Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

margolec

CIEKAWOSTKA

Polecane posty

Suszone śliwki cennym składnikiem diety odchudzającej Bogate w błonnik suszone śliwki ułatwiają spalanie tłuszczu. Na zawarte w śliwkach pektyny nasz organizm bardzo szybko reaguje uczuciem sytości, dlatego też warto zastąpić nimi odchudzające farmaceutyki. Suszone owoce są ratunkiem dla łakomczuchów, którzy bezpiecznie mogą podjadać je zamiast tuczących czekoladek. Suszone śliwki dają bowiem żołądkowi poczucie sytości, jakiego nie zapewnia żaden wyrób czekoladowy. Śliwki są przy tym równie słodkie co czekolada i bardzo smaczne. Profesor J.Keller z Katedry Dietetyki na Wydziale Żywienia Człowieka SGGW rekomenduje śliwki ze względuna fakt, że: \"owoce te, dzięki zawartej w nich dużej ilości pektyn spowalniają wchłanianie cukru, co powoduje, że nasz organizm spala znacznie więcej tłuszczu. Zawarty w śliwkach błonnik hamuje jednocześnie wchłanianie przez organizm cholesterolu.\" Suszone śliwki mogą stanowić cenny składnik naszej diety. W piramidzie zdrowia wymienia się je wśród produktów, które powinniśmy spożywać codziennie, gdyż nie tylko przyśpieszają naszą przemianę materii, ale także poprawiają trawienie. W 100 gramach suszonych śliwek znajduje się niecały gram tłuszczu i 10 gram błonnika, ważnego dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Znany z medycyny ludowej sposób na problemy z trawieniem to spożywanie trzech suszonych śliwek każdego dnia. Jest to bardzo skuteczna metoda, dzięki której uregulujemy pracę naszego przewodu pokarmowego. Ze względu na zawartość potasu śliwki zaleca się także osobom cierpiącym na nadciśnienie. Potas jest antagonistą sodu, który jest składnikiem np. soli kuchennej. To oznacza, że pierwiastek ten działa przeciwstawnie do sodu i może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego. Wprawdzie 100 gram śliwek zawiera także 200 kalorii, ale bez obaw możemy włączyć te owoce do naszej diety, dodając kilka sztuk np. do porannego jogurtu, czy do obiadowej sałatki z kapustą pekińską.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wisienka ...
margolec :):):) bardzo cenne rady .. tylko szkoda , ze nie zamieściłaś wszyskiego na jednym topiku ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wyglądałoby to na jedno wielkie wypracowanie ale jak coś to moge założyć taki topik z praktycznymi radami... ten może do tego służyć...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolec z czemu mi nie
odpowiedziałaś? na pytanie o mleko i jego przetwory?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wszystko jest w tekście.... ja nie jestem przeciwnikiem przetworów mlecznych oczywiście w odpowiedniej ilości, odniosłam sie do samego mleka, zresztą tekst jest napisany w taki sposób aby każdy mógł sam sobie odpowiedzieć na pytania...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Racjonalne odżywianie i jedzenie dokładnie zbilansowanych posiłków sprawia, że dostarczamy naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Dzięki temu nie tylko czujemy się lepiej, mając więcej energii i siły życiowej, ale także nasza uroda znajduje się lepszej kondycji. Dlatego zwróćmy uwagę na to, co jest potrzebne naszemu organizmowi, odpowiednio przygotowujmy nasze menu, a na pewno odbije się to w naszym świeżym i olśniewającym wyglądzie. Gładka i wypoczęta cera to atut każdej zadbanej kobiety. Aby poprawić jej wygląd jedz…pestki z dyni. To właśnie w nich znajdziesz duże ilości cynku, które skutecznie ochronią twoją cerę przed wszelkimi wytryskami i trądzikiem. Niezwykły pierwiastek znajdziesz