Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tak szczerze

jaka smietana do zabielenie zupy??

Polecane posty

witam!mam pytanie co do zabielania.ja zawsze zabielam taka \"twarda\" smietana,ale wtedy nie da sie tych wszystkich kuleczek rozbabrac i wyglada to srednio.musze niedlugo gotowac barszcz dla otwartej publiki i chce zeby byl dobry,bez tych kawaleczkow..ale myslicie,ze slodka smietana sie nada?szukalam a necie,ale tam pisze tylko ze 18%,nic o konsystencji... z gory dziekuje za rady:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 1234567.........
ja zazwyczaj stosuje do zup 18 % śmietany a zdarzało mi się jak nie było akurat w sklepie 18 to kupowałam 30 % i dolewałam wody nawet lepiej mąką się rozprowadza w takiej nie ma grudek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 1234567.........
18 % procentowa jest wodnista tak samo jak 30 % ja nie używam śmietan które mają konsystencję że łyżka stoi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak gotujesz zupę i chcesz by nie miałą białych grudek śmietany- wlej troszkę wrzątku zupy do miseczki i wlej do niej również śmietanę- powinno to być tak pół na pół. wymieszaj io wlej do zupy. Ja robię tak, że do litrowego słoika wlewam 1/3 wrzątku, wlewam śmietanę, zakręcam i wymachuję na wszystkie strony jak w shakerze ;) A później to wlewam do zupy. Grudek nie ma już. 18 jest w sam raz. SŁodkiej do zupy nie dawaj.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 1234567.........
a czemu nie dajecie słodkiej śmietany do zupy ja tylko słodką używam ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 1234567.........
no tak ale jakoś nie wyobrażam sobie np do pomidorówki która sama w sobie jest kwaskowa dodać kwaśniej śmietany ? ale ok wszystko jest rzeczą smaku i jak kto lubi mi też zdarzyło się zamiast śmietany jak nie miałam dodac mleka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 1234567.........
ja kupuje koncentrat w słoikach i zazwyczaj jest kwaskowy ale robię też sama ale nie dodaje cukru jest taki naturalny i zależy od pomidorów czasem jest kwaskowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ghjkl
a ja pomidorówke robie z koncentratem pudliszek,jest dość kwaśny i wtedy i tylko wtedy dodaje słodką śmietankę 18%,a do pozostałych zup smietanę zakwaszaną 18%,Ale z mlekiem zupa to dopiero musi być lura

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Vitalisa
Ja do zup stosuję tylko śmietanę kwaśną i patrzę by była jak najbardziej gęsta, do ogórkowej, pomidorowej, fasolowej, grzybowej, pieczarkowej, warzywnej itp. Ze słodką śmietaną nigdy nie eksperymentowałam, ale myślę że warto spróbowac np tak z pomidorową. Pewnie to kwestia smaku, ale z własnej autopsji wnioskuję, że większośc gotujących stosuje do zup śmietanę kwaśną. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja dodaję tylko słodką 30
do każdej zupy. 18% mi nie smakuje. 30stka nigdy się nie warzy, nie tworzą się grudki ( stosuję tą rzadką) i jak dla mnie daje rewelacyjny słodkawy smak zupie. dla mnie to smak dziecinstwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Spróbujcie choć raz dodać śmietanę Danone Szefa Kuchni, tę niebieską, 22% zdaje się. Mnie też kiedyś ktoś ją polecił i wg mnie nie ma lepszej. Do śledzi też idealnie pasuje! No a poza tym, wiadomo - nieco gorącej zupy rozrobić ze śmietaną widelcem w osobnym kubeczku, lekko posolić i dopiero wlewać do gara ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja tez zostaje
Piątnica 18 %

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja używam w zależności
od tego jaka zupa: -ogórkową zabielam żółtkiem wybełtanym z łyżeczką masła - zupy ze śmietaną zabielam opaowaniem piątnicy 12% z łyżką mąki, mieszam dokłądnie dolewając troszkę gotującej się zupy, a jak już nie ma grudek, wlewam do zupy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja używam zotta albo krasnystaw, zazwyczaj 18%. Dodaję mąką i trochę gorącego wywaru z tej zupy, którą gotuję. Potem miksuję i nie ma żadnych grudek. To jest mój niezawodny sposób.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Zawsze słodką 30
- gdy chcę gęstszą to dodaję jescze troszeczkę wody z maką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przybije wam
sama nie masz pojecia :P do niektorych zup lepiej smakuje slodka, do innych kwasna. wazne, zeby byla TLUSTA, wtedy sie nie kulkuje ;) ach, wy ;) 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja dodaje jogurt balkanski
nie ma grudek, jesli sie wleje troche goracej zupy do smietany i rozmiesza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pawlossta
Jak można okaleczyć pomidorówkę słodką śmietaną jejku.Żeby była słodka to daje więcej marchwi i wtedy jest naturalnie słodka i nie potrzebuję słodkiej śmietany która zabija smak pomidorów.Kto nie jadł prawdziwej pomidorowej nigdy tego nie zrozumie to proste.Nie dam przepisu niestety:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pawlossta
No tak...każdy może ugotować pomidorową tylko pytanie;czy da się ją zjeść:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przybije wam
w pytaniu byla mowa o barszczu jezeli juz, nie o pomidorowa :D a zabialam taka smietana, zeby nam smak pasowal do innych skladnikow i zeby nam sie ja dalo jesc. jedna lubi kwasna, inna slodka, przeciez nie jestesmy malymi dziecmi, co mysla jeszcze, ze jest tylko jeden prawdziwy przepis na ... no no. pomidorowke ;) 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×