Gizula888
-
Zawartość
0 -
Rejestracja
-
Ostatnio
Nigdy
Posty napisane przez Gizula888
-
-
Ewa co Ty mówisz - dla mnie jest różnica fiskars a zwykły nóż - ma specjalną rączkę - nawet jak jest wilgotna ręka się nie zsunie, ostrze świetnie i rzadziej sie tępi niż zwykły nóż - dla mnie o niebo lepsze niż zwykłe za 20 zl. -
Ja polecam noże fiskars - z tym że w zestawie może są drogie i jak dla mnie nie wszystkie potrzebne, ale ja zakupiłam nóż mały do obierania ciut większy i duży do warzyw i mięsa + ostrzałka fiskars - ostrzy jak szalona - szczerze noże polecam choć mnie się nie bardzo podobały - były takie męskie tzn. wygląd męski mają:) hehe, namówił mnie na nie facet i szczerze polecam:) -
Witam< Dziewczyny zbliżają się moje urodziny w związku z tym potrzebuję prosty przepis na tort - najlepiej jeszcze szybki w wykonaniu:)?? Oby tylko nie był z galaretką i owocami - reszta może być:) z góry dziękuję - obym umiała go zrobić;) -
Hej dziewczyny, mam pytanko nachodzi mnie na zrobienie sernika z pierniczkami - mam taki sprawdzony przepis na sernik który zawsze mi wychodzi i pytanie czy do każdego sernika można dodać pierniczki alpejskie czy musi być jakiś specjalny przepis? czy przez dodanie pierniczków może wyjsć mi zakalec? Dziekuję za odpowiedź w zamian podaje przepis na super szybkie ciacho np ze śliwkami:) Ciasto szybkie i proste:) Składniki: pół kostki miękkiego masła (125 g) 10 łyżek cukru 3 jajka szczypta soli 10 łyżek mąki 1 łyżeczki proszku do pieczenia około 40 dag dowolnych owoców - ja dodałam śliwki przekrojone na pół - układałam je skórką w dół przekrojeniem do góry:) Do posypania: cukier biały lub jasny brązowy Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przelać ciasto do foremki (o średnicy 20 - 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu nektarynki, śliwki - skórką do dołu, rozcięciem do góry). Posypać cukrem - wg uznania. Piec w temperaturze 180C przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego :) Ciasto nadaje się do zrobienia na szybko, gdy okaże się ze lada moment wpadna niezapowiedzieni goście. -
Bułeczkami jagodowymi mnie zaintrygowałaś:)) poproszę przepis:) mam nadzieje ze jest łatwy hehe:) -
Dziewczyny a macie może przepis na ciacho z borówkami amerykańskimi - mam świezą dostawę, ale żeby to nie było ciacho z galaretką na biszkopcie;) bedę wdzięczna:) -
Ja bedę robić tartę cytrynową - orzeźwiającą i pyszną. w zeszłym tyg. robiłam ciasto marchewkowe -
Dziewczyny robiłyscie kiedyś ciasto z ptasi mleczkie czekoladkami:) popatrzcie jaki przpisik wynalazłam zdjęcie jest apetyczne:) http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/z-ptasim-mleczkiem Jeśli ktoś robił napiszcie proszę opinię i w jakiej formie robicie:) -
Agripa szacun za ten walentynkowy wypiek:) -
pisałam o nim w temacie palce lizać - robiłam go juz kilkukrotnie i zawsze wyszedł:) Mimo moich kiepskich zdolności do pieczenia zrobiłam taki serniczek pyszny - wszyscy brali przepis Polecam początkowym gospodyniom!! Bardzo łatwy sernik Składniki: 1 kg sera mielonego (w wiaderku), 8 jaj, 1 kostka masła roślinnego, 1 niepełna szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe (w ostatecznośći 2 łyżki mąki ziemniaczanej), bakalie - ja nie dodaje Jak przyrządzić? Ucieramy mikserem cukier z żółtkami, po chwili dodajemy po łyżce masła i dalej miksujemy, dodajemy po łyżce ser i budynie (lub mąkę), miksujemy - koniec miksowania masy. Dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 