Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość augula

Wielkie grillowanie - co podać z grilla?

Polecane posty

Gość augula

Hej, w niedziele urządzam grilla dla znajomych, chciałbym podać coś pysznego i innego niż zwykłe kiełbaski, myśle o golonce peklowanej i karkówce ... macie jakieś pomysły? Kto zna jakieś fajne przepisy na grilla?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oprócz mięsa (koniecznie zapekluj na noc) polecam pieczarki (wytnij nóżkę, daj jakiś farsz do kapelusza, albo tylko zioła i oliwę, w folię i już) i cebulę (pokrojona na pół, przyparawy i w folię)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość augula
a znasz jakiś dobry farsz do pieczarek? robiłam kiedyś posiekane nóżki z czosnkiem, trzeba te pieczarki szczelnie zamknąć w folii? a ta cebula w grubsze paski i przyprawy - tyle?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość basia_26
Polecam dobrze przyprawionego kurczaka badz skrzydelka. A jeszcze do tego obane ziemniaki przyprawione przyprawa do tego boczku kawalek i cebuli. Zawinąć w forlię aluminowia i wsadzic do węgla. Cos wspaniałego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
i pieczarki i cebula - każda sztuka odzielnie, szczelnie zawinięta w folię cebulę kroje tylko na pół albo jak srednia czy mała - to w całości, tylko przyprawy farsz do pieczarek to juz wg własnej inwencji, można nóżki z jajkiem na twardo, można z papryka czerwoną, cebulką, ogórkiem kiszonym - to już wg własnych upodobań

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość augula
a jakie mięsko najlepiej do szaszłyków? Boczuś to napewno ale co jeszcze? Bo kurczak może się za szybko zrobić, ważywa to wiadomo: papryka i cebula, coś jeszcze? ta cebulę to mysłałam Ewa ze w plasterkach ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość augula
Basia a do wegla nie wsadzę bo to grill elektryczny ;))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cukinia jest smaczna
z grilla trzeba ja tylko pokroić w podłużne plastry, posolić, skropić oliwąi piec, pycha fajne są ziemniaki - najlepiej wczesniej ugotowane "asl dente" do ziemniaków sos jogurowy ziolo-czosnkowy moga też być roladki z drobiu np z serem plesniowym w środku ja lubie też smak śliwek suszonych zawiniętych w boczek i upieczonych- ale jadłam je z piekarnika. Myslę że z grilla też moga być, boczek musi się ładnie zrumienić i być chrupki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość byl tu fajny topik
co na grila tam dziewczyny pisaly poszukaj

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cukinia jest smaczna
dobrym pomysłem są tez hamburgery tylko oczywiście zrobione samodzielnie a nie te ze sklepu a la papier toaletowy :) do nich podpiecozna bułka, sos, świeże warzywa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a fujjjj grile itp.
Większość ludzi wykorzystuje innych dla zabijania zwierząt dla siebie i byłoby to dla nich obrzydliwe gdyby musieli zabijać osobiście (Jeżeli myślicie inaczej, wybierzcie się do ubojni zwierząt i popracujcie tam trochę a zobaczycie inną stronę tego najbardziej podstawowego produktu dla człowieka: mięsa). Zamiast jeść surowe mięso, jak robią to wszystkie mięsożerne zwierzęta, ludzie mięso gotują, pieką, smażą, jednym słowem robią wszystko, aby zmienić jego smak przy pomocy różnych sosów, przypraw itd. aby tylko jak najmniej mogło przypominać swój smak w stanie surowym. Pewien naukowiec wyjaśnia to w ten sposób: "Kot ślini się i odczuwa głód gdy poczuje zapach surowego mięsa ale nie odczuwa nic wąchając owoce. Gdyby człowiek mógł odczuwać rozkosz rzucając się na ptaka, rozdzierając zębami jego żywe członki i pijąc ciepłą krew można by uznać, że natura dała mu instynkt mięsożerny. Z drugiej strony kiść soczystych, gładkich winogron wywołuje ślinkę w ustach i nawet nie będąc głodnym każdy sięgnie po nie z przyjemnością". Wiecej: http://www.eioba.pl/a118949/czy_czlowiek_z_natury_jest_istota_miesozerna#ixzz0qwIm7fnP

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość człowiek ma kły
więc natura mówi - jedz mięsko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cóż poradzić- mi z powodu zapachu pieczonego, aromatycznego miesa z ziołami nie raz, nie dwa apetyt się wzmogł i pomimo zjedzonego wcześniej posiłku szamałam kolacyjkę :) Widać jestem inna :) A na wsiach to najlepszy rosół z koguta z własnego podworka, ludzie radzą sobie sami i jedzą ze smakiem P.S. Mój kot też jest inny- uwielbia krowki, ciasto i świeży chleb- dostaje w baaaaardzo umiarkowanych ilościach- żeby mi ktoś nie zarzucił, ze truję zwierzaka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość No ale nie na widok surowego
Miesa sie wzmaga apetyt raczej.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Czlowiek ma kly
Ale wiecej ma zebow do przezuwania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja ukochana
kaszanka (kicha) z grilla..........cudo wprost. Do tego polecam pstrągi lub łososia na grillu - z dodatkiem ziół i masełka w folii pieczone:) mnnnnnnnnnnnnniammmmmmmmm Kiełbaski drobiowe cienkie są znakomite. Dramstiki kurczacze również, trza zapeklować wcześniej tak kilka godzin w oliwie z oliwek i przyprawach jakie lubisz. Polecam również ziemniaczki pieczone w folii w mundurkach z dodatkiem dressingu czosnkowego (hit hitów ZAWSZE na grillach ) dressing czosnkowy robi się z serka Almette + masło + czosnek w ilości jak kto lubi. Z warzyw jeszcze polecam solone pieczarki (lub grzybki) z grilla, paprykę z grilla i bakłażany z grilla. Pyszne są też części kurczaka - głównie skrzydełka i uda - wędzone i podpieczone na grillu, znacznie smaczniejsze niż surowe wsadzone na grilla i bez użycia grama przypraw. (to też mój hit) \