także w tuńczyku, owocach morza, jajkach i mleku. Wapń, także dobrze radzi sobie z „oczyszczaniem” naszej cery, dlatego włączmy do naszego menu bogaty w niego chudy ser i jogurty. Przy takich skłonnościach powinnaś unikać także cukru oraz czekolady. W tym celu zaleca się przede wszystkim ograniczyć słodzenie herbaty cukrem – możesz zastąpić go miodem, który pomoże dodatkowo regulować nasze jelita. Pamiętaj także, że zioła (np. mniszek lekarski, szczaw kędzierzawy, jeżówka) przeczyszczają przewód pokarmowy i wspomagają pracę wielu organów, działając przy tym korzystnie na skórę. Mając cerę problemową powinniśmy jeść kaszę gryczaną, orzechy i drożdże, zawierające dużo witaminy B1. Pij wodę. Pomoże Ci to polepszyć przemianę materii i odtruć organizm. Poza tym ułatwi Ci nawilżenie skóry i nada jej niezwykłą sprężystość. W tym celu przed tym jak wstaniesz z łóżka wypij szklankę ciepłej wody, a następnie herbatę z pokrzywy lub gorącą wodę z sokiem cytrynowym. W ciągu dnia powinnaś pić wodę regularnie - około 6-8 szklanek dziennie. Pamiętaj także, by unikać nadmiernych ilości kofeiny i alkoholu, które tylko odwadniają organizm. Co jakiś czas możesz zafundować swojemu organizmowi krótkotrwałą dietę odtruwającą. Pomoże to organizmowi uporać się z resztkami niestrawionego jedzenia. Możesz także wprowadzić do swego menu produkty bogate w błonnik, który skutecznie pomoże nam oczyścić nasz organizm z toksyn. Chcąc na długo zachować zdrową i młodą cerę jedz produkty bogate w antyutleniacze. Spowolnią one proces starzenia się skóry, z zarazem będą dodatkową ochroną przed nowotworami. Poza tym dobrym rozwiązaniem są kiełki pszenicy, soja, oleje roślinne, oliwa, orzechy, sałata i kapusta – produkty bogate w witaminę C, pomogą nam jak najdłużej zachować naszą cerę w jak najlepszej kondycji. Nie zapominaj także o tzw. witaminie młodości - witaminie C, która pomoże Ci w walce ze zmarszczkami, a poza tym jest niezbędna do tworzenia się kolagenu. Nie zawahaj się, dlatego włączyć do swojego menu papaję, kiwi, pomarańczę, mango, czarną porzeczkę, natkę pietruszki, paprykę, pomidory i kapustę. Obok niej, witamina E, zawarta w kiełkach pszenicy, soi, olejach roślinnych, oliwie, orzechach, sałacie i kapuście, utrzymuje naszą cerę jak najdłużej w najlepszej kondycji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piękna karnacja Kiedyś kobiety pragnęły mieć mleczną cerę i chroniły się przed słońcem, krocząc pod wielkimi parasolami. Dzisiaj każda pragnie mieć oliwkową karnacje i stosuje różne metody, by ją uzyskać. Nasz sposób na uzyskanie odpowiedniego kolorytu cery to jedzenie produktów bogatych w beta-karoten – np. marchewki. Mocne paznokcie Zadbane, piękne paznokcie są wizytówka każdej kobiety. Aby móc się nimi pochwalić powinniśmy wzbogacić nasze menu o krzem. Warto pić ziółka, w których zawarty jest ten pierwiastek. Aby wzmocnić nasze paznokcie należy także jeść produkty zawierające dużo białka. Polecamy pierś kurczaka, chudsze części indyka, tuńczyka, czy fasolę, gdyż są to źródła łatwo przyswajalnego białka. Gdy masz problemy z paznokciami i zauważysz na nich białe plamki – zażyj cynk. Pamiętaj także o ścisłym związku stanu twoich paznokci ze stanem wątroby. Jeżeli nie są w dobrej kondycji to zadbaj o ten narząd, przechodząc na dietę niskotłuszczową i pijąc świeże soki Lśniące włosy Aby cieszyć się bujnymi i lśniącymi włosami warto włączyć do swego menu…rzeżuchę. Korzystnie na nasz organizm wpłynie zawarta w niej siarka oraz inne mikroelementy - takie jak cynk, magnez, żelazo. Poza tym, by zachować mocne włosy jedzmy produkty bogate w