Cześć Wam!
Mam dwa świetne przepisy, które smakują wszystkim, którzy spróbowali.
KARKÓWKA PIECZONA W RĘKAWIE ORIENTALNIE:
Składniki:
4 plastry kakrówki wieprzowej bez kości (ok 0,5 kg)
Curry w proszku
Chilli w proszku
3 kostki knorr bazylia
2 kostki knorr majeranek
zioła prowansalskie
sól
śmietana 18 % 200 g lub jogurt grecki
1-2 papryki (wg uznania)
1-2 większe cebule (wg uznania)
ryż basmati w torekach
Przyrządzenie:
Wszystkie przyprawy wymieszać w śmietanie. Curry dodać wg uznania (jak karkówka się upiecze to będzie z tego sos- im więcej curry tym bardziej intensywny). Chilli dla pikanterii- jak kto lubi.
Pokroić w kostkę paprykę a cebule w piórka.
Karkówkę radzę pokroić w kostkę.
Karkówkę i warzywa wrzucić do miski, dodać powstały sos ze śmietany i przypraw, dokładnie wymieszać.
Wszystko przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 50-60 minut.
Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie.
Ostrożnie przy przelewaniu do miski sosu z mięsem z rękawa- jest dość rzadki. Rękaw dobrze zamknąć, żeby sos się nie rozlał wkładając do piekarnika.
Jedzenie jest wyśmienite- karkówka i upieczone warzywa z nią rozpływają się w ustach.
Ryż basmati dopełnia smak swoim specyicznym zapachem i smakiem.
SAŁATKA Z RYŻEM I CURRY:
Składniki:
Puszka kukurydzy
Ogórek
Pomidor
Czerwona cebula
Papryka
Pierś z kurczaka
curry
sól
pieprz
3 kostki knorr bazylia
masło
1 torebka ryżu basmati
Przyrządzenie:
Pierś z kurczaka pokroić drobno w kostkę, przyprawić solą i curry oraz usmażyć na masełku.
Ryż ugotować, ale nie solić w trakcie gotowania.
Pokroić warzywa drobno w kosteczkę, dodać ostudzony ryż, przyprawy i dokładnie wymieszać.
Aby ryż nie był kleisty należy po wyciągnięciu z garnka zlać porządnie zimną wodą dopóki nie będzie zimny- tylko nie miętosić go bo efektu nie będzie- zlepi się albo zrobi się miazga dziwna.