Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość carbonara

spageti carbonara

Polecane posty

Gość carbonara

jaką smietane dodaje sie do spageti carbonara słodką czy kwasną a tak w ogole prosze o podanie najlepszego przepisu na to danie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja daje słodką 30% - boczek jest slony, duzo przyprawiam, wiec sos w efekcie nie jest slodkawy. Ja robie carbonare bez jajka bo jakos by mi przez gardlo surowe jajko nie przeszlo.. Przepis: hmm w sumie nigdy sie nad tym nie zastanawiam- drobno posiekana cebulka i czosnek przysmazyc z boczkiem dodac smietane i poczekac az sos zgestnieje , swiezo mielony pieprz i na koniec jak juz wylacze gaz wsypuje na patelnie starte 2 rodzaje sera zoltego i parmezan- mieszam i juz :) ser zolty i boczek jest slony, wiec soli juz nie dodaje alel ubie posypac swieza bazylia albo chociaz natka czy szczypiorkiem zieonym na wierzchu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robię tak: 10-15 dag boczku wędzonego 3-4 żółtka 250 ml kremówki 1 ząbek czosnku szczypta rozmarynu 10 dag parmezanu, lub opcjonalnie innego pikantnego sera sól pieprz boczek pokroić w paseczki i zrumienić, dodać połowę śmietanki, czosnek przeciśnięty przez praskę i rozmaryn wszystko chwile dusimy, do pozostałej smietanki dodajemy żółtka oraz ser, mieszamy i wlewamy na patelnię.ważne-nie można dopuścić do wrzenia, bo sos się zważy. smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość carbonara
a ta smietana nie zwazy sie? wlasnei czytalam w przepisach ze dają zóltko, i tez sie troche brzydze a czy zwykły zolty ser moze byc zamiast parmezanu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość carbonara
aha czy kremowka musi byc 30% czy mozna uzyc 18% do sosow?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ONA ja
To nie sa przepisy na spaghetti alla carbonara! Nazwalabym to sosem smietanowo-boczkowym :-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ONA ja.........nie.bo, nie...? :P więcej argumentów Kochana:-P idąc takim tokiem myślenia równie dobrze pizzę można nazwać plackiem z warzywami i serem:P ciekawe dlaczego wszyscy mówią na to coś pizza:-D qurcze...nie wiem;) :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na dwie osoby biore jedna cebulke, kroje w kosteczke i podsmazam na odrobinie oliwy z ok.80g pokrojonego w kosteczki lub paseczki boczku wedzonego. W miedzyczasie gotujemy makaron spaghetti... W miseczce roztrzepuje 2 zoltka +1jajo, sole, dodaje do tego starty parmezan, ewentualnie lyzke smietany(slodkiej). Jak makaron bedzie ugotowany (nie rozgotowany!) zlac wode, ale nie przelewamy makaronu zimna woda (robi tak wiele osob)! I szybciutko go na patalnie do tego boczku z cebulka-wazne, zeby bylo gorace!Ale najlepiej zgasmy plomien. Wymieszaj dokladnie makaron z zawartoscia patelni, nastepnie dodaj roztrzepane jajka i mieszaj, najlepiej drewnianymi lyzkami, mozesz ta czynnosc wykonac na minimalnym ogniu. I szybciutko na talerze...lekko popieprzyc swiezo zmielonym pieprzem, mozna posypac dodatkowo parmezanem. Zapewniam, ze to oryginalny wloski przepis!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość carbonara
dzięki za przepisy, jutro bede robiła, moze w koncu mi wyjdzie super smak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kakakalina
ONAja - jesteś odrobinę niewyedukowana:-P Jeżeli o czymś mówi się "a'la" to znaczy że jest to coś podobnego, w podobnym stylu, tonie, zbliżone do oryginału. Więc Twoja uwaga zupełnie nie ma sensu bo powyższe "a'la" -prawdziwą carbonarą zwyczajnie być nie mogą:-P Poza tym tak trudno o porządne carbonata w Polsce jak w GB o dobry bigos, tam każdy bigos powienien mieś przedrostek "a'la" Rozumiem jeszcze żebyś pdała jakiś przepis albo była fanką carbonary... Dziewczyny, jeśli chdzi o crbonarę z sosem na całych surowych jajkach i śmetanie -nie ma czego się brzydzić! Przeciez jajka pdczas podgrzewanie sosu się zetną , nie piszcie więc jakbyście miały jesć surowe jajka!!! Stanowią zagęstnikm i dają specyficzny smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
carbonara to makaron z jajkiem i boczkiem, z dodatkiem smietany. (sniadanie gornikow ;) ) przyprawy mozna sobie dobierac wedlug gustu, ale te podstawowe skladniki musza byc. bez jajka to juz jest raczej alfredo nie carbonara ;) jak sie brzydzicie surowego jajka, mozna je zawsze w garnku z makaronem troche sciac ;) surowe jajka i tak sa najzdrowsze, a ich smak w takim sosie jest niewyczuwalny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dogadaliśmy się za 50zł!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
prawdziwa carbonara nie ma śmietany. przepis Andżeli wygląda spoko.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sabriiina
Ja czasem robię ze śmietaną a czasem bez, bo to są w sumie dwa różne smaki sosów wtedy. koniecznie kupuję rurki arrighi, moim zdaniem są najlepsze do takich obiadów. i boczek powinien być surowy, ale podwędzony, nie zwykły. niektórzy polecają do carbonary pancettę, czyli podgardle wołowe, ale ja jeszcze nie próbowałam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość emilili
No to ja tradycyjnie jajka, boczek mam taki wiejski wędzony, super armat :) Świetany nie daję, chyba, że własnie ma być dużo sosu, ale ogólnie same jajka powinny wystarczyć. Makaron własnie włoski bedzie najlepszy, bo przynajmniej się nie rozpaćka w tym sosie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×