witaminę A. Znajdziemy je w tranie, maśle, żółtku i roślinach zawierających w sobie beta-karoten. Witaminy z grupy B także polepszą stan naszych włosów. Znajdziemy je w jajkach, mleku i drobiu. Witamina H, czyli biotyna zapobiegnie ich wypadaniu i siwieniu. Dlatego dostarczajmy ją w pożywieniu, jedząc drożdże, żółtko oraz pestki słonecznika i płatki owsiane. Pamiętajmy także, że włosy składają się z przeważającej części z keratyny, dlatego trzeba dostarczyć im dużo białek. Dlatego włączmy do menu nasiona roślin strączkowych, ziarna zbóż, kiełki i ryby. Na zdrowy wygląd wpłynie także krzemionka, a ją znajdziemy w cebuli, czosnku, zielonych warzywach liściastych, marchewce, ogórkach, papryce, a także kiełkach. Zdrowe zęby Aby długo cieszyć się pięknymi i zdrowymi zębami jedzmy ryby. To właśnie w ich mięsie znajdziemy wapń, fluor i witaminę D, która pomoże nam wzmocnić układ kostny i skutecznie zapobiegnąć próchnicy. Jedząc nasiona sezamu, zielone warzywa liściaste, suszone figi i produkty sojowe, dodatkowo dostarczysz swojemu organizmowi wapnia. Pijąc dużo kawy i mocnej herbaty możemy spowodować, że nasze zęby nie będą idealnie białe i będą miały przebarwienia. Zapobiegniemy temu jedząc jabłko i seler. Zadbane usta Produkty zawierające witaminę B2 zapobiegną pękaniu kącików ust i ochronią delikatny naskórek warg. Dlatego włączmy do naszego menu jajka oraz mleko. Skutki spożywania cukru i słodyczy Cukier powoduje wzrost glukozy we krwi, a w następstwie tego odczuwamy nagły przypływ energii. Czujemy się fantastycznie, ale niestety tylko przez chwilę, ponieważ poziom cukru we krwi znów drastycznie spada, powodując zły nastrój, czułostkowość, chaotyczny sposób myślenia; w konsekwencji prowadzi do poczucia utraty kierunku w życiu i do depresji. Ogólnie rzecz biorąc obniża się nasza wytrzymałość i witalność. Oznakami częstego spożywania cukru są piegi i brązowe plamki na skórze, białe kropki na paznokciach, rozszerzone źrenice oraz ogólnie powiększone, jakby nadmuchane, ciało lub jego części. Spożywanie cukru prowadzi do próchnicy zębów, zaćmy i innych kłopotów ze wzrokiem, nieregularnego bicia serca a także do powstania cyst i guzów. Jeśli dostarczamy go w nadmiarze, organizm zamienia go w kwasy tłuszczowe, co sprawia, że cukier jest głównym czynnikiem powstawania choroby wieńcowej, różnych rodzajów nowotworów, cukrzycy, schizofrenii i innych chorób degeneracyjnych. Cukier brązowy, melasa, fruktoza kukurydziana i inne wysoko przetworzone produkty działają podobnie. Spożycie miodu może prowadzić do utraty jasności widzenia i leniwego, marzycielskiego sposobu bycia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Psychologiczne skutki spożywania cukru: Nerwowość Niepokój Bierność Introwersja Rozkojarzenie Zbytnia sentymentalność Brak koncentracji Zła pamięć Niezdecydowanie Fizjologiczne skutki spożywania cukru: Zakwaszenie organizmu Anemia Krwotoki i krwawienia Opuchnięcie i zaczerwienienie Wyłupiaste oczy Brak energii, zmęczenie Powolność ruchów Zaparcia Biegunki Brak apetytu Białaczka Nowotwory Niskie ciśnienie krwi Osłabienie oczywiście nie mówie że cukier nie jest nam w ogóle potrzebny... węglowodany są niezbędne do prawidłowego funkcjinowania organizmu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalinaaaa
naprawde..nie zakladaj milina topicow tylko gromadz tutaj rozne ciekawostki. obojetnie jak to bedzie wedlug cirebie wygladac. bo ktos zainteresowany info o mleku nie bedzie wiedzial ze byl taki topic bo szybko zniknie . a CIEKAWOSTKA moze sie rozwijac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wisienka ...
