Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

karkówka poradzicie?

Polecane posty

Gość gość

Mam w domu karkówkę, cebulę, marchewkę sos ciemny pieczeniowy i przyprawy. Jak przyrządzić mięso?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
miecho naszpikuj czosnkiem,wrzuc w marynate(oliwa, przyprawy -sol pieprz i co tam lubisz) albo jak nie masz juz czasu na marynate wysmaruj musztarda i do piekarnika na godzine-dwie sos pieczeniowy sobie wtedy daruj, na tym co wyplynie z miecha zrobisz duzo lepszy sos

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mięso w kawałku albo kawałkach posol, popieprz, natrzyj czosnkiem, musztarda, uloz w naczyniu zaroodpornym z odrobina oliwy lub oleju, cebulę pokroj może być w piórka albo talarki, marchew w talarki, uloz wkoło i na mięsie, przykryj wszystko pokrywa od naczynia, upiecz w piekarniku, po jakimś czasie trzeba będzie podlac bulionem albo woda, tylko gorąca bo ci naczynie pęknie ;) tak z dwie godziny będzie się piec, będziesz widziała czy miekkie. Sos zostaw na inna okazje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
I tak z pół godz przed końcem zdejmij pokrywe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dzięki :) a mogę zrobić sos z tego, co wypłynie w taki sposób, że zagęszczę to mąką?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gościówka90
a może masz musztardę, miód i cole jeszcze? jak tak to pokrój mięso w plastry przypraw, obsyp w mące i podpiecz na patelni. cebulę w piórka podsmaż i ułóż warstwami w naczyniu. 1 szkl coli, 1 szkl keczupu, 2 łyżki miodu i 2 łyżki musztardy wlej do garnka i zagotuj. Zalej karkówkę i do piekarnika na 180 stopni na 1,5 godzinki :) pychota, każdy potem prosi o przepis :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie mam coli, ale resztę mam. Pokombinuję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
podsmaz cebulke, dolej to wszystko co wyplynelo z miecha, dopraw,zagesc maka a jesli masz czas i ochote sie pobawic wklejam ci przepis na cos co sie w gebie rozplywa Składniki: 1 duża karkówka w całości 2 łyżki oleju kilka cienkich plastrów słoniny lub surowego boczku kilka sparzonych liści z kapusty marchew cebula ziemniaki jabłko / jeśli ktoś chce, ja nie dałam/ cynamon, pieprz jagody jałowca 1 szklanka białego półwytrawnego wina (dałam czerwonego) Wykonanie: Karkówkę myjemy i osuszamy, a następnie oprószamy cynamonem i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. Marchew, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry. Na dno brytfanny lub dużego zamykanego naczynia żaroodpornego wlewamy olej i układamy plastry słoniny, a na nie sparzone liście kapusty. Na tak przygotowany spód układamy karkówkę w całości. Mięsko okładamy plastrami marchwi, ziemniaków i cebuli. Całość posypujemy jeszcze cynamonem, pieprzem i jagodami jałowca, wstawiamy pod przykryciem do piekarnika (temperatura 180 st. C) i pieczemy do miękkości. Podczas pieczenie wlewamy wino. Kawałki karkówki podajemy z upieczonymi warzywami. Karkówkę możemy również odstawić do przestygnięcia i zimną kroić w plastry na kanapki. Idealnie smakuje z musztardą. Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak, wyjmij mięso, weź sloik nasyp tak z 3 łyżki mąki, dodaj zimna wode, zakrec, trzasaj aż się wymiesza, lej powoli do gorącego i mieszaj, tylko nie za dużo bo będzie niezbyt :D, jak masz i lubisz możesz dodać kostkę taka ciemną miesna ale bez też będzie pycha. Jak chcesz dużo sosu to dużo tego bulionu musi być :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dzięki dziewczyny, fajnie że są jeszcze życzliwe mamy na kafe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ale mało :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×