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moja ukochana
Dodam, że nie lubię grillowanych "przysmaków" - jakoś tak już mam od zawsze, jednakże powyższe potrawy zjadam z chęcią.......i tylko owe. Smakują i wielbicielom grilla i mnie - wybrednej ksiąąąąążniczce grillowej;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość u mnie hitem są..
cukinia i bakłażan pokrojone w podluzn plastry, skropione oliwą i posypane lekko przyprawą grilową :) znikają szybciej niz kielbaski i inne miesa, kupuje zawsze po 1 sztuce cukinii/baklazana na osobe :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cherrycoke
do potraw z grilla polecam sos tzatziki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a na deser
grilowany ananas, oczywiście świeży, nie z puszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spróbujcie marynować
mięso w jogurcie z przyprawami, a póxniej upiec REWELACJA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jadłam
banany pieczone na deser - pyszności!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Bardzo dobre są szaszłyki. Składniki: - udka z kurczaka - pieczarki - cebula - paryka - strąk (jak ktoś lubi) - olej - sól - pieprz -paryka w proszku słodka - patyczki do szaszłyków Udka z kurczaka kroimy na małe kawałki (ok 4 cm), cebulę w piórka, paprykę w kostkę (taką większą - ok 4 cm), pieczarki kroimy w plastry. Każdy ze składników przekładamy do osobnej miseczki polewamy trochę olejem (zapobiegnie przywieraniu na grillu), posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Wkładamy do lodowki na ok godzinę. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie (nie będą się tak rozwarstwiać) . Nadziewamy po kolei wszystkie składniki na patyczki i pieczemy na ruszcie grilla.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość orginalnakolacja
ugotuj kartofle w garnku w lupinkach , potem zawin je w folie aluminiowa i wsadz do grila, jak sie juz zas upieka w tej foli,podawaj je z SOSEM TYPU ZAZYKI; SMACZENGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość orginalnakolacja
A NAPRZYKLAD SALETKA ; TYPU GRECKA Z GYROSEM; ZROB MIESO JAK NA GYROS na patelni,potem poczekaj az ostygnie , dodaj salate pomidor oliwki jakis sos bialy, serek fete, ogorek i pycha jedzonko do grila

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość smakus1
hmmm, jak wielkie grillowanie to trzeba zapewnic caly posilek:) na poczatek proponuje chlebek z grilla http://www.niam.pl/przepisy/przepis/6169-chlebek_z_grilla taki chlebek czosnkowy to bardzo dobra przekaska na dzien dobry na grillu sie duzo je ale ja osobiscie preferuje i mieso i warzywa, wiec co do mies: golonka z grilla http://www.niam.pl/przepisy/przepis/6170-golonka_z_grilla pyszna,a el baaaaardzo dlugo sie robi, wiec malo kto bedzie az tak cierpliwy, albo wolowinka http://www.niam.pl/przepisy/przepis/2611-kotlet_wolowy_z_grilla lub tradycyjne hamburgery http://www.niam.pl/przepisy/przepis/6158-hamburgery_z_grilla, z drugiej strony wazne sa warzywa, proponuje salatki i warzywa z grilla, z bardzije popularnych pomidory http://www.niam.pl/przepisy/przepis/6172-pomidory_z_grilla, owocowe szaszlyki http://www.niam.pl/przepisy/przepis/4435-owocowe_szaszlyki_z_grilla i obowiazkowo ziemniaki http://www.niam.pl/przepisy/przepis/2614-ziemniaki_z_grilla mozna sie pokusic i rybki - losos dobrze wychodzi z grilla, smacznego :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość arabska_utopia
Skoro ma to być coś wyjątkowego z grilla to polecam świetne roladki z kurczaka z hummusem i suszonymi pomidorami. Smakują naprawdę wybornie! Składniki: Pierś z kurczaka Hummus (mój ulubiony to whomus? - znajdziecie go w dobrych delikatesach) Suszone pomidory Oliwa z oliwek Przyprawa Shoarma Sól Pieprz Sos: Jogurt naturalny Świeża mięta Sól Ząbek czosnku Przygotowanie: Pierś z kurczaka podziel na dwie części i cienko filetujemy. Do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj przyprawę Shoarma, sól, pieprz i marynuj kurczaka przez minimum 2 godziny w lodówce. W tym czasie zmiksuj jogurt, listki mięty i czosnek. Uzyskany sos dopraw solą i wstaw do lodówki. Pomidory suszone pokrój w cienkie paseczki i połącz z hummusem. Uzyskaną masą posmaruj dość grubo każdy filecik (zostawiając wolne brzegi), a następnie zawiń je, spinając wykałaczkami. Roladki grilluj z każdej strony i podawaj z sosem miętowym i świeżymi warzywami. Smacznego! Co ciekawego jeszcze polecicie? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sorenti
Upiecz na grillu całe główki czosnku - nie obieraj! Jak bedzie tak miękki jak masło, przestudź, a potem nasmaruj nim kromki świeżej bagietki. Można nasmarować też pomidorem. Pychaaaaaaaa!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×