Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość

cukinia - jak ją przyrządzić?

Polecane posty

Gość anoilina
właśnie się zajadam jajecznicą z dodatkiem cukini i pomidorów :) pyychhaaa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ikchina
ja znam świetny przepis na zupę krem cukiniowo-czosnkową: gotuję rosół, na patelni podsmażam kilka surowych, pokrojonych byle jak ziemniaków, dużą cebulę i 2 główki czosnku (wcale potem nie jest bardzo czosnkowa), dodaję warzywa z rosołu, zalewam odrobiną bulionu i duszę, następnie wszystko miksuję i dodaję do czystego rosołu, na koniec daję dosłownie na 5 minut pokrojoną w plasterki cukinię. oczywiście sól i pieprz do smaku. można ją zrobić z grzankami żeby była bardziej treściwa. jadłam kiedyś tą zupę w restauracji, w której pracowała moja znajoma. udało jej się zdobyć przepis i teraz gdy tylko zaczyna się sezon na cukinię serwuję ją często :) naprawdę polecam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kiszona cukinia
ja polecam KISZENIE CUKINII dokładnie tak jak ogórki gruntowe, smakowo niewiele różnią się od kiszonych ogórków cukinię pokroić na kawałki wielkości ogóreczków, zalewa: na 1 litr wody dwie duże łyżki soli + kilka ząbków czosnku, obciążyć, kisić w ciepłym miejscu kilka dni. Można później zajadać się lub pasteryzować, świetnie się przechowuje, a jak smakuje! Faszerowana, w plasterkach na oliwie, leczo, grillowana, w szaszłykach! Uwielbiam pod każdą postacią!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość booooooooooo
Sezon się już zaczął :))) Nie widziałam tu przepisu na placki z cukinii i sera żółtego: - dwie cukinie (małe), - 10 deko sera - jajko - ze 4 łyżki mąki - pół łyżeczki proszku do pieczenia - sporo czosnku - sól, pieprz, etc Cukinie (w skórce) i ser zetrzeć na grubym oczku, zmieszać z resztą (3 minuty roboty) i na olej. Najlepiej kłaść niewielkie i dość cienkie placki, bo początkowo są dość wiotkie i mogą być problemy z przewróceniem na drugą stronę. Jem to od 4 dni non stop, POLECAM :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość booooooooooo
Odnośnie powyższego przepisu - po zdjęciu z patelni obowiązkowo wyłożyć na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu. I jeszcze jedno: najsmaczniejsze (moim zdaniem) są, gdy trochę przestygną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kawiarenka123
Kochani napiszcie czy cukinię można zjadać na surowo? Bo ja do tej pory jadłam na surowo w salatkach... chyba nie zaszkodzi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sezon się już zaczął Nie widziałam tu przepisu na placki z cukinii i sera żółtego: - dwie cukinie (małe), - 10 deko sera - jajko - ze 4 łyżki mąki - pół łyżeczki proszku do pieczenia - sporo czosnku - sól, pieprz, etc Cukinie (w skórce) i ser zetrzeć na grubym oczku, zmieszać z resztą (3 minuty roboty) i na olej. Najlepiej kłaść niewielkie i dość cienkie placki, bo początkowo są dość wiotkie i mogą być problemy z przewróceniem na drugą stronę. Jem to od 4 dni non stop, POLECAM a ja tego proszku do pieczenia nie polecam, w przypadku placków warzywnych dodawanie środków spulchniających wg mnie jest bezcelowe, użycie sera do ciast również wydaje się ryzykowne...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
01:46 booooooooooo " Sezon się już zaczął Nie widziałam tu przepisu na placki z cukinii i sera żółtego: - dwie cukinie (małe), - 10 deko sera - jajko - ze 4 łyżki mąki - pół łyżeczki proszku do pieczenia - sporo czosnku - sól, pieprz, etc Cukinie (w skórce) i ser zetrzeć na grubym oczku, zmieszać z resztą (3 minuty roboty) i na olej. Najlepiej kłaść niewielkie i dość cienkie placki, bo początkowo są dość wiotkie i mogą być problemy z przewróceniem na drugą stronę. Jem to od 4 dni non stop, POLECAM" a ja tego proszku do pieczenia nie polecam, w przypadku placków warzywnych dodawanie środków spulchniających wg mnie jest bezcelowe, użycie sera do ciast również wydaje się ryzykowne... Oczywiście miało być tak .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Do.. bardziejtransparentna ...
Może napisz konkretniej, jakie wg ciebie to są dwie małe cukinie ? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mlodziutka kuchareczka
witam;] jestem na diecie odchudzajcej tylk owocowo warzywnej. mam do dyspozucji cuknie i pomidory. moge cos dobrego z tego zrobic? byle nie byloi dodatku oleju masla jajek itp.....mozmna to jakos razem ugootwac i zjesc? mam straszn aochote na ta cukknie ;d prosze pomozcie!!!!;*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarti
A ja cukinie robię tak: 1 duża cukinia obrana i starta na tarce o grubych oczkach czosnek ze 6-7 ząbków troche masła bazylia ,sól ,pieprz, i na koniec ser biały zwykły Na masełku smaże czosnek wyciśnięty przez praskę dodaję startą cukinię, przyprzw wg.uznania -sól pieprz trochę sosu sojowego może być z połówka kostki Knor ta z oliwką i smaże parę minut a potem na koniec dodajęser biały i mieszam całość na makaron i posypać koperkirm lub pietruchą -PYCHA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cukinia raz
jak dlugo mozna ja przechowywac? obiad na jutro juz mam, a we wtorek wyjezdzam, wiec...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cukini nie da się przechowywać zbyt długo, nawet w lodówce, bo wiotczeje i zaczyna gnić. Ja robię cukinię tak (przepis dla 4 osobowej głodnej rodziny): 2 lub 3 młode cukinie pokroic w kostkę, poddusić na małej ilosci oliwy do miękkości i odparowania wody. W tym czasie ugotować na sypko 3-4 woreczki ryżu - bez soli. Do ugotowanego ryżu dodać do smaku vegetę, zesmażoną własnoręcznie na złoto cebulę (2-3 szt) lub dodać ze 3 lyżki gotowej cebulki smażonej, posypać imbirem i curry. Wymieszać, na koniec dodać cukinię i ponownie wymieszać. Moja rodzina zjada to danie z sosem chińskim, ja wolę bez sosu. Zamiast cebuli można dodać podsmażony por. Jest to bardzo tanie danie obiadowe - ja mam cukinię i cebulkę w ogródku, więc taki obiad dla nas kosztuje ok. 7 zł (ryż plus sos).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tulipanek..
ja z cukini robie placki, dokladnie robie tak jak ziemniaczane tylko daje cukinie starte na duzych oczkach i odstawiam ja na kilka minut zeby troche wody puscily. po za tym dodaje cukinie do spagetti, czesto robie tez taka zapiekanke gdzie do naczynia zaroodpornego klade baklazana, cukinie i zalewam to sosem pomidorowym z pieczarkami i papryka i na to ser. pycha:) czasem daje nawet do zup warzywnych. no i oczywiscie do lecza. ogolnie uwielbiam cukienie i czesto z niej cos kombinuje:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamapatagońców

