Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Babuszka

Babka ziemniaczana

Polecane posty

Gość Babuszka

Kto robi babe i moze sie podzielic dobrym przepisem? Co dodajecie? Tylko jajka, cebulke i boczek czy moze cos jeszcze? Jakie proporcje?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zalezy na ile osob,ale tak srednio do obojetnie jakiej ilosci ziemnaikow dodaje trzy lyzki maki i jedno jajko do tego podsmazona cebulka i boczek pokrojona w kostke, ja zawsze tak robie bo to ma byc babka ziemniaczana a nia maczna;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość re babce
a ja dodaję duszone grzybki...teraz sezon grzybowy więc jest dobry czas.:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do babki
dodaję mąkę, jajka cebulę ale nie smażoną tylko startą na tarce i pół szklanki kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka (na dwie blaszki) przepis mojej prababci z kresów. mniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bxbdzv
a ile kalorii ma taka babka zieminaiczana zwana vel. kartoflakiem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do babki --> śmietana albo zsiadłe mleko ? ciekawy pomysł :) wypróbuję a i grzyby to smakowita myśl :) Moja ulubiona kuchnia jest jarska, więc do babki ziemniaczanej dodaję oleju ( ok. pół szklanki na 2 blaszki ) pokrojoną w kostkę marchewkę, cebulę, paprykę konserwową, kukurydzę sól i przyprawy ( lubczyk, słodka papryka, pieprz czarny i ziołowy, odrobina kurkumy ) no i jajko, mąki nie dodaję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bidortaa
chwila ale ta babka jest z ziemniakow gotowanych czy surowych?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość smacznego
2,5 KG ZIEMNIAKÓW TARKUJE NA TARCE, cebule pokrojona w kostkę, starkowana teżmoze byc, mi się nie chce, 3 jajka, za to nie daję mąki, smaruję blache olejem, i powierzchu też leje olejem, wtedy podobno jest bardziej chrupiaca, czasami daje grzyby, ja nie jem ale moja mama dodawała pokrojona w kostke tłusta kiełbasę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wklejam Wam orginalny przepis z portalu WROTAPODLASIA. Moim skromnym zdaniem dyskusyjna ta vegeta.... signum temporis.... Wrota Podlasia pl > Region > Na podlaskim stole > Babka ziemniaczana Babka ziemniaczana Babka ziemniaczana doczekała się na Podlasiu swojego święta - Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej odbywają się w Supraślu koło Białegostoku. W VI mistrzostwach w 2004 roku najlepsza okazała się babka upieczona przez panią Czesławę Siegieńczuk z Supraśla. Jest to potrawa z ziemniaków. Dodaje się do niej cebulę, skwareczki, jajka, przeprawy. Oto przepis: 3 kg ziemniaków, 3 jajka, 30 dkg cebuli, pół kilograma podgardla lub boczku, pieprz, sól, odrobina wegety, masło do posmarowania blaszki, bułka tarta do jej posypania. Najpierw trzeba przesmażyć cebulę z podgardlem, rozbić jajka w miseczce i wysmarować masłem blaszkę. Dopiero teraz tarkujemy ziemniaki - najlepiej potarkować pół starych i pół młodych, na ręcznej drobniutkiej tarce. Należy tarkować szybko, żeby ziemniaki nie ściemniały. Można też starkować jedną cebulę. Potem szybko wymieszać wszystkie składniki. 10 minut wcześniej rozgrzać piekarnik. Najpierw piec w wysokiej temperaturze - ok. 200 stopni, potem jak się potrawa zapiecze – zmniejszyć ogień. Piec około dwóch godzin.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość smacznego
A właśnie przyprawy: sól, swiezo zmielony pieprz i obowiązkowo pieprz ziołowy ze dwie łyzkli conajmniej też uważam, że wegeta to przesada

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bidortaa
kurcze 2 godziny pieczenia!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Noooo rzeczywiście.. Moja Babcia( pochodząca z suwalszczyzny zresztą) piekła babę ziemniaczaną w piekarniku kuchni opalanej drewnem - nikt się nie liczył z kosztami. Pioeczenie w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem...no szarpnie trochę, ale czego się nie robi dla tradycji!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość smacznego
ja pieke max godzinę, ale w piekarniku gazowym, z termoobiegiem powinno byc szybciej. może to w tym boczku problem, bo ja bez robię. W każdym razie jak sie porządnie zarumieni to jest dobra.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oooooooooooooo
u nas na babke mówi się blacharz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×