Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość green eyes

turkusowy czosnek

Polecane posty

Gość green eyes

Czemu posiekany czosnek podczas zapiekania, gotowania... robi sie taki niebiesko-turkusowy (czasami)? ... i co zrobic, by sie tak nie niebiescil? :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Masz duzo miedzi w wodzie - pewnie miedziane rurki doprowadzajace wode plus metalowy kran - tworzy sie tzw. lug miedziowy i to on nadaje kolor wchodzac w reakcje z czosnkiem. To niezdrowe!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja nie myje czosnku
przed zapiekaniem i tez mi sie taki robi. Za to tam gdzie chodze do pizzerii czosnek ma normalny kolor, a jestr zapieczony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
green eyes, można odciąć główce czosnku \"zadek\" i zapiec w piekarniku /moja koleżanka tak robi/. Czosnek rozmaśla się na kremową papkę, którą wyciskasz z łuski palcami i z którą możesz zrobić wszystko. I nie zmieni już koloru :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A może to jakaś konkretna odmiana czosnku? Ten którego używam nie reaguje w ten sposób.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×