Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
JulkaPacz

Czy u Was też jest tak ciężko? Opieka nad rodzicami kontra praca i dzieci

Polecane posty

Piszę tutaj, bo mam wrażenie, że powoli zaczynam pękać. Czy jest tu ktoś, kto czuje się jak w imadle między potrzebami swoich dzieci a opieką nad starszymi rodzicami?

Ostatnio mam wrażenie, że moje życie to jeden wielki grafik logistyczny. Z jednej strony zebrania w szkole i dorastające dzieciaki, które mają swoje problemy, a z drugiej – mama, która coraz gorzej radzi sobie z codziennością (zdrowie siada, pamięć już nie ta). Kocham ich wszystkich, ale fizycznie i psychicznie przestaję dawać radę. Najgorsze jest to wieczne poczucie winy – że jak jestem u mamy, to zaniedbuję dom, a jak jestem w domu, to martwię się, czy u niej wszystko ok.

Próbowałam już różnych rozwiązań, ale ciągle mam poczucie, że gaszę pożary, zamiast po prostu żyć. Jak Wy sobie z tym radzicie? Korzystacie z jakiejś pomocy z zewnątrz, czy wszystko bierzecie na swoje barki?

Bardzo Cię rozumiem, bo sama przez to przechodziłam – to poczucie winy, że zawsze jest się w złym miejscu, jest wykańczające.

• Like 1

Oj tak... I jak ułatwić sobie codzienne funkcjonowanie?

Dnia 4.03.2026 o 14:58, JulkaPacz napisał:

Piszę tutaj, bo mam wrażenie, że powoli zaczynam pękać. Czy jest tu ktoś, kto czuje się jak w imadle między potrzebami swoich dzieci a opieką nad starszymi rodzicami?

Ostatnio mam wrażenie, że moje życie to jeden wielki grafik logistyczny. Z jednej strony zebrania w szkole i dorastające dzieciaki, które mają swoje problemy, a z drugiej – mama, która coraz gorzej radzi sobie z codziennością (zdrowie siada, pamięć już nie ta). Kocham ich wszystkich, ale fizycznie i psychicznie przestaję dawać radę. Najgorsze jest to wieczne poczucie winy – że jak jestem u mamy, to zaniedbuję dom, a jak jestem w domu, to martwię się, czy u niej wszystko ok.

Próbowałam już różnych rozwiązań, ale ciągle mam poczucie, że gaszę pożary, zamiast po prostu żyć. Jak Wy sobie z tym radzicie? Korzystacie z jakiejś pomocy z zewnątrz, czy wszystko bierzecie na swoje barki?

U mnie przy demencji taty idealnie sprawdził się asystent głosowy z eopiekun.pl. System sam dzwoni do niego na zwykły telefon, rozmawia i pilnuje stałych pór brania leków, a w razie potrzeby zbiera też od niego listę zakupów i wysyła mi na maila. Najważniejsze, że w razie jakichś problemów dostaję natychmiastowe powiadomienie alarmowe. To małe rozwiązanie na odległość niesamowicie odciążyło mnie logistycznie w ciągu dnia i uratowało przed wiecznym stresem w pracy 🙂

• Like 2

Właśnie ostatnio mignęła mi w sieci ta teleopieka głosowa i sama się zastanawiałam, czy to w ogóle zdaje egzamin w praktyce przy demencji. Pomysł z tą listą zakupów brzmi super, ale jak Wasz rodzic zareagował na to na początku? Nie było oporów, żeby rozmawiać? Moja mama bywa strasznie nieufna do obcych numerów i boję się, że po prostu będzie odkładać słuchawkę.

1 godzinę temu, Wioletta1504 napisał:

Właśnie ostatnio mignęła mi w sieci ta teleopieka głosowa i sama się zastanawiałam, czy to w ogóle zdaje egzamin w praktyce przy demencji. Pomysł z tą listą zakupów brzmi super, ale jak Wasz rodzic zareagował na to na początku? Nie było oporów, żeby rozmawiać? Moja mama bywa strasznie nieufna do obcych numerów i boję się, że po prostu będzie odkładać słuchawkę.

Też się baliśmy, że to nie wypali, ale tata szybko się oswoił 🙂 Co więcej, czuje się zaopiekowany a nie kontrolowany.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować