Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zakamanamamabrakczasu

Bezglutenowe pomysły na śniadania, drugie sniadania i kolacje

Polecane posty

Gość Zakamanamamabrakczasu

Okazało się ze mój poltoraroczny syn ma nietolerancje glutenu. Jestem załamana, szukam przepisów na dania bezglutenowe, wszędzie wymyślne potrawy:-( nie mam niestety czasu na stanie w kuchni pół dnia. Bardzo proszę mamy z podobnym problemem o pomysły, przepisy na posiłki bezglutenowe. I może sprawdzone przepisy na smaczny chleb bezglutenowy. Z góry ogromne dzięki! !!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie jestem wprawdzie znawcą problemu, ale mam koleżankę, która podała mi przepis na zdrowe ciasteczka bananowe dla alergikow: bez jajek, mleka i oczywiście glutenu. Dwa dojrzałe banany uciekasz na gładką masę, dodajesz do tej masy następujące składniki (ilości według uznania): amarantus ekspandowany (popping), pestki dyni, żurawinę suszoną, zmielony sezam, zmielone orzechy. Masa musi być gęsta. Wyrabiasz ręką lub łyżką. Następnie formujesz okrągłe ciasteczka i ukladasz na papierze do pieczenia. Pieczesz w temp. 180 stopni ok. 16-18 minut. Są świetne na normalne sniadanie czy kolację

