Ogórki po kanadyjsku
4 kg. ogórków-małe,całe,tylko umyte
4 czerwone papryki-pokroić w cienkie paski
0,5 kg. cebuli-pokroić w talarki
1 seler-starty na tarce
wszystkie składniki wymieszać zalać solanką i pozostawic na 3 godz.
Solanka: 9 szklanek wody,1 szklanka soli
Zalewa słodko-kwaśna
6 szklanek wody
4 szklanki cukru
3 szklanki octu
2 łyżki gorczycy
2 łyzki kolendry
Z przygotowanych warzyw dokładnie odcedzić słoną wodę,produkty przełożyć do słoików,zalać zalewą słodko-kwaśną.Gotować maksymalnie 8 do 10 min.
pycha:)
zrobiłam je w zeszłym roku pierwszy raz i jako pierwsze poszły z piwnicy, inne tylko się do nich umywają. no może jedynie małosolne są lepsze, ale jak dla mnie rewelacja:)
w tym roku znowu je robię, tylko więcej