Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

anusiadanusia

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Posty napisane przez anusiadanusia


  1. Lekarze o Chorobie Wrzodowej Poniżej publikujemy dwie opinie na temat choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, jej powstawania i sposobów leczenia, wyrażone przez przedstawiciela medycyny konwencjonalnej i lekarza optymalnego. Wrzód trawienny to ubytek błony śluzowej powstały na skutek działania soków trawiennych przy zmniejszonej odporności. Wyróżnia się wrzody ostre powstające nagle pod wpływem stresów (np. oparzenie ciała) i przewlekłe, powstające samoistnie. Wrzody zwykle umiejscawiają się w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy. Około 10% ludzi przechodzi chorobę wrzodową, przy czym mężczyźni chorują trzykrotnie częściej od kobiet, wrzód dwunastnicy występuje trzy-krotnie częściej niż wrzód żołądka. Początek choroby wrzodowej najczęściej dotyczy osób około 20 roku życia. Wrzód dwunastnicy występuje częściej u osób narażonych na stresy, żołądka u osób stosujących używki (tytoń, alkohole). Dotychczas nie poznano przyczyny powstawania choroby wrzodowej, lecz znane są czynniki i mechanizmy związane z wys-tępowaniem tej choroby. Ogólnie można stwierdzić, że choroba wrzodowa powstaje, gdy mechanizmy obronne błony śluzowej nie są w stanie zrównoważyć działania soków trawiennych, może to wystąpić na skutek nadmiernego wydzielania soku żołądkowego, nieprawidłowego uwalniania gastryny, upośledzonej neutralizacji kwaśnej treści, zaburzenia motoryki żołądka i dwunastnicy. Do czynników chroniących błonę śluzową żołądka i dwunastnicy należą: bariera śluzówkowa, prawidłowe ukrwienie błony śluzowej, zasadowa treść soku dwunastniczego, pewne hormony przewodu pokarmowego. W piśmiennictwie podkreśla się rolę czynników genetycznych w powstawaniu choroby wrzodowej potomstwo chorych na tę chorobę zapada na nią wielokrotnie częściej. Wielki wpływ na częstość zachorowań ma żywienie, stosowanie używek (kawa, papie-rosy), stres, leki przeciwzapalne. Występująca często opinia o roli zakażenia błony śluzowej bakterią Helicobacter pylori nie daje również pełnego wyjaśnienia przyczyn choroby wrzodowej ze względu na powszechność zakażenia tą bakterią, przy jednoczesnym pełnym zdrowiu wielu jej nosicieli. Pewne jest natomiast działanie Helicobacter pylori utrudniające gojenie owrzodzenia już istnie -jącego stąd schematy leczenia choroby wrzodowej uwzględniające likwidację tego zakażenia. Objawy kliniczne choroby wrzodowej mogą być zróżnicowane: od bólu, który jest najczęściej stały, przez zmienne objawy, takie jak lokalizacja bólu, występowanie po posił-kach wcześniej w chorobie wrzodowej żołądka (1-2 godz.), później w chorobie wrzodowej dwunastnicy (2-4 godz. po posiłku), promieniowanie bólu, jego rytmika i sezonowość najczęściej wiosna i jesień. Niekiedy choroba wrzodowa przebiega począt-kowo bezobjawowo. Do innych objawów zalicza się wymioty Przynoszące ulgę w cho-robie wrzodowej żołądka. Innym objawem może być utrata masy ciała oraz anemizacja przy wrzodzie krwawiącym. Powikłaniami choroby wrzodowej są: krwotok z wrzodu, wrzód drążący, przedziurawienie wrzodu, zwężenie odźwiernika. Chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy rozpoznaje się na podstawie wywiadu i badania fizykalnego oraz gastroduoendoskopowego, które ma znaczenie rozstrzygające, umożliwia również pobranie wycinków ze zmienionej błony śluzowej. Leczenie polega na zwalczaniu bólu, przyspieszeniu gojenia owrzodzeń, leczeniu dietetycznym i farmakologicznym. Spośród środków farmakologicznych stosuje się leki blokujące receptory H2, blokujące pompę protonową komórek komórek okładzinowych, leki zobojętniające o działaniu powierz-chownym prostaglandyny, leki uspokajające. Zdecydowana większość zaostrzeń choroby wrzodowej