:) jestem na niskoweglowodanowej diecie :P ... unikam cukrów a słodycze omijam :P Co myslisz o słodzikach .. nigdy ich nie spozywałam i nie wiem czy w czasie ochoty na słodkości warto cos takiego dosypać np do czstego do twarożka :P?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ok to teraz o oliwie... oliwa Oliwę z oliwek doceniały już społeczeństwa świata antycznego. W Egipcie oliwki hodowano 5 tys. lat temu. W Grecji drzewo oliwne poświęcone było bogini mądrości Atenie, a oliwki były symbolem pokoju i płodności. Oliwa służyła nie tylko do celów konsumpcyjnych, ale też oświetlano nią mieszkania, dodawano do leków, maści oraz wykorzystywano do masaży. Oliwa z oliwek, a zwłaszcza extra virgin (z pierwszego tłoczenia na zimno) zaliczana jest do jednonienasyconych olejów i zawiera wiele cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy: karotenoidów i ksantofilu, przypisuje się długowieczność ludzi stosujących się do niej. Oliwa ochrania błony wyściełające okrężnicę, co zapobiega procesom nowotworowym. Szeroka paleta aromatów i smaków czyni oliwę bardzo ważnym składnikiem potraw. Olej z pestek winogron - spośród wszystkich znanych tłuszczów zawiera najwięcej kwasu linolowego. Obniżanie poziomu \"złego\" cholesterolu i uzupełnianie zapasów \"dobrego\" oraz ochrona przed chorobami serca to nie jedyne pozytywne działania tego naturalnego leku. Olej z pestek winogron jest także niezwykle bogatym źródłem witaminy E jednego z najsilniejszych antyutleniaczy. Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno jest jednym z najcenniejszych olejów roślinnych świata. Pobudza pracę mózgu i usprawnia intelekt. Użyteczny w działaniu przeciw infekcjom grzybiczym i pasożytniczym. Polecany jest szczególnie kobietom w ciąży, matkom karmiącym oraz dzieciom. Wysoka zawartość witaminy E chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Olej z pestek dyni zawiera dużą ilość fitosteroli, selenu i cynku, które odgrywają dużą rolę w profilaktyce i leczeniu przerostu gruczołu krokowego. Ze względu na korzystną kombinację nienasyconych kwasów tłuszczowych dodatnio wpływa na przemianę materii, Jest pomocny w walce z pasożytami, a także usuwa toksyny z organizmu. Olej arachidowy zawiera witaminy A i E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, stymulują pracę układu nerwowego, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Chroni przed alergenami. Jest doskonały dla osób stosujących dietę odchudzającą, ponieważ utrzymuje długo uczucie sytości i znacznie zmniejsza apetyt. Olej lniany znany jest od dawna ze swego pozytywnego działania na organizm człowieka. Eliminuje nadmierną ilość wolnych rodników, korzystnie wpływa na skórę i włosy, działa ochronnie na cały przewód pokarmowy, zawiera kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 niezwykle potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Olej kukurydziany ma żółtą barwę i jest bogaty w kwasy wielonienasycone. Zawiera 55-65% kwasu linolowego, 12-14% kwasu palmitynowego, 4% kwasu stearynowego, 29% kwasu olejowego, dużą ilość witaminy E. Olej sezamowy, dzięki występujących w nim kwasom nienasyconym pozwala obniżać ciśnienie tętnicze krwi. Zawiera duże ilości witaminy E i K. Ze względu na walory smakowe i zapachowe, szczególnie polecam olej z pestek dyni. Bardzo smaczny, o niezwykle skoncentrowanym aromacie i smaku, może być spożywany z bułką lub chlebem. Chętnie stosowanym przez kucharzy jest olej sezamowy, ze względu na przyjemny smak, nadający potrawie, nawet przy niewielkiej ilości, charakterystyczny, atrakcyjny, orientalny smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
słodziki to czysta chemia nikt nie wie dokładnie jak wpływają na nasz organizm ale z pewnością są szkodliwe aspartam to cukier a właściwie substancja chemiczna, która nigdzie w przyrodzie nie występuje, z cukrem pod względem budowy nie ma wiele wspólnego, zdecydowanie odradzam ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
acha jak już ktoś musi słodzić to może miodem - na pewno nie zaszkodzi w umiarkowanych ilościach , można też kupić sobie w sklepie ze zdrową żywnością - melasę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość super Topik
gratuluje wiedzy a pomyśleć że ja pije mleko codziennie po pół litra

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z cukru to polecam frutkoze. ma niski indeks glikemiczny. ale miod tez nie zaszkodzi. chociaz podobno nie powinno sie go uzywac do bardzo goracej kawy czy herbaty bo traci swoje wlasciwosci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
