Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapytanka

Ciasta na nalesniki, pomocy!!!

Polecane posty

Gość zapytanka

Podaj ci mi prosty sposob na ciasto na nalesniki, bo cos mi nie wyszlo, dalam litr mleka, maka, szczypte soli , jajko i jest strasznie wodnicste, czy musze dodac jeszcze maki by je bardzoej zagescic??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robie tak
szklanka mąki, szklanka mleka jedno jajko i szczypta soli i cukru :) jak Twoje jest tak rzadkie to dosyp mąki - tylko nie przesadź!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dodaj
jeszcze mąki, a jak ci wyjdzie za gęste to rozrzeć wodą, ja rozrzedzam wodą mineralną gazowaną - wtedy od tych bąbelków ciasto jest delikatniejsze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kangurek1
Dobry przepis, dodac jeszcze troche oleju (za 2 łyzki) - nie trzeba wlewać oleju na patelnię. Najlepiej po zmieszaniu składników dać ciastu żeby "odpoczeło" tak z godzinkę i dopiero smażyć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dodaj
aha i jeśli to naleśniki na słodko to możesz do ciasta dodać 1 cukier waniliowy, wyjdzie aromatyczne, smakowite ciasto

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
półtora szklanki mąki, po szklance mleka i wody, dwie łyżki oleju jajko i szczypta soli - powinno być w miarę rzadkie, wychodzi jakieś 6,7 sztuk i są całkiem niezłę, można też zamiast zwykłej wody dodać trochę gazowanej, będą puszyste a jak wyjdzie za gęste ciasto to rozrzedzaj mlekiem zmieszanym z wodą w proporcji pół na pół

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dodaj
Kangurku - tego nie wiedziałam :) przy najbliższej okazji wypróbuję, dzięki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapytanka
jak to rozlewam na patelnie to nie wa sie tego odwrocic i wyglada to jak budyn smietankowy, chyba cos zle robie, tylko co?????????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zawsze dodaje odrobine wody gazowanej - ciasto jest wtedy leciutkie i pyszne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dodaj
Zapytanko może patelnia jest niedostaecznie nagrzana, a może za szybko chcesz przewracać ciasto na drugą stronę, poczekaj chwilkę :D można wiedzieć ile ty masz latek... ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapytanka
20 i juz powinnam umiec robic nalesniki, a tu dupa, bu7dyn wychodzi!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dodaj
no to dodaj jeszcze mąki albo jajko smaku mi narobiłaś, niedobra :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapytanka
hmm..no chyba to cos powoli zaczyna przypominac ksztalt nalesników, ale musze przyznac ze ciezki bedzie ten moj debiut a czy wogule zjadliwy, to sie okarze jak brat przyjdzie z pracy i sprobuje!!:)moze nie pobiegnie do lazienki po pierwszym kesie, :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kangurek1
Ciasto powinno mnieć taką konsystencję żeby po nabraniu na drugą strone łyzki spłyneło po niej ale powoli, musi byc gastawe ale musi swobodnie rozpływac się po patelni. Nagrzana patelnia to podstawa, nie za bardzo żeby sie nie paliło, odwracamy jak od góry ciasto "wyschnie" tj zetnie się, najlepiej drewnianą łopatką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kangurek1
Ciasto powinno mnieć taką konsystencję żeby po nabraniu na drugą strone łyzki spłyneło po niej ale powoli, musi byc gastawe ale musi swobodnie rozpływac się po patelni. Nagrzana patelnia to podstawa, nie za bardzo żeby sie nie paliło, odwracamy jak od góry ciasto "wyschnie" tj zetnie się, najlepiej drewnianą łopatką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zapytanka
no wrescie, zrobiłam te nalesniki, wyszło ich 13 sa całkiem niezłe jak na pierwszy raz tylko ciasto chyba było jakies dziwne bo na brzegach te nalesniki sa takie bardzo cieniutkie chrupiutkie i sie krusza z reszta wygladaja jak oplatki ale mam nadzieje ze sie zje, nastepnym razem pewnie pojdzie lepiej:Ddzieki wszystkim za pomoc!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kangurek1
Wyslij nam e-mailem chociaż z kawałek :D:D:D:D:D:D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×