Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bułka z masłem.

Czym najzdrowiej słodzić słodzikiem,miodem,cukrem brązowym ?

Polecane posty

Gość Bułka z masłem.

Wypowiedzcie się :-) Czym słodzicie kawę,herbatę w domu ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gtt566
słodzik ale nie wolno przesadzac max. 5 na dzien

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no to jak nie wolno do woli, to chyba nie jest zdrowy, nie? najzdrowiej jest w ogóle nie słodzić, ale jesli juz, to miodem (tylko nie wrzątek i nie w przypadku alergii na miód)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja slodze slodzikiem... mam podwyzzony cukier i slodzenie miodkiem czy cukrem odpada... brazowy to tez cukier!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
byle nie slodzik - bardzo zle wplywa na gospodarke hormonalna, jej procesy zwiazane z trawieniem, przyswajaniem pokarmu, przemiana materii itd, zreszta nie bede tu przepisywac ksiazek ;) stevia jest zdrowym naturalnym 'slodzikiem', nie cukerem. najlepiej nie slodzic w ogole i nie ma problemu ;) ew. miod, syrop klonowy (oba maja wlasciwosci przeciwrakowe). cukier trzcinowy lepszy od bialego rafinowanego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kotka migotka
STEWIA KAUKASKA -NATURALNY CUKIER Roślina jednoroczna, wys.50-80cm. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości używana jako naturalny słodzik. Surowcem użytkowym są sproszkowane liście zawierające stewiozyt -glikozytd ok.300 razy słodszy od cukru, przy czym zawartość tego związku w roślinie to ok.10%. Charakteryzuje go niska kaloryczność. Stewiozyd jest odporny na wysoką temperaturę (do 200C), nadaje się więc do gotowania i pieczenia. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Stewia nie podnosi poziomu glukozy we krwi i może być używana przez diabetyków. Nasiona wysiewać w drugiej połowie marca do początku kwietnia na palety lub do doniczek.Do gruntu sadzić w drugiej połowie maja. Rośliny można uprawiać także w doniczce, uszczykując wierzchołek dla lepszego rozkrzewienia.Uprawiać na stanowisku nasłonecznionym, osłoniętym od wiatru, w żyznym przepuszczalnym podłożu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość stewie mozna u nas uprawiać sa
w sklepach nasionka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ha ha ha... dobre... posadze sobie, poczekam ze trzy miechy i bedzie jak znalazl... dobre!!! kolezance powyzej gratuluje pomyslu :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nic innego niestety
najzdrowszy jest miod ale nie wolno go dodawac do gorącej herbaty bo pod wplywem wysokiej temperatury traci wszystkie cenne skladniki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kotka migotka
Coralik - jak by tak każdy głupio myślał jak Ty!!! to nie było by jabłek,śliwek , gruszek marchewki,pietruszki i wielu innych roślin, bo na ich plony trzeba czekać od 3 do 8 miesięcy - i twoje ha ha ha trochę zbledło!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
poza tym w dzisiejszych czasach rosliny uprawne sa tez dostepne w sklepach ;) np. stewia w postaci sproszkowanej jako 'slodzik' 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość konczita ma rację
stewia jest też do kupienia w formie syropu!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasiabo
Zamiast białego cukru wolę np. syrop Paola. Oczywiście lepiej nie słodzić tyle że "odwyk" nie jest wcale taki łatwy. Ksylitol już wypróbowałam, fajny ale działa na mnie przeczyszczająco, stewia, gdzieś wyczytałam że musi być bez sztucznych słodzików, jeszcze takiej nie znalazłam, ale zapewne cena będzie tak powalająca jak ksylitolu. :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
U nas wygrywa miód, ale długo się naszukałam miodu dobrej jakości bo na kazdym kroku jakieś chinskie mieszanki. Teraz kupuje http://www.miody-huzar.pl/ głownie lipowy i akacjowy. Bardzo dobre z polskich pasiek. I praktycznie do wszystkiego daje, kawa, herbata, czasami nawet do ciast :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łobott

No na pewno nie aspartam. Stewia jak dla mnie smakuje dziwnie, jak dodawałam ją do kawy to była jakby... kwaśnawa, ostra, taki dziwny posmak miała. Najlepiej to ksylitol mi podpasował, ale opcje są różne. Zamawiam na swojskiej piwniczce, mają spory wybór i spore pojemności opakowań też. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Warto poszperać w tym temacie w Sieci. Powinny się znaleźć jakieś porady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×