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zalamanamamabrakczasu
Dziękuję. Tylko że dziecko jest jeszcze za małe na orzechy. Ma może któraś z was jeszcze jakieś pomysły?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
na śniadanie można dziecku podać płatki owsiane czy jaglane, kaszę jaglaną, placuszki z mąki kokosowej Chleb bezglutenowy piekłam ten: http://www.grochemogarnek.pl/2014/06/najprostszy-chleb-bezglutenowy/ Moja rada - zrób z połowy porcji, bo szybko wysycha i najlepiej unikać mąki ryżowej i ziemniaczanej. Najlepszy wychodzi z mieszanki maki kukurydzianej i gryczanej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość trelkaa
a trafiłaś już na makarony z primo gusto te bezglutenowe dla dzieci w kształcie dinozaurów, ja j kupuje do domu moim chłopakom, bardzo je lubią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mogę Ci polecić bardzo fajną stronę z produktami Helio http://helio.pl/ na ich stronie masz bardzo dużo różnych przepisów myślę że posmakują twojemu synkowi. Ja często gotuje swojej córce dania własnie z tych przepisów i jej smakują :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość obuszek
no moja córka szaleje jak robię jej na kolację makaron bezglutenowy z primo gusto, widzę że tak jak i mi smakują makarony w ogromnej ilości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moje jakieś dziwne. makaronu nie tknie:P wkurzają mnie teksty ze każde dziecko kocha makaron. nie, nie każde. Są takie co nienawidzą kluch. We wszelkiej postaci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość vickova
moje dzieci też uwielbiają makaron, młodszy syn jest bezglutenowcem dlatego znam te dinozaury od primo gusto, smakują mu najbardziej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ooos
bezglutenowy chleb można dostać na https://www.frisco.pl/c,4364/cat,piekarnia-pieczywo-bezglutenowe-chleb-bezglutenowy/stn,searchResults i polecam bo jest zdecydowanie lepszej jakości jak to w sklepach. Jest świeży a to też nie częsta sprawa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ktoś napisał o płatkach owsianych - te normalne sa glutenowe!!!! Trzeba kupic specjalne bezglutenowe. Ja nie spożywam glutenu od lat moje obiady to: kasza gryczana z sosem spaghetti, jaglaną z musem jabłkowym, ziemniaki z pieczarkami, papryki nadziewane kasza lub ryżem. Ryba z sałatka, naleśniki z maki brzglutenowej z owocami, fasolka po bretońsku, risotto lub kaszotto, warzywa zapiekane w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Moje śniadania to najcześciej: owoce z bakaliami i mlekiem roślinnym, kasza jaglaną z owocami, jajko z avocado, rożnego rodzaju dość wysoko kaloryczne smoothie, czesto jem rownież zupe krem na śniadanie która ugotowal dzien wczesniej, wrapy z sałaty i serem feta, bezglutenowe kanapki z chlebanz kaszy gryczanej (super latwy do zrobienia)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość elissaa
ja mam dziecko bezglutenowe i jedyne co by jadło to makaron, na szczęście znalazłam bezglutenowy w kształcie dinozaurów z primo gusto i mógłby go jeść na okrągło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Możesz robić normalne jedzenie zastępując tylko niektóre produkty bezglutenowymi. Jest chleb bezglutenowy (pakowany próżniowo po około 5-7 kromek, które się odgrzewa w tosterze), jest chrupkie pieczywo bezglutenowe, wafle ryżowe, mąka bezglutenowa (na której możesz robić naleśniki). Musisz się rozejrzeć. Ja jestem na bezglutenowej (i bez mlecznej i bez sojowej) i kupuję takie podstawowe produkty u siebie w Aldim. Zobacz u was w eko sklepach i wielkich marketach, a na pewno znajdziesz. A jak kupujesz gotowce czasem typu fasolka po bretońsku to patrz na skład czy nie jest zagęszczana mąką z glutenem (skrobia ziemniaczana i kukurydziana są bezpieczne). Jak masz daleko do sklepów z dużym asortymentem, to po prostu kupuj na śniadanie wafle ryżowe zamiast chleba i rób z nich zwyczajne kanapki, albo płatki kukurydziane do mleka, na obiad zamiast klusek gotuj ryż, kasze (gryczana, jaglana i quinoa są bezpieczne), kartofle, groch (cieciorka i soczewica też są ok). Naprawdę to nie takie skomplikowane. Zależy też jak bardzo zaawansowaną nietolerancję ma dziecko, bo większość takich typowych produktów ze zwykłych sklepów, typu właśnie wafle ryżowe, wafle kukurydziane, płatki kukurydziane mają śladowe ilości glutenu, które mogą lekko szkodzić osobie z bardzo zaawansowaną alergią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dodam, że ja nie wydziwiam w ogóle pomimo moich alergii, które są naprawdę ciężkie (mam okropne problemy ze skórą na całym ciele łącznie z głową, stopami i dłońmi) i nie robię jakichś fikuśnych egzotycznych drogich dań. Na śniadanie mam płatki kukurydziane na mleku ryżowym albo migdałowym, albo zwykłe proste kanapki na waflach, chrupkim pieczywie bezgluten. albo bezglutenowym tostowym z margaryną roślinną i czymkolwiek (byle nie serem, ani kremem kanapkowym), na obiad kartofle albo ryż i jakieś smażone albo gotowane warzywa, albo surówka i jakieś mięso lub jajka i to tyle. Zupy też są ok. Na kolacje jakieś owoce, orzechy czy coś. Do picia woda, herbata, kawa zabielana mlekiem roślinnym (poza sojowym, owsianym i orkiszowym), soki, a jak jest sezon na tanie owoce to miksuje je z mlekiem roślinnym na koktajl, ale to rzadko. Jak mi się chce jakiegoś spaghetti albo świderków w zupie, to wtedy kupuję bezglutenowe. To samo z naleśnikami, jak mi się chce te kilka razy do roku to kupuję mąkę bezglutenową i robię je na wodzie gazowanej zamiast mleka. Da się wszystko obejść bez większych wyrzeczeń. Tez byłam na początku przerażona, ale po ponad miesiącu się przyzwyczaiłam i nawet nie widzę w tej chwili dużej różnicy między moją kuchnią przed alergią, a tym co jem teraz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A i dodam jeszcze, że frytki też są bezpieczne i bardzo często kupuję takie do piekarnika. Są ok do obiadu, jako dodatek do mięsa z jakąś sałatką, albo warzywem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gościówa2
-jogurt z amarantusem - jajecznica/ omlet z dodatkami - kabanosy czy parówki (sąteż bezglutenowe) - kasza jaglana z prażonymi jabłkami i rodzynkami, do tego jogurt naturalny - jeśli kanapki to jest spory wybór pieczywa bezglutenowego, nie wszystkie jadalne- polecam chleb z maczkiem , niektóre ułki też sa dobre, można też piec z gotowych mieszanek -płatki ryżowe czy jaglane na mleku z dodatkiem np. konfitury - kanapki na ciekich waflach ryżowych- z serkiem do smarowania, dżemem czy pastami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robie moim dzieciom placuszki, jeden dojrzaly banan, 2 jajka, mozna dodac troche maki bezglutenowaej ale I bez jest smaczne, mieszasz I smazyc jak placuszki. My lubimy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
to primo góowno to musi być jakiś wyjątkowy szajs, skoro pies z kulawą nogą tego nie kupuje i muszą tak spamować, żeby choć jednego klienta naciągnąć :D :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jeżeli twoje dziecko nie ma alergii na owoce możesz mu robić owocowe lub owocowo warzywne smoothie. wystarczy blender. jeżeli chcesz czegoś bardziej dla oka takie smoothie możesz wylać do miseczki i przybrać owocami dodatkowo - plasterki banana truskawki lub foremka wycięte wzorki. inne pomysły to wafle ryżowe oraz pudding chia z dowolnymi owocami. tanio szybko i zdrowo a także naprawdę smacznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja jestem już dość długo na diecie bezglutenowej i nie ukrywam, że czasem mam dość siedzenia w etykietkach i chciała bym zjeść coś na mieście. Moja koleżanka poleciła mi tą restaurację www.oberza.com.pl , która serwuję dania bezglutenowe. Jak dla mnie przepyszne jedzonko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
My na śniadanie np naleśniki, jajecznicę, do tego pieczywo bezglutenowe. Albo paróweczki w cieście naleśnikowym z mąką ryżową. Do szkoły często pieczemy babeczki bezglutenowe z dro oetkera. A na kolację to zazwyczaj coś lekkiego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ksiezycowa

Nasze TOP 3 sniadan (cała rodzina bezglutenowa:) 
1. Pasta z awokado z amarantusem 
2. Pasta paprykowa na grzankach z chlebusia bezglutenowego (można dostać w putce pyszny) a pasta najlepiej ze swiezej papryki robiona
3.naleśniki z maki ryzowej z jabłkami 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×