Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość TAKA JA

SZPINAK

Polecane posty

Gość TAKA JA

MAM PROSBE MOZE JEST KTOS NA FORUM KTO PODPOWIE MI JAK PRZYRZADZIC SZPINAK??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
🖐️ bomba ja tez chcetnie poczytam o tym szpinaku, kiedys robilam pierogi ze szpinakiem i bialym serem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nasivin
Wkladasz mrozony szpinak do garnka, stawiasz na gaz i czekasz az sie odmrozi i zrobi sie z niego taka papka. Gotujesz troche az odparuje woda. Dodajesz soli, pieprzu, maggi i wyciskasz zabek czosnku. Cala filozofia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie ma nic prostszego
wrzucasz do gara,gdy juz sie rozmrozi i zaczyna pyrkotac zageszczam rozrobiona z woda lub smietana maka,odrobina masla i przyprawiam sol,pieprz to podstawa a reszta co kto lubi moze byc czosnek a do wersji bez czosnku dodaje odrobine cytryny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TAKA JA
kupilam mrożony i z tego co wiem to dodaje sie smietane ale co jeszcze??? on jest bez smaku teraz po rozmrozeniu a czosnku chyba nie dodam bo moje dziecko nie lubi czosnku wiec jak to robic:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TAKA JA
a ja slyszalam tez ze dodaje sie jajko ale jakie surowe!!!!???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie ma nic prostszego
jak dodasz jajko to bedziesz miala jajecznice ze szpinakiem ale moze pomysl nawet niezly:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TAKA JA
ok lece przyrzadzac jak zrobie i bedzie zjadliwe to sie pochwale pa i dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ehh........
ja jak robie szpinak do makaronu to na patelni go zozmrażam, solę, dolewam smietanę 18 i na sam koniec zótko z jajka...no i koniecznie czosenk...można tez jeszcze przed smietana zakropić trochę cytryny...jak już mam na talerzu to jeszcze posypuje parmezanem. niestety moim zdaniem szpinak ze śmietaną a bez czosnku jest niejadalny (obrzydliwie mdły). czasem robie szpinak bez niczego, tylko rozmrażam solę i piperzę i daję jako jarzyne do obiadu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Szpinak w zasadzie wystraczy posolic (sporo) i juz nabiera smaku. Ja go przyrzadzam z sosem beszamelowym, nauczylam sie tego w Hiszpanii, jest pycha! Rozmrazam szpinak z odrobina wody, sole (czekam az woda odparuje i sie zrobi papka). W tym czasie przyrzadzam sos beszamelowy: na duzej patelni rozpuszczam troche masla, dodaje make, mieszam, zeby nie bylo grudek, dodaje mleko, sole, mieszam az zgestnieje. Wszystko robie \"na oko\", ale mozna znalezc przepis na sos beszamelowy w necie lub ksiazkach kucharskich. Szpinak wylewam na niewielka blaszke, polewam sosem beszamelowym, posypuje startym zoltym serem. Wkladam na 20 min do piekarnika (200 st), az ser nie zacznie sie przypiekac. Pycha! Inna pysiasta wersja szpinaku: gotuje takie wielkie rury makaronowe (w Hiszpanii to sie nazywa canelones, a po wlosku tez jakos podobnie), wbijam w nie ugotowany i posolony szpinak (moze byc wymieszany z tunczykiem lub kawaleczkami szynki), ukladam na blaszce, polewam sosem beszamelowym, posypuje serem, zapiekam w piekarniku. Szpinak cudownie komponuje sie z sosem beszamelowym, wydaje sie moze skomplikowane, ale jest proste do zrobienia i przepyszne!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja robie tak:w garnku rozpuszczam margaryne(lub maselko)i podsmazam posiekana cebulke,do tego drobniutko posiekany boczek(moze tez byc inna wedlina pokrojona w kosteczke).Gdy to wszystko sie ladnie zrumieni dodaje zamrozony szpinak i odrobine wody,zmniejszam gaz do minimum i co chwilke mieszam az sie ladnie rozmrozi,pozniej dusze ok.10min i dodaje posiekany lud roznieciony czosnek(duuuzo).No i oczywiscie sol i pieprz do smaku.Mozna tez na koncu dodac smietane jak ktos lubi,ja czasem dodaje ta z Ramy do zup i sosow.I kiedy juz lezy na talerzu posypuje parmezanem jesli akurat mam w lodowce.Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja natomiast
