Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Gizula888

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Posty napisane przez Gizula888


  1. Ja polecam noże fiskars - z tym że w zestawie może są drogie i jak dla mnie nie wszystkie potrzebne, ale ja zakupiłam nóż mały do obierania ciut większy i duży do warzyw i mięsa + ostrzałka fiskars - ostrzy jak szalona - szczerze noże polecam choć mnie się nie bardzo podobały - były takie męskie tzn. wygląd męski mają:) hehe, namówił mnie na nie facet i szczerze polecam:)

  2. Hej dziewczyny, mam pytanko nachodzi mnie na zrobienie sernika z pierniczkami - mam taki sprawdzony przepis na sernik który zawsze mi wychodzi i pytanie czy do każdego sernika można dodać pierniczki alpejskie czy musi być jakiś specjalny przepis? czy przez dodanie pierniczków może wyjsć mi zakalec? Dziekuję za odpowiedź w zamian podaje przepis na super szybkie ciacho np ze śliwkami:) Ciasto szybkie i proste:) Składniki: pół kostki miękkiego masła (125 g) 10 łyżek cukru 3 jajka szczypta soli 10 łyżek mąki 1 łyżeczki proszku do pieczenia około 40 dag dowolnych owoców - ja dodałam śliwki przekrojone na pół - układałam je skórką w dół przekrojeniem do góry:) Do posypania: cukier biały lub jasny brązowy Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przelać ciasto do foremki (o średnicy 20 - 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu nektarynki, śliwki - skórką do dołu, rozcięciem do góry). Posypać cukrem - wg uznania. Piec w temperaturze 180C przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego :) Ciasto nadaje się do zrobienia na szybko, gdy okaże się ze lada moment wpadna niezapowiedzieni goście.

  3. pisałam o nim w temacie palce lizać - robiłam go juz kilkukrotnie i zawsze wyszedł:) Mimo moich kiepskich zdolności do pieczenia zrobiłam taki serniczek pyszny - wszyscy brali przepis Polecam początkowym gospodyniom!! Bardzo łatwy sernik Składniki: 1 kg sera mielonego (w wiaderku), 8 jaj, 1 kostka masła roślinnego, 1 niepełna szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe (w ostatecznośći 2 łyżki mąki ziemniaczanej), bakalie - ja nie dodaje Jak przyrządzić? Ucieramy mikserem cukier z żółtkami, po chwili dodajemy po łyżce masła i dalej miksujemy, dodajemy po łyżce ser i budynie (lub mąkę), miksujemy - koniec miksowania masy. Dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 8 białek, kiedy piana będzie sztywna, dodajemy ją do masy serowej i łyżką mieszamy. Przekładamy do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (tak około 200 stopni) i pieczemy 1 godz. - ja piekłam chwilke dłuzej az zarumienił sie wierzch. Moze też pękać z wierzchu - ale pod polewą nie widać. Jak podawać? Serniczek można jeść jeszcze ciepły, można go też polać polewą czekoladową i wtedy jest jak po wiedeńsku. Uwagi: Sernik zawsze wychodzi, krótko się go szykuje i tylko 1 godz. piecze. Łatwy, szybki i smaczny. Ja robiłam go w dużej tortownicy i na spód dałam ciastka degestive - sa lekko słone chyba z lu, pokruszone drobno z rozpuszczonym masłem na całe opakowanie ciastek tj 225 g chyba - dałam 100 g masła czyli poł kostki - wszystko to ze soba pomieszałam, masę ułożyłam (a właściwie wcisnęłam w tortownicę) na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - potem dałam do schłodzenia do lodówki, a w tym czasie robiłam masę serową. Aha nio i ja polewam go mleczną czekoladą z odrobiną mleka, najlepszy jest oczywiście ciepły- naprawde rozpływa się w ustach