szybko ustępuje pod wpływem leczenia. Nawroty choroby są jednak częste i stale aktualne jest stwierdzenie: raz wrzód zawsze wrzód. Szczęśliwie odstąpiono jednak, dzięki postępowi wiedzy od leczenia wrzodów rozległymi operacjami wycięcia żołądka. Dr n. med. Aleksander Grigorjew Ordynator w Szpitalu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Lidzbarku Warmińskim Powszechność występowania chorób przewodu pokarmowego jest obecnie tak duża, że nazwy leków, np. na nadkwasotę są równie dobrze znane, jak nazwy proszków do prania czy kosmetyków. Zwiększenie zapadalności na chorobę wrzodową pociągnęło za sobą rozwój diagnostyki i doskonalenie metod leczenia. Stosowana obecnie farmakoterapia skojarzona (jak podają producenci leków) może dawać efekty nawet w 80% przypadków, co jest praktycznie niespotykane w żadnej innej jednostce chorobowej. Dzięki wprowadzeniu nowych metod leczenia można stosunkowo szybko pozbyć się owrzodzenia, jednak efekt jest zwykle czasowy, ponieważ nie usuwa ono przyczyny choroby a jedynie skutki. Faktycznie powodem wystąpienia nadkwaśności a później choroby wrzodowej jest przewaga napięcia parasympatycznego w żołądku. Funkcja przewodu pokarmowego jest kontrolowana przez autonomiczny układ nerwowy bez udziału woli człowieka. Dwie składowe układu autonomicznego działają antagonistycznie powodując wzrost (układ parasympatyczny) lub zmniejszenie aktyw-ności przewodu pokarmowego (układ sympatyczny). Powszechne ostatnio spożywanie dużych ilości węglowodanów oraz produktów bogatoresztkowych wymusza wzrost napięcia parasympatycznego w żołądku co objawia się zwiększonym wydzielaniem kwasu solnego przez błonę śluzową. Spożywanie dużych ilości surowych owoców, uważane pow -szechnie za zdrowe, powoduje dodatkowo wzrost kwasowości w przewodzie pokar-mowym, ponieważ odczyn pH owoców jest kwaśny. Utrzymujące się stale obniżone pH treści żołądkowej powoduje nadtrawienie nabłonka i rozwój nadżerek a później wrzodów. Ponieważ żywienie optymalne jest dla człowieka naturalnym sposobem odżywiania nie powoduje ono zaburzeń funkcji przewodu pokarmowego, a ponadto jest dietą ubogo-resztkową oraz alkalizującą. Osoby z prob-lemami gastrycznymi rozpoczynając żywienie optymalne najszybciej odczuwają poprawę stanu zdrowia. Takie dolegliwości jak zgaga czy nadkwaśność ustępują praktycznie natychmiast ponieważ zalecane przez nas produkty (jaja, masło, śmietana) mają działanie neutralizujące kwasy. Szybko zmniejszają się bóle wrzodowe z powodu małej zawartości takich substancji drażniących jak błonnik oraz mniejszej objętości posiłków. Pełne wyleczenie z choroby wrzodowej jest możliwe w czasie od kilku dni do kilku tygodni. U osób rozpoczynających żywienie optymalne w Centrum Żywienia Optymalnego w Jastrzębiej Górze obserwuję powszechną obecność zaburzeń funkcji przewodu pokarmowego oraz regularność ich ustępowania w ciągu 2-3 dni od przyjazdu. Jak do tej pory tylko jeden pacjent zgłaszał utrzymywanie się nadkwasoty przez dłużej niż trzy dni i w tym przypadku ze względu na zaawansowanie choroby (30 lat) trzeba było zastosować prądy selektywne. W przypadku istniejącego wrzodu terapia z zastosowaniem prądów selektywnych daje znacznie lepsze efekty niż samo żywienie optymalne. Powikłań praktycznie nie spotyka się, należy jednak zawsze upewnić się przed rozpoczęciem terapii czy pacjent nie choruje na znacznie rzadszą postać choroby z niedokwaśnością. Osobie obeznanej z prądami selektywnymi diagnostyka nie powinna sprawić trudności a ewentualna pomyłka może być naprawiona w ciągu jednego dnia. lek. med. Przemysław Pala konsultant i opiekun medyczny Centrum Żywienia Optymalnego