fruktoza to jeden z najgorszych cukrów.... pamiętajcie najgorsze są cukry proste.... Fruktoza - prosty cukier który możemy znależć w owocach i przetworach cukierniczych. Jak wyglada metabolizm fruktozy???. Jaki ma wpływ na naszą tkankę tłuszczową???. Kilka kolejnych zdań wyjaśni pewne sprawy. Wszyscy wiemy, że komórki w naszym ciele nie mogą wykorzystać jako energie chleba czy makaronu w takiej formie jak spożywamy. Nawet disacharyd sacharoza(cukier stołowy) nie może być wykorzystany. Nasze komórki potrzebują glukozy. Przerabiamy, wiec dostarczone węglowodany na monosacharydy. Fruktoza jako monosacharyd podąża innym szlakiem, dlaczego??? Nasze mięśnie nie posiadają enzymów przerabiajacych fruktozę na glukozę. Fruktoza wędruje, więc do wątroby. Watroba posiada możliwość przerobienia fruktozy na glukoze, ale robi to bardzo niechetnie. Dlaczego dowiemy sie o tym zaraz przy okazji uzyskamy odpowiedz na drugie pytanie odnośnie naszej tkanki tłuszczowej. Jednak wcześniej jeszcze jedna informacja, fruktoza nie pobudza insuliny. Z tego względu przez wiele lat była uznawana za bezpieczny cukier. Czy słusznie??? Fruktoza w wątrobie może być przerabiana do glukozy, ale również może być przerobiona w tłuszcz. Niestety może być przerabiana w tłuszcz w bardzo łatwy sposób. Możemy powiedzieć nawet więcej jest osiem razy bardziej lipogeniczna od glukozy. Co decyduje o tym na co fruktoza zostanie przerobiona???. Oczywiscie poziom glikogenu w naszej wątrobie, który fruktoza po przeróbce bardzo chętnie uzupełnia. 100g glikogenu mieści średnio wątroba, jeśli jest pełna to mamy kłopot Wszystko brzmi bardzo grożnie, czy powinniśmy unikać owoców???. Prawda jest taka owoce nie zawierają dużo fruktozy. Przykładowo jabłka zawierają 5-10g fruktozy, truskawki i podobne do nich owoce 2-3g na 100g, miód zawiera już więcej 40g na 100g produktu. Poza tym fruktoza w owocach występuje razem z wodą, błonnikem, witaminami, minerałami i substancjami fitynowymi, wiec owoce wypełniają dużą powieszchnie i nie posiadają zbyt dużo tego złego cukru. Wiele badań potwierdza, że takie własnie produkty hamują apetyt, żoładek jest pełny i mamy dosyć. Kolejna sprawa do glikogen wątrobowy, gdy wątroba jest pusta wysyła sygnał do mózgu by zmusił nas do jedzenia. Te właściwości bronią trochę nasze ulubione owoce. Na koniec jeszcze jedna informacja. Tak jak już wspomniałam fruktoza występuje nie tylko w owocach. Jest używana jako naturalna substancja słodząca, najczęściej w formie wysoko-fruktozowego syropu kukurydzianego. Wysoko-fruktozowy syrop kukurydziany jest używany od lat 1970 jako substytut sacharozy(czyli połączenia glukozy z sacharozą). Fruktoza dostaje się do naszej diety na rózne sposoby w postaci słodyczy i napoji, nawet coca-cola jest jej żródłem, no i oczywiście cukier stołowy. Miał być już koniec, ale dodam, że jeśli chodzi o nasze zdrowie fruktoza również nie jest dobrym wyborem. John Yudkin brytyjski fizjolog zainteresował się tą sprawą w 1960r początkowo skoncentrował się na sacharozie i dowiódł, że sacharoza podnosi poziom insuliny we krwi, poziom cholesterolu i trójglicerydów. Po rozdzieleniu sacharozy Yudkin otrzymujemy glukozę i fruktozę. Badania Yudkina nie są dziś na pierwszych stronach gazet, ale moim zdaniem to wyjątkowy autorytet i dla mnie są ważne więc o nich wspomniałam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fruktoza ulega znacznie szybciej glikolizie w wątrobie niż glukoza. Jest to spowodowane tym, że omija ona etap w metabolizmie glukozy katalizowany przez fosfofruktokinazę, w którym to etapie następuje metaboliczna kontrola szybkości katabolizowania glukozy. Pozwala to na „zalanie” przez fruktozę szlaków metabolicznych w wątrobie i ich takie pobudzenie, które prowadzi do wzmożonej syntezy kwasów tłuszczowych, estryfikacji kwasów tłuszczowych i wzmożonego wydzielania VLDL. To z kolei może podwyższać stężenie triacylogliceroli w surowicy i podwyższać stężenie cholesterolu LDL. Nadmiar glukozy dostający się do krwiobiegu pobudza wydzielanie insuliny, co jeszcze bardziej wzmaga te efekty.”

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolec daj cos od siebie
nie kopiuj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przedstawiłam coś do poczytania dla tych których to ciekawi, jak nie chcecie to nie czytajcie a ja nikogo nie dyskryminuje za jego poglądy Ja tylko przedstawiam swój punkt widzenia a to że wklejam teksty dziwne chyba nie jest, bo po co mam siedzieć i każdą literkę tu wpisywać jak łatwiej prosto z pracy kopiować. pracę mam długą bardzo długą...więc wklejam fragmenty jakby to kogoś interesowało dla ciekawych co to chcą się kilku rzeczy dowiedzieć a skoro nie chcesz to po co to czytasz... masz prawo do własnego zdania tak jak każdy inny na forum a tak przy okazji ja nie wszystko wklejam...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×