Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość verdi

bitki wołowe

Polecane posty

Gość verdi

mam wołowinkę i chcę zrobić bitki .Ale jak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja Tobie pomogę :) ja robie tak: wołowina 2 cebule 3 - 4 grzyby suszone (duże,możesz dać też więcej) pół szklanki śmietany płaska łyżka mąki liść laurowy ziele angielskie jałowiec przyprawa \"Delicat\" olej do smażenia sól, pieprz Grzyby namoczyć poprzedniego dnia Ugotować i pokroić drobno. Mięso, nie musi być polędwica, może być pierwsza krzyżowa, pokroić na plastry i dobrze zbić. Cebulę drobno pokroić. Bitki podsmażyć na dość ostrym ogniu, przełożyć do płaskiego garnka. Dodać cebulę, grzyby razem z płynem, w którym były namoczone. Podlewając wodą dusić do miękkości. Dzięki cebuli, która się rozgotuje, sos robi się zawiesisty. Trzeba go doprawić śmietaną (może być \"osiemnastka\"), w której rozbełtało się mąkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
co do grzybów daje też zamiast suszonych ,pieczarki robie jeszcze tak: wołowiny zrazowej lub antrykotu 50 dag papryki zielonej lub czerwonej 4 cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju 1 łyżeczka sproszkowanej papryki sól , pieprz , cukier 3 łyżki posiekanej natki pietruszki mięso umyć i pokroić w plastry, zbić tłuczkiem włożyć do rondla i usmażyć na rozgrzanym oleju , a następnie oprószyć solą , pieprzem i papryką , dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 40 min następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dodać odrobinę oleju paprykę obrać i pokroić w drobne paseczki, dodać do mięsa dusić do miękkości dodać koncentrat pomidorowy i drobniutko pokrojony czosnek, doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem, jeszcze chwilę poddusić posypać posiekaną natką pietruszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rozbijamy kotleciki < bardzo cieńko > smarujemy z jednej strony musztardą Dijon, posypujemy sola i pieprzem , układamy na kazdym kawałku po plasterku boczku, kawałeczku marchwi , cebulki i kiszonego ogorasa. Zwijamy i ewentualnie spinamy wykałaczką . Wrzucamy bitki na rozgrzany tłuszcz < obtaczamy je w mące krupczatce>, dodajemy cebulę przekrojona na pół i podsmażamy z obu stron. Podlewamy gorąca wodą , dodajemy kostke wołową Winiary , marchewkę pokrojoną w ćwiartki i pół kiszonego ogórka . Koniecznie liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem . Sos zagęszczamy maką ziemniaczaną . Podaję z ziemniaczkami purree , buraczkami lub piklami :)) smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość folklor regionalny
a u nas to sie nazywa rolady ;) u nas i bitki i zrazy to pojedyncze plastry miesa usmazone itd. :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ehhehehe co region inna nazwa. Verdi - będziesz miała co teraz gotować:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chyba nawet zrazy po warszawsku :) Są przepyszne! Kasza gryczana bardzo pięknie z nimi współgra...choć przez niektórych ten zestaw jest wyśmiewany - ponoć to relikt komunizmu. A ja się tym nie przejmuję... Pozdrawiam śwarne gospochy !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a co za różnica :)) grunt , iż dobre . Jesli ktoś lubi plastry mięska to wystarczy je rozbić , dodaj ziele j/w suszone grzybki , cebulę i marchewke :) podlać i dusić ..... i do tego kasza :)) mniam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość verdi
Pięknie dziękuje jesteście super

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×