  2. Lekarze o Chorobie Wrzodowej Poniżej publikujemy dwie opinie na temat choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, jej powstawania i sposobów leczenia, wyrażone przez przedstawiciela medycyny konwencjonalnej i lekarza optymalnego. Wrzód trawienny to ubytek błony śluzowej powstały na skutek działania soków trawiennych przy zmniejszonej odporności. Wyróżnia się wrzody ostre powstające nagle pod wpływem stresów (np. oparzenie ciała) i przewlekłe, powstające samoistnie. Wrzody zwykle umiejscawiają się w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy. Około 10% ludzi przechodzi chorobę wrzodową, przy czym mężczyźni chorują trzykrotnie częściej od kobiet, wrzód dwunastnicy występuje trzy-krotnie częściej niż wrzód żołądka. Początek choroby wrzodowej najczęściej dotyczy osób około 20 roku życia. Wrzód dwunastnicy występuje częściej u osób narażonych na stresy, żołądka u osób stosujących używki (tytoń, alkohole). Dotychczas nie poznano przyczyny powstawania choroby wrzodowej, lecz znane są czynniki i mechanizmy związane z wys-tępowaniem tej choroby. Ogólnie można stwierdzić, że choroba wrzodowa powstaje, gdy mechanizmy obronne błony śluzowej nie są w stanie zrównoważyć działania soków trawiennych, może to wystąpić na skutek nadmiernego wydzielania soku żołądkowego, nieprawidłowego uwalniania gastryny, upośledzonej neutralizacji kwaśnej treści, zaburzenia motoryki żołądka i dwunastnicy. Do czynników chroniących błonę śluzową żołądka i dwunastnicy należą: bariera śluzówkowa, prawidłowe ukrwienie błony śluzowej, zasadowa treść soku dwunastniczego, pewne hormony przewodu pokarmowego. W piśmiennictwie podkreśla się rolę czynników genetycznych w powstawaniu choroby wrzodowej potomstwo chorych na tę chorobę zapada na nią wielokrotnie częściej. Wielki wpływ na częstość zachorowań ma żywienie, stosowanie używek (kawa, papie-rosy), stres, leki przeciwzapalne. Występująca często opinia o roli zakażenia błony śluzowej bakterią Helicobacter pylori nie daje również pełnego wyjaśnienia przyczyn choroby wrzodowej ze względu na powszechność zakażenia tą bakterią, przy jednoczesnym pełnym zdrowiu wielu jej nosicieli. Pewne jest natomiast działanie Helicobacter pylori utrudniające gojenie owrzodzenia już istnie -jącego stąd schematy leczenia choroby wrzodowej uwzględniające likwidację tego zakażenia. Objawy kliniczne choroby wrzodowej mogą być zróżnicowane: od bólu, który jest najczęściej stały, przez zmienne objawy, takie jak lokalizacja bólu, występowanie po posił-kach wcześniej w chorobie wrzodowej żołądka (1-2 godz.), później w chorobie wrzodowej dwunastnicy (2-4 godz. po posiłku), promieniowanie bólu, jego rytmika i sezonowość najczęściej wiosna i jesień. Niekiedy choroba wrzodowa przebiega począt-kowo bezobjawowo. Do innych objawów zalicza się wymioty Przynoszące ulgę w cho-robie wrzodowej żołądka. Innym objawem może być utrata masy ciała oraz anemizacja przy wrzodzie krwawiącym. Powikłaniami choroby wrzodowej są: krwotok z wrzodu, wrzód drążący, przedziurawienie wrzodu, zwężenie odźwiernika. Chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy rozpoznaje się na podstawie wywiadu i badania fizykalnego oraz gastroduoendoskopowego, które ma znaczenie rozstrzygające, umożliwia również pobranie wycinków ze zmienionej błony śluzowej. Leczenie polega na zwalczaniu bólu, przyspieszeniu gojenia owrzodzeń, leczeniu dietetycznym i farmakologicznym. Spośród środków farmakologicznych stosuje się leki blokujące receptory H2, blokujące pompę protonową komórek komórek okładzinowych, leki zobojętniające o działaniu powierz-chownym prostaglandyny, leki uspokajające. Zdecydowana większość zaostrzeń choroby wrzodowej szybko ustępuje pod wpływem leczenia. Nawroty choroby są jednak częste i stale aktualne jest stwierdzenie: raz wrzód zawsze wrzód. Szczęśliwie odstąpiono jednak, dzięki postępowi wiedzy od leczenia wrzodów rozległymi operacjami wycięcia żołądka. Dr n. med. Aleksander Grigorjew Ordynator w Szpitalu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Lidzbarku