batoniki musli
wszystkie składniki daję się wg upodobania lub zawartości szafki:)
płatki owsiane,płatki jęczmienne,płatki żytnie ,otręby owsiane,rodzynki,suszone owoce np.śliwki ,morele,banan,orzechy wszelkie zgniecione wałkiem do ciastka,nasionka np slonecznik ,pestki dyni,siemię lniane,jak chcę bardziej słodkie dodaję wiórki kokosowe
wszystkio mieszam w wielkiej misce i dodaję soku jabłkowego własnoręcznie wyciskanego tyle aby powstała taka gęsta zbita bryłka(rozsypuje się między palcami)
blaszkę dużą wykładam papierem do pieczenie,wysypuję masę i uklepuję mokrą ręką tak solidnie,potem nożem nacinam paski i do piekarnika aż się lekko zrumieni(kilkanaścieminut)
warstwa ciasta na blaszce powinna być tak na 1,5 cm grubości
jeden batonik daje mnóstwo radości bo długo się chrupie,długo się po nim jeść nie chce ,no i zdrowy!