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamapatagonców
zupa z cukinii - najlepsza :) 3 młode cukinie 3 cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu/rosołku warzywnego 3 łyżki masła 1 papryka słodka/ ja biorę po kawałku z trzech kolorów 1 papryczka ostra/ a właściwie kawałeczek/ ewentualnie mielona sól, pieprz Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na maśle, dodać pokrojoną w kwadraty paprykę i posiekaną papryczkę. Jak zmięknie wrzucić cukinię pokrojoną w kostkę i nieco soli. Gdy cukinia zacznie puszczać sok dolać bulion. Gotować około 15 min. Doprawić do smaku. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przystawka z cukinii mala cukinia serek twarogowy ew. losos wedzony w plastrach ew. posiekany szczypiorek swiezo mielony pieprz cukinie pokroic wzdluz na cienkie plastry (np. obierakiem do ziemniakow), zgrilowac z 2 stron, smarowac serkiem, posypac pieprzem, zwijac ruloniki i przebic wykalaczka w wersji wypasionej dodajemy lososia, a zeby ladniej wygladalo, mozna konce rulonikow "zamoczyc" w posiekanym szczypiorku ruloniki wygladaja najlepiej jak wlasnie sa w takie brazowe paski od smazenia na patelni grillowej :) http://img.timeinc.net/recipes/i/recipes/hl/grilled-zucchini-hl-1713091-L.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość siwa61
jak przyzadzic zukinie w slooikach naq zime salatke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mimka lalala
a dlaczego z cukini czy kabaczka wycina sie pestki ?? nie mozna przyrządzic z pestkami????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krybel
Zupa z cukinii jest PYSZNA! Potwierdzam. Koniecznie z serkiem topionym i czosnkiem. mniam mniam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kikla
Jest też bardzo dobre danie z cukinią. Potrzebne:cukinia,kiełbasa,lub mięso,cebula,papryka ,pomidory,tłuszcz do smarzenia i makaron drobny(muszelki ugotować),przyprawy.Wszystko kroimy i na tłuszcz po kolei dodajemy:cebulkę,kielbase paprykę,cukinię i mieszać.Jak już wszystko dochodzi pomidory pokrojone .Doprawić solą,pieprze troche chili,bazylię i natkę pietruszki.Na koniec dodać makaron.Jest bardzo pyszne.Można z chlebkiem zajadać lub z bułeczką -smacznego!polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewwwwkaa
cukienie mozna mrozic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zima jest swietna do leczo- momentalnie sie rozgotowuje - co ulawtwia rozniez przyzadzanie gestych sosow na jej bazie- pyyycha!!! mrozcie, mrozcie, ja ja mroze pokrojona w kostki i pakuje w woreczki, dodadaje jeszcze papryke, tez pokrojona w kostke (poniewaz latem kosztuje 3 zl za kg a zima 15) papryczce etz sie nic nie dzieje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jest coś takiego opcja szukaj
jestem opcja szukaj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jest coś takiego opcja szukaj
120 postów o cukinii!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hkjgdfdsgfgjhlkjxcffgmjk
Plastry cukinii układam na dnie naczynia do zapiekania, na to plaster pomidira i na to plaster mocarelli lub jeśli chcę mieć wyrazisty smak, to biorę oscypek. Całość polewam oliwą z czosnkiem i posiekaną bazylią. Waźne, żeby każdą warstwę posolić (zwłaszcza w wersji z mocarelką). Potem do piekarnika dosłownie na tyle, żeby cukkinia zmiękła, ale się nie rozgotowała. Do makaronu robię sos z drono pokrojonej w kostkę cukini, jabłka, cebuli i kilku śliwek, żeby dosłodzić, no i oczywiście pomidory - z puszki lub latem świeże. Całość doprawiam czosnkiem solą i pieprzem, na koniec dodaję świeże zioła - bazylię, tymianek.... pycha! i robi się 15 min. Zanim kluseczki się ugotują sos jest gotowy Można cukinię jeść na surowo - pokrojoną w cieniutkie paseeczki z vinegretem! Pychota

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kiszone rządzą
cukinie można kisić jak ogórki, tylko młode oczywiście - pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×