8 białek, kiedy piana będzie sztywna, dodajemy ją do masy serowej i łyżką mieszamy. Przekładamy do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (tak około 200 stopni) i pieczemy 1 godz. - ja piekłam chwilke dłuzej az zarumienił sie wierzch. Moze też pękać z wierzchu - ale pod polewą nie widać. Jak podawać? Serniczek można jeść jeszcze ciepły, można go też polać polewą czekoladową i wtedy jest jak po wiedeńsku. Uwagi: Sernik zawsze wychodzi, krótko się go szykuje i tylko 1 godz. piecze. Łatwy, szybki i smaczny. Ja robiłam go w dużej tortownicy i na spód dałam ciastka degestive - sa lekko słone chyba z lu, pokruszone drobno z rozpuszczonym masłem na całe opakowanie ciastek tj 225 g chyba - dałam 100 g masła czyli poł kostki - wszystko to ze soba pomieszałam, masę ułożyłam (a właściwie wcisnęłam w tortownicę) na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - potem dałam do schłodzenia do lodówki, a w tym czasie robiłam masę serową. Aha nio i ja polewam go mleczną czekoladą z odrobiną mleka, najlepszy jest oczywiście ciepły- naprawde rozpływa się w ustach -
Moja ulubiona to zielona herbata Tekanne brzoskwiniowa:)) -
Zrobiłam wczoraj kremówkę - strasznie chciało mi sie takiej domowej, z tym ze zmniejszyłam dawkę cukru ale dodalam 1/3 kostkę masła i cukier waniljowy - reszta jak z przepisu, dziś mnie chwalą w pracy ze jest pyszna - dziękuję za przpisik:)) -
AnnMarie czy ta kremówka zawsze wychodzi?? uwielbiam ją i juz pytałam dziewczyny o prosty przepis, mam nadzieje ze nie zepsuję jej. A w ilu stopniach piec ciacho?? dzięki z góry:) Zależy mi żeby kremóweczka wyszła pycha bo chce ją upiec na dzień babci i dziadka:) -
Ponawiam prośbę - moze macie przepis na napoleonke czy kremówkę - taki sprawdzony no i łatwy oczywiście:0 -
Mimo moich kiepskich zdolności do pieczenia zrobiłam taki serniczek pyszny - wszyscy brali przepis:)Polecam początkowym gospodyniom!! Bardzo łatwy sernik Składniki: 1 kg sera mielonego (w wiaderku), 8 jaj, 1 kostka masła roślinnego, 1 niepełna szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe (w ostatecznośći 2 łyżki mąki ziemniaczanej), bakalie - ja nie dodaje:) Jak przyrządzić? Ucieramy mikserem cukier z żółtkami, po chwili dodajemy po łyżce masła i dalej miksujemy, dodajemy po łyżce ser i budynie (lub mąkę), miksujemy - koniec miksowania masy. Dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z 8 białek, kiedy piana będzie sztywna, dodajemy ją do masy serowej i łyżką mieszamy. Przekładamy do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (tak około 200 stopni) i pieczemy 1 godz. - ja piekłam chwilke dłuzej az zarumienił sie wierzch. Moze też pękać z wierzchu - ale pod polewą nie widać. Jak podawać? Serniczek można jeść jeszcze ciepły, można go też polać polewą czekoladową i wtedy jest jak po wiedeńsku. Uwagi: Sernik zawsze wychodzi, krótko się go szykuje i tylko 1 godz. piecze. Łatwy, szybki i smaczny. Ja robiłam go w dużej tortownicy i na spód dałam ciastka degestive - sa lekko słone chyba z lu, pokruszone drobno z rozpuszczonym masłem na całe opakowanie ciastek tj 225 g chyba - dałam 100 g masła czyli poł kostki - wszystko to ze soba pomieszałam, masę ułożyłam (a właściwie wcisnęłam w tortownicę) na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - potem dałam do schłodzenia do lodówki, a w tym czasie robiłam masę serową. Aha nio i ja polewam go mleczną czekoladą z odrobiną mleka, najlepszy jest oczywiście ciepły- naprawde rozpływa się w ustach:)) -
