Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego liturgia prawosławna jest taka piękna a w kościele pół godziny i nara

Polecane posty

Gość gość

W porywach do 45 minut... Smutne to...

Gość gość
Poniewaz dzisiaj mamy nową msze, przed soborej watykańskim II, było: msza po łacinie(trydencka), kapłan przy ołtarzu tyłem do ludzi, chorał gregoriański. Takie mszy były piekne, a dzisiaj mamy msze dziecinne. Na zachodzie jest jeszcze gorzej niz u nas ale tym sie nikt nie interesuje. Dzisiejszy katolicyzm to wersja rozwodniona.

Gość gość
I co ja mam robić jako katoliczka? Najchętniej bym zmieniła wyznanie na prawosławne, ale mam już 25 lat, nie wyrosłam w tej tradycji, nie znam liturgii, obrzędów, języka, nie wiem, kiedy się żegnać... To byłby też cios dla mojej rodziny. Uważam katolicyzm za najważniejszą religię, jednak sposób odprawiania mszy mnie dobija. W cerkwii niedzielna liturgia jest piękna, nie tylko wierzę w Boga i Ojcze nasz, tam jest całe przypomnienie ewangelii, błogosławieństw Bożych, uwielbienie nieporównywalne z szopką w krk. Ludzie, poradźcie coś, nie czuję się gotowa na zmianę wyznania.

Gość gość
to nie zmieniaj a chodź sobie do cerkwi posłuchać

Gość gość
Tylko czy to fair wobec rodzimego kościoła, że idę na odprawlienije do cerkwi i siłą rzeczy porównuję oba obrządki na niekorzyść rzymskokatolickiego?

Gość gość
jeśli się nie identyfikujesz z prawosławiem to nie

Gość gość
Jak mawiają Angole, you cant have the cake and toppings, too. Przecież nie mogę jedną nogą stać w kościele, a drugą w cerkwi.

Gość gość
tzn fair

Gość gość
Identyfikuję się z jego surowością, konserwatyzmem, skromnością, dobrocią. Nie identyfikuję się jednak do końca i tylko z dwóch powodów: 1. wychowałam się w rodzinie katolickiej i czuję się w obowiązku ją kontynuować; 2. nie znam obrzędów prawosławia.

Gość gość
to trzeba apel by przywrucic msze trydeckie w niekturych miastach sa msze trydeckie

Gość gość
No są, w moim też i co z tego? Tu chodzi o ogół, a nie o pojedyncze kościoły. Chodzi też o zmianę mentalności, że zmiany w liturgii są do d**y!!!

Gość
piękne są śluby w cerkwi...;) https://youtu.be/V38yRZZDG4o?t=153 jest trochę inaczej niż w katolicyzmie-świeczki w rekach, które wręcza im pop(ksiądz)-symbol miłości, korony trzymane przez świadków( wprowadza w życie boskie,ciężar niedoskonałości itp), rozdzielenie kielicha wspólnego życia-picie wina z jednego kielicha (najpierw przez mężczyznę, symbolizuje dzielenie sie radościami i smutkami)... później obchodzą trzy razy cerkiew. Po błogosławieństwie dostają ikonę (obraz sakralny),która ma nad nimi czuwać.:) a i jeszcze jakby ktoś zauważył wprowadzani sa dopiero "w głąb" świątyni po nałożeniu obrączek... ale nie wiem jak można pisać ze coś jest lepsze...:O tak samo piękne są dla mnie śluby katolickie, msze...zostałam ochrzczona w takim wyznaniu i powinno sie to szanować.:O

Gość gość
Nie oceniam lepsza - gorsza, tylko mówię o swoim odczuciu, że liturgia prawosławna, w przeciwieństwie do katolickiej oddaje Eucharystii należną Jej cześć.

Gość gość
jedna i druga to szopka; czary-mary dla maluczkich, żeby dać im złudzenie uczestniczenia w czymś mistycznym, magicznym, a nie mające NIC wspólnego z Pismem Świętym. Poczytaj może trochę o ewolucji obrzędu liturgicznego a pojmiesz, że to tylko kadzidło dla omamienia umysłu

Gość gość
nie tylko wierzę w Boga i Ojcze nasz, tam jest całe przypomnienie ewangelii x Widać jak ty uczestniczysz we mszy w swoim kościele, że nie zauważasz 2 czytań biblijnych ogólnych plus jedno z Ewangelii. Błogosławieństwo Boże również istnieje na mszy rzymsko-katolickiej. Napisz nowe pieśni kościelne, bo melodie są bardzo bezpłciowe, na bardziej cliwe, czy nastrojowe i masz swoje uwielbienie, które tak naprawdę z klimatem ma bardzo wiele wspólnego. Przejdź się na jakąś ważniejsza mszę oazową, gdzie pala się tylko świeczki, sa inne pieśni zobaczysz dokładnie tą samą różnicę.

Gość gość
Stworzenie świata, i cala historia starego i nowego testamentu, siedem błogosławieństw też są na katolickiej mszy ciemnoto wyżej???

Gość gość
Chodzi mi o NA KAŻDEJ MSZY a nie po fragmenciku co tydzień mongole.

Gość gość
Odświeżam

Gość gość
Zamknęli ryje tępaki.

Gość gość
temat o liturgii a tu takie wpisy ;-( ja jestem prawosławna, piękne są w cerkwi nabożeństwa i dobrze się w cerkwi czuję. Znam kilku katolików, którzy przychodzą do cerkwi"posłuchać". Liturgia musi się czymś różnić, bo różnica długości jest znacząca. Kazania są inne-w cerkwi dotyczą tylko ewangelii.

Gość gość
A byłaś kiedyś w kościele? Opiszesz "wrażenia"?

Gość gość
Byłam w kościele kilka razy, nie bardzo potrafiłam się zachować,bo jest dużo "partii mówionych". Mam wrażenie,że msza jest mniej doniosła, mniej wzruszająca, ale może dlatego że dla mnie to coś obcego, czego nie znam. Króciutko jest i można siedzieć, więc zupełnie inne odczucie już nawet bez wchodzenia w szczegóły. Co mi się podoba w kościele a czego nie ma u nas to żłóbek i szopki w okresie bożonarodzeniowym.

Gość gość
Mam podobne odczucia, wręcz takie same... A co byś mi tak od serducha powiedziała na mój pomysł zmiany wyznania na prawosławne... Powiem krótko: mam dość liberalizowania kościoła, dość krótkich mszy, dość wygody na podgrzewanych ławkach, dość brzdękających gitar. Chcę konserwatyzmu, chcę czci, chcę BOGA.