, _RC+ napisał:

Zauważyliście, że w Polsce jest tak, że nawet jak zima sroga i mróz, to zawsze gdzieś w markecie, na przystanku czy innym miejscu znajdzie się typek popylający w szortach? 😆 

Dziś widziałam chłopaka w samej bluzie z krótkim rękawem. Dodam, że termometr pokazywał +11stopni 😁

Przed chwilą, 250GodzinTak napisał:

Dziś widziałam chłopaka w samej bluzie z krótkim rękawem. Dodam, że termometr pokazywał +11stopni 😁

No, u mnie 10 wieczorem

Przed chwilą, WychodzeNaChwile napisał:

efekty widać dzisiaj

A czeko efektem jest ściganie byłej z powodu długu w postaci 40 złotych polskich?

2 minuty temu, WychodzeNaChwile napisał:

tylko w sieci lokalnej

urządzenie zgłasza się do routera adresem MAC - router przypisuje IP (protokół DHCP) i daje Ci dostęp do Internetu

na swoim routerze możesz zablokować wybrane adresy MAC i nie przepuścic tych urządzeń dalej do Internetu

A router nie wysyła swojego adresu Mac? Pytanie laiczki.

Nie rozumiem tego momentu ze ktos w ramach swojej sieci blokuje dostęp do x y z. Po pojedynczych urzadzeniach / Mac. Kto to widzi? Dostawca netu? Te portale na które wchodza? Sam fakt ze uzywam czyjegoś wifi to już znajo mój Mac?

i pytanie w takim razie jak Kafe to widzi? Nie korzystam z ich sieci. Sam fakt ze sie gdzieś wejdzie rejestruje sie na portalu ten Mac i właściciel strony ma te dane?

pytam hipotetycznie rozumiem ze Wakanka nie daje bana na urządzenie 😛

Edytowano przez miszluft

1 minutę temu, miszluft napisał:

Nie rozumiem tego momentu ze ktos w ramach swojej sieci blokuje dostęp do x y z. Po pojedynczych urzadzeniach / Mac. Kto to widzi? Dostawca netu? Te portale na które wchodza? Sam fakt ze uzywam czyjegoś wifi to już znajo mój Mac?

i pytanie w takim razie jak Kafe to widzi? Nie korzystam z ich sieci. Sam fakt ze sie gdzieś wejdzie rejestruje sie na portalu ten Mac?

Krejzi zaczyna być podejrzliwa, zaraz będzie instalacja tora 🙂

Przed chwilą, Śliwka w Polonezie napisał:

Hahaah to nie podejrzliwość to mnie interesuje. A nie lubie z ej aja korzystać wole człowieka 😀 czat zawsse coś pjerdoli a potem mowi ‚a sorry’ 😀

7 minut temu, WychodzeNaChwile napisał:

tylko w sieci lokalnej

Ok kumam dzieki 

5 minut temu, _RC+ napisał:

No, u mnie 10 wieczorem

W Wigilię zapowiadają +15 stopni, więc trampki mogę wyciągnąć ☺️

3 minuty temu, Śliwka w Polonezie napisał:

A router nie wysyła swojego adresu Mac? Pytanie laiczki.

W niezmierzone głębiny internetu nie 😉

1 minutę temu, Śliwka w Polonezie napisał:

Polecam znów przeglądarkę Brave, która posiada wbudowaną obsługę sieci tor. Możesz otwożyć okno prywatne z obsługą tor

Rymcym, no mam oddzieloną drukarkę i laptopa drewnianą sklejką. Laptop na górze, drukarka na dole. Drukarka sobie w drewnianej wnęce jest - sklejka chyba aż tak nie zakłóca. Może jutro przeniosę na górę i zobaczę czy się poprawi.

