Pyszne dormelados, bardzo łatwy fingerfood
Proponuję polską wersję dormelados, czyli zawijanki z ryżu i pieczarek z dodatkiem ostrej papryki lub łagodnej, ale myślę, że wersja z mielonym mięsem lub innymi warzywami będzie równie pyszna.
Polska wersja polega na zastąpieniu liści winogron liśćmi młodej białej rzepy lub liśćmi botwiny.
Składniki na 15 sztuk " dormelados " ze średnich liści botwiny lub rzepy :
1 woreczek ugotowanego ryżu
1 duża cebula
30 dkg pieczarek
ostre papryczki świeże lub z marynaty wg uznania
sól, pieprz
oliwa
natka pietruszki, mięta, bazylia lub inne zioła wg upodobania
Gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu.
Na patelni , na oliwie podduszamy posiekaną drobno cebulę i pieczarki , dodajemy ostrą paprykę i dusimy ok. 5 minut.
Warzywa łączymy z ryżem i doprawiamy solą i pieprzem. Na liście nakładamy nadzienie i zwijamy podobnie jak gołąbki, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą z oliwek i zapiekamy ok. 20 min. w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy natką lub innymi ziołami i podajemy. Świetnie pasuje do tej przekąski sos tzatziki.