rozmrazam szpinak z odrobina wody, az zrobi sie "sucha papka".W tym samym czasie rumienie bulke tarta na masle.Gotuje makaron(kolanka, rurki....).Lacze szpinak z roztopionym maslem (posolic) a nastepnie mieszam z makaronem, mozna to posypac pokrojonymi pomidorami.Pyszne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość baku skład0606
Najlepszy: zamrozony szpinak ląduje na patelni, a goy odparuje częś wody dodaję sól, pieprz i kwasek cytrynowi. Zagęszczam zasmażką z masła i mąki. A na koniec dodaję roztrzepane jajko. PYCHA.:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biedna madzia
fuj, jak wy mozecie jesc ta gnilna papke ze szpinaku :P przeciez szpinak jest taki pysny jako liscie, surowe, albo tylko lekko zblanszowne badz podsmazone, ale nie rozgotowane na zgnilozielono :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ze swiezym jest
jeden problem ROBALE. wiem, wiem jak sie w sklepie kupuje, kprzebiera w domu, sparza wrzatkiem i takie tam... wszystko robilam a i tak po podaniu n atalerz jeden sie znalazl.... na talerzu mojej drugiej polowy. od tej pory jest szpinakowy szlaban. a robilam go tak: pzrebrac (dokladnie), oplukac, sparzyc wrzatkiem, pokroic troche (jak kto lubi), dodac do garnka ze szpinakiem (+odrobina wody, zeby nie przywarlo) maslo, smietane, duzo czosnku (wedlug uznania, ja lubie duzo), sol, pieprz ewentualnie, poddusic do miekkosci i odparowania. uwazac na robala...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ale co ty chcesz od robali??Przeciez to samo bialko.:):P;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale nieestetycznie
(nie estetycznie???) wygladaja na talerzu....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ................1234e
ja polecam szpinak FROSTY z sosem serowym,pycha ,oczywiście trzeba dodać czosnku,soli,piepszu i gałki muszkatałowej,ugotować makaron(najlepiej rurki)i mam gotowy obiad,makaron w sosie szpinkowym,można posypać parmezanem lub lazurem,do do tego zawsze robie sałatke pomidorową z octem balsamicznym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Modersami
A ja przyrządzam szpinak tak. Najpierw go rozmrażam na patelni, kiedy juz cała woda odparuje w osobnym garnuszku robie zasmażke z margaryny i mąki . Potem dodaje do tego szpinak i przyprawiam do smaku, sola, czosnkiem lub sola czosnkowa zalezy co mam w danej chwili, i ot cala filozofia. Mniam mnia pychotka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zuza0
zrobiłam wczoraj na obiad nie pamiętam czyj był to przepis ale naprawdę super i polecam:: cebulka podsmażona na oleju do tego dodałam kiełbaski były to jakieś plasterki szynki, czosnek 2 ząbki pokrojone, dodałam mrożony szpinak i dusiłam, sól, pieprz do smaku, szczypta cukru, makaron najlepiej rurki ugotowałam i wymieszałam z tą masą z patelni przed podaniem starłam bezpośrednio na talerz ser i do mikrofalówki na 2 minuty i obiadek taki, że palce lizać mój facet był zachwycony, pies aż skomlał tak mu smakowało..... pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zuza0
a zpomniałam pod koniec duszenia dodałam jedno żółtko i trochę soku z cytrynu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasii
ja najczęściej szpinak robię jako farsz do naleśników i wygląda to tak: mrożony najczęściej hortexu wrzucam do garnka dodaję łyżkę masła i pod przykryciem na malutkim ogniu ogrzewam (w między czasie zamieszam),jak się rozmrozi odkrywam żeby woda wyparowała, dodaję soli pieprzu wciskam ząbek lub dwa czosnku i jeden serek topiony(najbardziej mi odpowiada zwykły śmietankowy)gotuję chwilę mieszając aż serek się roztopi.mozna dodać jeszcze pieczarki uprzednio podsmarzone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arla69
a ja wam dam przepis grecki:3peczki szczypiorku z cebulka pokroic drobno wrzucic do garnka z pol szkl.oliwy z oliwek bo nie smierdzi ,1 peczek pietruszki drobno pokroic wrzucic dobrze podsmarzyc dolac szkl.wody 1 knor,wrzucic szpinak mrozony jak sie rozpusci i zaczyna gotowac dolac szkl.wody potem szkl.ryzu do zup.na koniec na talerzu polac cytryna.jak ktos nie lubi to polubi gwarantuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×