witam
mój przepis na ciasto jest prosty i co jest fajne - mozna dowolnie zmieniac krem- tak wiec za kazdym razem inaczej smakuje :)
CIASTO BISZKOPTOWE Z GALARETKĄ I OWOCAMI (na okragla blaszke)
na poczatku zawsze przygotowuje galaretke - ostatnio robilam malinowa - 2 opakowania rozpuszczam w 800-850 ml wody (wtedy smak i kolor jest wyrazniejszy). zostawiam galaretke do wystudzenia i zabieram sie za ciasto:)
BISZKOPT - przepis mojej babci - zawsze wychodzi pulchniutki :)
4 jajka
szklanka cukru
4 lyzki oliwy/oleju
szklanka maki
lyzeczka proszku do pieczenia
bialka ubic z cukrem na sztywna piane, dodac zoltka, make, oliwe, proszek do pieczenia i dokladnie wymieszac. wlac do tortownicy i piec ok 30 min w temp. 175stopni.
KREM
I.
najpyszniejszy jest zrobiony z samej smietany kremowki i cukru pudru ale wtedy szybko trzeba ciasto zjadac bo krem "siada"pod ciezarem galaretki :/
a wiec... 0,5 litra smietany kremowki ubijam na sztywno z cukrem pudrem (na oko tego cukru, tak zeby nie bylo za slodko)
II.
ostatnio robilam tez krem chyba dr oetkera o smaku malinowym - pycha!!!
po prostu przygotowalam krem z opakowania i byl przepyszny!!! nikt nie zauwazyl ze byl z torebki hihi:)
na wystudzone ciasto wykladam krem - WCZESNIEJ nasaczam biszkopt sokiem owocowym lub z cytryny - wstwaiam do lodowki zeby troche sie schlodzilo.
astepnie wykladam na krem owoce- wg uznania i kiedy galaretka zaczyna gestniec- polewam nia owocei znowu wstawiam do lodowki tym razem na co najmniej 2 godzinki - zeby galaretka dobrze zastygla :)
inne kremy jakie robilam do tego biszkopta to m.in. krem ajerkoniakowy z biedronki, wniliowy, i inne - mozna je zmieniac do woli :)
smacznego :)
Ciasta palce lizać..mniaaaam
w Gotowanie, dom, ogród
Napisano