Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
igmar

Wynajem długoterminowy samochodu

Polecane posty

Tak czy nie? Czy ktoś wynajmował? Jakie macie doświadczenia?

Wszystko zależy od sytuacji. Najem może z jednej strony wydawać się droższym rozwiązaniem, ale jest wygodniejszy, szczególnie jeśli chcesz zmieniać samochodód co rok, 2 czy 3 lata. Dobra opcja jeśli nie wiesz czy chcesz dalej jeździć danym autem, czy chcesz sobie zostawić, nie musisz po zakońćzeniu szukać kupca, tylko oddajesz samochód i bierzesz kolejny.

Plusem jest na pewno to, ze w jednej racie masz wszystko. Mianowicie ubezpieczenie, serwisy itp. Płacisz miesięcznie stałą ratę plus oczywisćie paliwo. Dzięki temu możesz sobie z góry zaplanować wydatki. NIe obchodzi Cię inflacja, czy stopy procentowe jak w przypadku kredytu. Koszt takiej raty możesz sobie sprawdzić z góry na stronie firmy, która zajmuje się najmem. Zerknij sobie na przyklad na stronę Masterlease - jest tam kalkulator i możesz sobie wyliczyć jak to wyglada dla poszczególnych samochodów. Stawki za ubezpieczenie i serwis są ok, raczej taniej byś sam nie znalazł.

Na firmę, zamierzam ratę wrzucić w koszty. Zastanawiałem się na początku nad leasingiem, ale firma którą mam istnieje krócej niż rok i z tego co wiem to leasing nie wchodzi w grę. Słyszałem, ze wynajem mozna otrzymać łatwiej i szybciej.

No to jeśli bierzesz na firmę to w sumie jest to spoko opcja. Tak jak już wspomniała osoba wczesniej płacisz stała ratę oraz jedyny koszt, którym tak naprawdę się przejmujesz to paliwo. W racie jest serwisowanie, przeglądy, oc plus ac (jaki zakres to zależy od tego jaki jest pakiet w firmie wynajmującej). Możesz wziąć full ac, możesz wziąć ubezpieczenie, w którym jeśli coś się stanie z Twojej winy to pokrywasz naprawę do pewnej kwoty (na przykład do 3 k). Cena zależy od tego jakie auto wybierzesz, za jakieś ze średniej klasy to cena 1-2 k miesięcznie, oczywiście w przypadku aut z klasy premium jest o wiele drożej. Najważniejsze to dobrze przeczytac umowę przed decyzją.

A jak z zerwaniem umowy przed końcem najmu? Są za to jakieś dodatkowe koszty?

Zależy od umowy, jednak jeśli bierzesz pod uwagę, że być może zerwiesz umowę przed końcem, dobrze jest upewnić się, ze możęsz zerwać bez dodatkowych opłat.

No a jak z restrykcjami. Chodzi mi o limit kilometrów, czy uszkodzenia w dniu oddania itp.

Limit kilometrów jest, sam go sobie ustalasz, ale w kazdym momencie trwania umowy możesz go sobie podwyższyć albo obniżyć w zależności od tego, jak dużo planujesz jeździć. Zerknij sobie na przykłąd na masterlease https://masterlease.pl/zwroty/  , opisane są tam warunki zwrotu auta. Ogólnie samochód może mieć ślady użytkowania wynikające z normalnej jazdy. Nikt nie będzie zwracał uwagi na jakieś drobne ryski czy ślady na tapicerce. Ale mogą Ci coś podliczyć za jakieś większe uszkodzenia, które wynikły z Twojej winy.

Dzięki za info. Mam nadzieję, ze nie będą się czepiali jakoś bardzo pod koniec.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować