Arletta Carter
Zarejestrowani-
Zawartość
0 -
Rejestracja
-
Ostatnio
Nigdy
Wszystko napisane przez Arletta Carter
-
Koło 10? To strasznie wcześnie. Ja kupie pewnie 22 bo u mnie musi obowiązkowo popływać aby dzieciaki go pooglądały. W weekend trochę ogarnęłam dom i poprzeglądaliśmy wszystkie ozdoby na choinkę oraz lampki które zawiesimy przed domem. Niestety pogoda, zupełnie nie świąteczna :(
-
A i wczoraj poprzychodziły już pierwsze prezenty które zamówiłam :)
-
To jeszcze szybko dopiszę że muszę się nauczyć robić DOBRE uszka (może jakiś przepis zapodacie :) ). Znalazłam i przetestowałam przepis na tort z masa kawową -mocno słodki ale do małej czarnej jak znalazł, więc jeżeli chodzi o świąteczne słodkości to mam już z głowy. No i się przyznam że już puściłam sobie wczoraj świąteczne melodie - Last Christmas, itd... Miejmy nadzieję że temat się rozrośnie do świąt :)
-
Pange to moze nie...Ale o dorszu pomysle :) Mala a moze jakis serwic obiadowy albo chociaz do herbaty?
-
Hej hej dziewczyny :) Prezenty pozamawiane- do pracy oczywiscie aby w domu nikt nic nie wiedzial;) Ciasto na piernik od ponad tygodnia sie "zmraza", w tym tygodniu dzwonie zamowic ges na 2 dzien swiat- sama ja zrobie, zobaczymy co z tego wyjdzie. Mysle tez o jakiejs rybie- oczywyscie poza sledziami i karpiami- np: w ciescie albo nadfziwanej- macie moze pomysl na rybe w ktorej jest malo osci ale jest smaczna? A i za tydzien zaczynam rekolekcje:)
-
Nie slyszalam o czyms takim. A czy to nie jest podobne do kutii?
-
Choinka- tylko i wylacznie rano w Wigilie :) A sledzie mozna robic na wiele roznych sposobow :) Lubie np. w "pierzynie"
-
Ja uwielbiam karpia smazonego, mama dla taty robi w galarecie. Innej ryby na swiera- procz sledzia i lososia ale to na zimno- nigdy nie mialam. Moze zproponujecie i przepis podacie :)
-
Ja na 1000% musze przygotowac te biale trufle. Wygladaja swietnie i jezeli naprawde smakuja tak jak wygladaja to bede chciala dac ich troche w prezencie przyjaciolom :)
-
3 Wojna Światowa, która rozpocznie się 10 listopada 2010
Arletta Carter odpisał na temat w Dyskusja ogólna
Ja nadal sie smieje z tej przepowiedni :) Niczego nie bedzie. I zadna Baba Jaga mnie do tego nie przekona -
Jak wroce do domu to poszukam mojego przepisu na drozdzowe ktore zawsze wychodzi, i wychodzi jego tyle ze po urosnieciu musze robic ze 2 blachy aby sie nie zmarnowalo. Jak znajde to wam napisze
-
Pasterak- obowiazkowo. W zeszlym roku otworzyli kaplice jakies 15min. od mojego domu i poszlismy na pasterke tak cala rodzina- niezapomniane przezycie. Co do jedzenia igiel to nie spotkalam sie z tym zjawiskiem. Ubierz w Wigilie (do Wigilii nich stoi na balkonie) i tyle. Na prezenty przeznaczam premie swiateczna ale same prezenty mam juz wybrane bo nie chce kupowac na ostania chwile mimo iz kocham ten swiateczny nastroj w sklepach, snieg na Starym miescie, ubrany swiatecznie Nowy Swiat, itd...
-
Hej hej dziewczyny! Jak prygotowania :-) Za tydzien robie ciasto na piernik. Choinka OBOWIAZKOWO W WIGILIE inaczej nastroj prysnie. Mam prosbeo przepis na mase z margaryna. Moja tesciowa robila taka do tortow i masa mimo iz ciezka byla tak niesamowicie smaczna ze tylko mase moglabym jesc. Niestety zmarla i przepisy wcielo. Na allegro poszukuje prezentow. Probowalam tez na ebay ale troche mimo wszystko sie boje. Pozdrawiam
-
Od kiedy bacia zmarla-2 lata temu- nie ma nikomu zrobic PRAWDZIWYCH uszek i PRAWDZIWYCH pierogow. Prosilabym o SPRAWDZONE przepisy;)
-
Ja napisze tak- mam 23 lata i KOCHAM SWIETA i ten czas przedswiateczny. Sama uznalam ze czas troche robic potraw na swietach i ponizej wklejam przepis na piernik ktory znalazlam wlasnie na kefeterii. Pierwszy raz robilam i ZOSTAL ZJEDZONY MOMENTALNIE! Jest swietny w smaku, pachnie prawdziwym piernikie- REWELACJA PIERNIK STAROPOLSKI -pół kg miodu - 2 szklanki cukru (dałam troszkę mniej) -25 dag masła -1 kg mąki pszennej -3 jajka -3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - pół szklanki mleka - pół łyżeczki soli -2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce) -Ja lubię intensywny smak dlatego tyle dałam. Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni(taki jest najlepszy,ale spokojnie mogą to być 3 tygodnie). Piec 3 - 4 dni przed świętami. Pieczenie: Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180C (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić. Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał. Ważna uwaga: Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak podsypywać mąką, czasem sporo).
-
http://www.youtube.com/watch?v=yXQViqx6GMY&feature=related Jeszcze tylko 9 dni :)
-
http://wiadomosci.onet.pl/2218809,11,oferta_po_dla_h_krzywonos,item.html
-
Czy znacie moze jakas polska strone gdzie mozna widgety do Samsunga Wave pobrac?
Arletta Carter dodał temat w Dyskusja ogólna
jw? Nie moge znaleaz a te zainstalowane na telefonie to jakies smieciowe