Witam serdecznie, nie wiem czy kojarzycie takie ciacho NAPOLEONKA - moja mama piekła go, gdy byłam mała, uwielbialiśmy to ciasto. Na necie jest dużo przepisów - ale potrzebuje takieGO sprawdzongo i najlepiej prostego :)) Z góry dziękuję:)) -
Ja polecam estrelle lux - jest dwustronna ze stroną letnią i zimową - materac nie jest zbyt miękki, ale też nie jest twardy - naprawde polecam:) http://materace.sklep.pl/materace/kieszeniowe/prd,estrella-lux,rid,89.htmloduct_info.php?manufacturers_id=14&products_id=89&gclid=CM772-epiaUCFY8t3wodOUEGNQ -
Dziewczyny ja polecam na chlodne jesienne wieczory takie ciacha z płatkami - ja robie z nesquikami - moze nie wyglądają zbyt efektownie, ale sa b. dobre a przede wszytkim nie wymagaja duzo pracy pozdrawiam:) Czeko-placuszki Składniki: 1 jajko ok. 2 szkl czekoladowych płatków śniadaniowych 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki 3/4 kostki masła Wykonanie: Cukier, rozpuszczone masło i jajko zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę i wymieszać. Na końcu dodać roztłuczone na drobno płatki śniadaniowe (ja używam Nesquik, ale czytałam ze dziewczyna dodaje chocapic). Masa ma być gęsta. Kładziemy na papier małymi porcjami w odległości 3 cm, bo ciasto rozlewa się w duże placuszki i pieczemy niecałe 15 min w 180 st. - trzeba do nich zaglądać ja kilka najpierw spaliłam - nie spodziewałam się, ze tak szybko się pieką:) Pozostawić chwilę na blasze do przetsygnięcia i stwardnienia. Fajnie chrupią. -
Witam po weekendzie:) Dziewczyny robiłam tego chałwowca waniliowego, na którego przepis podaąlm powyżej. Wyszedł dobry - tylko słodki ale przy dość dużej ilości goście, która była u mnie w ten weekend to dobrze - nikt nie prosił o dokładkę - przepis jest na małą tortownicę. Ps. jak wlałam mase to wszytkie biszkopty ze spodu tortownicy wypłynęły na wierzch, ale udawałam że tak ma być - popruszyłam orzechami drobniutkimi i mniami, a przede wszytkim szybko się robi. Polecam do kawki:) -
24 cm to ta większa:)) tak myślałam żeby trochę pokropić czekoladką:) -
Dziewczyny ja jak zwykle mam prośbę. Wyszukałam sobie takie szybkie ciacho bez pieczenia - ale nie ma pod nim zadnych opinii - zastanawiam się czy któraś z Was nie robiła podobnego, czy to jest przepis na duzą tortownicę i co moglabym dać na wierzch na ciacho. Z góry dziękuje za pomoc:) Chałwowiec waniliowy Składniki 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1,5 szkl. mleka 1 kostka masła lub margaryny 2 łyżki żelatyny 40 dag chałwy waniliowej biszkopty Masło utrzeć z chałwą. Jajka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym Zagotować 1 szkl. mleka, do tego wlać rozpuszczoną w 0.5 szkl. zimnego mleka żelatynę. Lekko schłodzić i wlać do ubitych jaj, następnie rozmieszać z ukręconą chałwą i masłem. Powstałą masę wylać do torotwinicy na ułożone biszkopty, włożyć do lodówki do zastygnięcia. -
Kurcze nie moge coś wysłać wiadomości, sernik wyszedł dobry w smaku tylko niski:)) moze coś zle zrobiłam, najważaniejsze ze jest dobre. Dziękuję za przepis. -
Dziękuję nadzieja:)) dziś będę robiła;)) mam nadzieje, ze mi8 wyjdzie bo mam go zabrać do rodziny:) ps. czy on się nie zepsuje przez 3 dni?? pozdrawiam -
Dziewczyny potrzebuję przepis na taki prosty sernik, tylko żeby nie trzeba było mielić sera, bo nie mam niestety maszynki. Z góry Wam dziękuję:)) Ps. nie umiem piec sernika :))
Ciasta palce lizać..mniaaaam
w Gotowanie, dom, ogród
Napisano