  4. Mimo moich kiepskich zdolności do pieczenia zrobiłam taki serniczek pyszny - wszyscy brali przepis:)Polecam początkowym gospodyniom!! Bardzo łatwy sernik Składniki: 1 kg sera mielonego (w wiaderku), 8 jaj, 1 kostka masła roślinnego, 1 niepełna szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe (w ostatecznośći 2 łyżki mąki ziemniaczanej), bakalie - ja nie dodaje:) Jak przyrządzić? Ucieramy mikserem cukier z żółtkami, po chwili dodajemy po łyżce masła i dalej miksujemy, dodajemy po łyżce ser i budynie (lub mąkę), miksujemy - koniec miksowania masy. Dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 8 białek, kiedy piana będzie sztywna, dodajemy ją do masy serowej i łyżką mieszamy. Przekładamy do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (tak około 200 stopni) i pieczemy 1 godz. - ja piekłam chwilke dłuzej az zarumienił sie wierzch. Moze też pękać z wierzchu - ale pod polewą nie widać. Jak podawać? Serniczek można jeść jeszcze ciepły, można go też polać polewą czekoladową i wtedy jest jak po wiedeńsku. Uwagi: Sernik zawsze wychodzi, krótko się go szykuje i tylko 1 godz. piecze. Łatwy, szybki i smaczny. Ja robiłam go w dużej tortownicy i na spód dałam ciastka degestive - sa lekko słone chyba z lu, pokruszone drobno z rozpuszczonym masłem na całe opakowanie ciastek tj 225 g chyba - dałam 100 g masła czyli poł kostki - wszystko to ze soba pomieszałam, masę ułożyłam (a właściwie wcisnęłam w tortownicę) na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - potem dałam do schłodzenia do lodówki, a w tym czasie robiłam masę serową. Aha nio i ja polewam go mleczną czekoladą z odrobiną mleka, najlepszy jest oczywiście ciepły- naprawde rozpływa się w ustach:))

  5. Dziewczyny ja polecam na chlodne jesienne wieczory takie ciacha z płatkami - ja robie z nesquikami - moze nie wyglądają zbyt efektownie, ale sa b. dobre a przede wszytkim nie wymagaja duzo pracy pozdrawiam:) Czeko-placuszki Składniki: 1 jajko ok. 2 szkl czekoladowych płatków śniadaniowych 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki 3/4 kostki masła Wykonanie: Cukier, rozpuszczone masło i jajko zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i wymieszać. Na końcu dodać roztłuczone na drobno płatki śniadaniowe (ja używam Nesquik, ale czytałam ze dziewczyna dodaje chocapic). Masa ma być gęsta. Kładziemy na papier małymi porcjami w odległości 3 cm, bo ciasto rozlewa się w duże placuszki i pieczemy niecałe 15 min w 180 st. - trzeba do nich zaglądać ja kilka najpierw spaliłam - nie spodziewałam się, ze tak szybko się pieką:) Pozostawić chwilę na blasze do przetsygnięcia i stwardnienia. Fajnie chrupią.

  6. Witam po weekendzie:) Dziewczyny robiłam tego chałwowca waniliowego, na którego przepis podaąlm powyżej. Wyszedł dobry - tylko słodki ale przy dość dużej ilości goście, która była u mnie w ten weekend to dobrze - nikt nie prosił o dokładkę - przepis jest na małą tortownicę. Ps. jak wlałam mase to wszytkie biszkopty ze spodu tortownicy wypłynęły na wierzch, ale udawałam że tak ma być - popruszyłam orzechami drobniutkimi i mniami, a przede wszytkim szybko się robi. Polecam do kawki:)

  7. Dziewczyny ja jak zwykle mam prośbę. Wyszukałam sobie takie szybkie ciacho bez pieczenia - ale nie ma pod nim zadnych opinii - zastanawiam się czy któraś z Was nie robiła podobnego, czy to jest przepis na duzą tortownicę i co moglabym dać na wierzch na ciacho. Z góry dziękuje za pomoc:) Chałwowiec waniliowy Składniki 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1,5 szkl. mleka 1 kostka masła lub margaryny 2 łyżki żelatyny 40 dag chałwy waniliowej biszkopty Masło utrzeć z chałwą. Jajka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym Zagotować 1 szkl. mleka, do tego wlać rozpuszczoną w 0.5 szkl. zimnego mleka żelatynę. Lekko schłodzić i wlać do ubitych jaj, następnie rozmieszać z ukręconą chałwą i masłem. Powstałą masę wylać do torotwinicy na ułożone biszkopty, włożyć do lodówki do zastygnięcia.
×