Przed chwilą, miszluft napisał:

i pytanie w takim razie jak Kafe to widzi? Nie korzystam z ich sieci. Sam fakt ze sie gdzieś wejdzie rejestruje sie na portalu ten Mac?

to zależy od budowy sieci

jak masz w domu router to do Twojego routera łączysz się podając adres MAC ale Twój router tworzy osobną podsieć

na zewnątrz router podaje swój adres MAC i dostaje zewnętrzne IP od Twojego dostawcy

(przyjmując pewne schematy)

na routerze działa NAT (Network Address translation) - za routerem masz osobną podsieć - na zewnątrz nie widać tych adresów IP ani adresów MAC

router przypisuje adresy IP do konkretnych urządzeń -> ale musi mieć do czego przypisać - dlatego adresy MAC są unikalne nadawane przez producentów urządzeń

swój MAC można zmienić - przez oprogramowanie (normalna opcja w Windows), można tez przeprogramować sprzęt (jak się da)

do serwerów kafe łączysz się ze swojego adresu IP i MAC nie bierze w tym udziału

2 minuty temu, _RC+ napisał:

W niezmierzone głębiny internetu nie 😉

Polecam znów przeglądarkę Brave, która posiada wbudowaną obsługę sieci tor. Możesz otwożyć okno prywatne z obsługą tor

A zwykły chrome z incognito nie wystarczy?

44 minuty temu, kris888 napisał:

Jest coś takiego jak ban na adres MAC urządzenia. Technicznie wykonalne, ale w praktyce dość trudne i niepraktyczne.

Adres MAC nie jest przekazywany przez do sieci zewnętrznej, mamy 2026 rok a ludzie dalej te bzdury powtarzają 😄 

Rymcym, no mam oddzieloną drukarkę i laptopa drewnianą sklejką. Laptop na górze, drukarka na dole. Drukarka sobie w drewnianej wnęce jest - sklejka chyba aż tak nie zakłóca. Może jutro przeniosę na górę i zobaczę czy się poprawi.

No trzeba sprawdzić na zasadzie, jak najkorzystniejszych warunków. Sieć potrafi być dość specyficzna... np u mnie WiFi doskonale łapie sygnał, gdy np router jest parter, a ja jestem z urządzeniem na piętrze... ale jak już spróbuję być ścianę obok, na tym samym piętrze co router, to już jakość sygnału spada zauważalnie.

• Thanks 1

5 minut temu, WychodzeNaChwile napisał:

to zależy od budowy sieci

jak masz w domu router to do Twojego routera łączysz się podając adres MAC ale Twój router tworzy osobną podsieć

na zewnątrz router podaje swój adres MAC i dostaje zewnętrzne IP od Twojego dostawcy

(przyjmując pewne schematy)

na routerze działa NAT (Network Address translation) - za routerem masz osobną podsieć - na zewnątrz nie widać tych adresów IP ani adresów MAC

router przypisuje adresy IP do konkretnych urządzeń -> ale musi mieć do czego przypisać - dlatego adresy MAC są unikalne nadawane przez producentów urządzeń

swój MAC można zmienić - przez oprogramowanie (normalna opcja w Windows), można tez przeprogramować sprzęt (jak się da)

do serwerów kafe łączysz się ze swojego adresu IP i MAC nie bierze w tym udziału

Dzieki !

10 minut temu, RitardModeracja napisał:

A czeko efektem jest ściganie byłej z powodu długu w postaci 40 złotych polskich?

to jest efekt stawiania granic

Dobrej nocki wszystkim, ja uciekam. Dzięki za info RC.

Edytowano przez kris888

11 minut temu, 250GodzinTak napisał:

Jesteś już w tym wieku, że moher młodego nie zrozumie. To są symptomy starości. Jesteś już na końcowej stacji.

21 minut temu, _RC+ napisał:

Zauważyliście, że w Polsce jest tak, że nawet jak zima sroga i mróz, to zawsze gdzieś w markecie, na przystanku czy innym miejscu znajdzie się typek popylający w szortach? 😆 

Albo w tiszertach a baba w swetrze obok. Facety to maja chyba lepsze ogrzewanie.

2 minuty temu, Śliwka w Polonezie napisał:

A zwykły chrome z incognito nie wystarczy?

No incognito to coś innego niż sieć tor. Incognito nie zapisuje historii, ciastek, tymczasowych plików itp

a tor ci maskuje IP, uniemożliwiając, a na pewno mocno utrudniając śledzenie twojej aktywność 

• Like 1

Dobrej nocki wszystkim, ja uciekam. Dzięki za info RC.

Dobrej nocy.. Ja jeszcze działam w pracy 🙂

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się