WANILJA 45
Zarejestrowani-
Zawartość
0 -
Rejestracja
-
Ostatnio
Nigdy
Reputacja
0 Neutral-
Bardzo podoba mi sie to ciasto; PIJANA ŚLIWKA Biszkopt: - 5 jajek - szklanki cukru - szklanki mąki pszennej - szklanki mąki ziemniaczanej - kopiata łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 2 łyżki oleju - 2 łyżki soku z cytryny Masa: - 25 dag masła - l mleka - szklanki cukru - 3 żółtka - 1 budyń Dr Oetkera waniliowy lub śmietankowy - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - cukier waniliowy Polewa: - 2 gorzkie czekolady (lub deserowe) - 10 dag masła (1/2 kostki) - 4 duże łyżki mleka lub słodkiej śmietanki oraz: - 40 dag śliwek suszonych dobrej jakości (np. kalifornijskich) - - 1 szklanki wódki (może być też rum) - szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop w którym ugotujemy śliwki (czynność tę wykonujemy na co najmniej 12 godz. przed wykonaniem ciasta aby śliwki wchłonęły alkohol Z wody i cukru gotujemy syrop do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. aby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić (płyn zachować), ostudzić. W naczyniu, które da się szczelnie przykryć zalać śliwki alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12 godz.) Białka ubić na sztywno, gdy ubite dodawać cukier, potem po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę z proszkiem, dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach. Wyłożyć do foremki np..25x40 i upiec w temp.160-170oC piekarnika elektrycznego przez 30-40 min. 1i1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń (uważać bo się łatwo przypala lub wykonać własnym sposobem). Gdy ostygnie wkręcić do masła. Biszkopt naponczować lekko syropem z gotowania śliwek (dolać troszkę wody i soku z cytryny), na to dać masę budyniową, a na masę układać jedna przy drugiej śliwki, wstawić do lodówki. Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać i polać śliwki, schłodzić. Najlepiej kroić ciasto schłodzone ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie. Smacznego.
-
Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem
WANILJA 45 odpisał margolka66 na temat w Gotowanie, dom, ogród
Witam .Wtrace sie bo mam dobry przepis na piernik robi sie go na 1 tydzien przed jedzeniem 1/2kg mąki 20dkg miodu 1szkl cukru 3jajka 1łyzka sody 1przyprawa do piernika Ciasto zagniesc ,włożyc do miski i odstawic na tydzień.(w tem pokojowej) Po tygodniu dogniesc aby miało konsystencje pierogowego ciasta.Cienko wałkować,piec. Przełożyć masą; 1lmleka 3szkl cukru 1masło Z mleka i cukru ugotowac karmel,wystudzić utrzec z masłem,można dodac aromat. ew przełozyc jeden placek winna marmoladą -
Sernik jest na str 2 i 3 ,poprostu pieczesz tak samo tylko bez spodu Makowiec na 5 -patyczaka i na 7- alutka-k
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną w sosie cebulowo paprykowym 1 główka kapusty cukrowej 2 piersi z kurczaka 30 dkg surowego boczku 3 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej 1 cebula 2 jajka sól pieprz Sos:) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 2 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz ziele angielskie liść laurowy 1 łyżka magi 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła roślinnego Mięso zmielić razem z cebulą i ugotowaną kaszą,dodać jajka,sól,pieprz,dokładnie wyrobić.Z kapusty wyciąć głąb,włożyć do wody i obgotować.Z obgotowanych liści ściąć gruby nerw,nadziewać liście farszem i zwijać,najpierw boki ,potem przód. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty,ułożyć ścisło gołąbki,zalać wodą,tak żeby były przykryte,dodać 1 łyżkę masła roślinnego,liść laurowy,ziele angielskie, magi,kostkę warzywną.Gotować do miękkości. Z ugotowanych gołąbków odlać sos do innego garnka,dodać pokrojoną drobno cebulę,paprykę,gotować 20 min na małym ogniu,pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i gotować jeszcze 5 min. Mąkę rozrobić z kilkoma łyżkami zimnej wody ,wlać do sosu,gotować 3 min. aż sosik się zagęści. Wlać do gołąbków.
-
Pieczone udka piwne karmi 4 udka z kurczaka sól pieprz majeranek 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 ząbki czosnku 1 szklanka piwa ciemnego karmi 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu Udka umyć,wytrzeć do sucha, natrzeć lekko solą, przeciśniętym czosnkiem, papryką i majerankiem. Oliwę wymieszać z miodem, dodać piwo, zalać kurczaka,przykryć ,odstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień, wyjąć udka ,ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 180 st C około 40 min,od czasu do czasu polewając kilkoma łyżkami ciemnego piwa.