Ciasto ,,ULE,, z ksiażki siostry Anastazji
1/2kg maki
10dkg cukru pudru
15dkg margaryny
10dkg plynnego miodu
1 jajo
1,5lyzeczki sody
smietana do gestosci
1 sloik powidel sliwkowych
Nadzienie ;1/2 szkl orzechow pokrojonych
1/2szkl migdalow pokrojonych
1/2szkl skorki pomaranczowej
1/2szkl rodzynek
1/2szkl plynnego miodu
Zrobic ciasto -o gestosci ciasta pierogowego.Podzielic na 2 czesci .Jedna rozwalkowac na blaszke wyzej aby ciasto zachodzilo na boki.Posmarowac powidlami.
Z drugiej czesci -rozwalkowac i wykrawac kolka.Wkladac do srodka
nadzienie,formowac kulki.ukladac na ciescie z powidlem.
4 rzedy na szerokosc i 7szt na dlugosc.Upiec.
Masa;1/2l mleka
2lyzki maki ziemniaczanej
2 lyzki maki pszennej
1cukier waniliowy
1maslo
4 lyzki cukru
Z mleka i maki ugotowac budyn -ostudzic ,utrzec maslo dodac budyn.
Mase ulozyc na ciescie ,miedzy kulkami.
Na kazdej kulce polozc okragly biszkopt ,nasaczony rumem.
Polac polewa.
Kroic tak aby kulke przecinac na pol.