Warmińskim Powszechność występowania chorób przewodu pokarmowego jest obecnie tak duża, że nazwy leków, np. na nadkwasotę są równie dobrze znane, jak nazwy proszków do prania czy kosmetyków. Zwiększenie zapadalności na chorobę wrzodową pociągnęło za sobą rozwój diagnostyki i doskonalenie metod leczenia. Stosowana obecnie farmakoterapia skojarzona (jak podają producenci leków) może dawać efekty nawet w 80% przypadków, co jest praktycznie niespotykane w żadnej innej jednostce chorobowej. Dzięki wprowadzeniu nowych metod leczenia można stosunkowo szybko pozbyć się owrzodzenia, jednak efekt jest zwykle czasowy, ponieważ nie usuwa ono przyczyny choroby a jedynie skutki. Faktycznie powodem wystąpienia nadkwaśności a później choroby wrzodowej jest przewaga napięcia parasympatycznego w żołądku. Funkcja przewodu pokarmowego jest kontrolowana przez autonomiczny układ nerwowy bez udziału woli człowieka. Dwie składowe układu autonomicznego działają antagonistycznie powodując wzrost (układ parasympatyczny) lub zmniejszenie aktyw-ności przewodu pokarmowego (układ sympatyczny). Powszechne ostatnio spożywanie dużych ilości węglowodanów oraz produktów bogatoresztkowych wymusza wzrost napięcia parasympatycznego w żołądku co objawia się zwiększonym wydzielaniem kwasu solnego przez błonę śluzową. Spożywanie dużych ilości surowych owoców, uważane pow -szechnie za zdrowe, powoduje dodatkowo wzrost kwasowości w przewodzie pokar-mowym, ponieważ odczyn pH owoców jest kwaśny. Utrzymujące się stale obniżone pH treści żołądkowej powoduje nadtrawienie nabłonka i rozwój nadżerek a później wrzodów. Ponieważ żywienie optymalne jest dla człowieka naturalnym sposobem odżywiania nie powoduje ono zaburzeń funkcji przewodu pokarmowego, a ponadto jest dietą ubogo-resztkową oraz alkalizującą. Osoby z prob-lemami gastrycznymi rozpoczynając żywienie optymalne najszybciej odczuwają poprawę stanu zdrowia. Takie dolegliwości jak zgaga czy nadkwaśność ustępują praktycznie natychmiast ponieważ zalecane przez nas produkty (jaja, masło, śmietana) mają działanie neutralizujące kwasy. Szybko zmniejszają się bóle wrzodowe z powodu małej zawartości takich substancji drażniących jak błonnik oraz mniejszej objętości posiłków. Pełne wyleczenie z choroby wrzodowej jest możliwe w czasie od kilku dni do kilku tygodni. U osób rozpoczynających żywienie optymalne w Centrum Żywienia Optymalnego w Jastrzębiej Górze obserwuję powszechną obecność zaburzeń funkcji przewodu pokarmowego oraz regularność ich ustępowania w ciągu 2-3 dni od przyjazdu. Jak do tej pory tylko jeden pacjent zgłaszał utrzymywanie się nadkwasoty przez dłużej niż trzy dni i w tym przypadku ze względu na zaawansowanie choroby (30 lat) trzeba było zastosować prądy selektywne. W przypadku istniejącego wrzodu terapia z zastosowaniem prądów selektywnych daje znacznie lepsze efekty niż samo żywienie optymalne. Powikłań praktycznie nie spotyka się, należy jednak zawsze upewnić się przed rozpoczęciem terapii czy pacjent nie choruje na znacznie rzadszą postać choroby z niedokwaśnością. Osobie obeznanej z prądami selektywnymi diagnostyka nie powinna sprawić trudności a ewentualna pomyłka może być naprawiona w ciągu jednego dnia. lek. med. Przemysław Pala konsultant i opiekun medyczny Centrum Żywienia Optymalnego

  3. MAMA......ja Warto odstawić wszystkie przetwory mleczne i mleko w każdej postaci na tydzień lub dwa, aby sprawdzić czu ustąpi katar. Może być tak, że katar jest spowodowany jakimś innym alergenem np wziewnym i należałoby go rozpoznać. Ale najpierw sprawdzić czy nie ustąpi po odstawieniu mleka i produktów mlecznych. Moje prawie 8letnie dziecko jest na żo kilka miesięcy,ja jestem 8 lat. W Waszej sprawie zasiegałam porady u starszego doradcy żywieniowego żo,która sama stosuje ten model żywienia od 15 lat i uczy żo na wczasach optymalnych.
×