Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

DEderettE

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. Dzieki ann tak wlaśnie miało byc 2 i 3/4 itd.
  2. SAŁATKA Z POMIDORÓW 1kg pomidorów 30dkg cebuli 23/4szl wody 11/4szkl octu 2płaskie łyzki soli 1/2szkl cukru pieprz ziarnist,ziel ang,lisc laurowy pomidory,cebule kroimy w plasterki,zalewamy zalewą-odstawiamy na drugi dzień,odcedzamy,zalewe zagotowujemy jeszcze raz -zalewamy pomidory -zakręcamy słoiki.Pasteryzujemy 10min Jeszcze znalazlam 2sposob-dodac papryke i marchew
  3. Truskawki sadzi się w sierpniu,ale u mnie jest taka susza ,że nie ma mowy. pomidory czerwone próbowalam kisić -nie dobre,ale sałatka z zielonych(octowa)dobra.
  4. ....i szpinak do piergów też obgotowałam ,świezy
  5. Uwielbiam bita smietanę,jako deser z owocami i do ciast.Napoleonka właśnie byla ze smietaną ,druga masa budyniowa. kiedyś robiłam pierogi z tego przepisu http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/12/szpinakowe-pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html ..,ale do nalesników to szpinak obgotowuję miksuję z czosnkiem i solą dodaję skwareczki z boczku i jak przestygnie ser mozarele ,albo fette -wtedy doprawiam do smaku.
  6. Ciasto na napoleonkę podzielić na 2cz forma 24*35,temp220 ok15min
  7. Witaj ania-ja uwielbiam francuskie. Dzisiaj wlaśnie zażeramy sie ,,Napoleonka,,prosty przepis 2szkl maki ,1masło i niecała szkl gęstej śmietany,posiekać nożem do połączenia.schlodzić-3godz.
  8. Przepraszam za mirabelki ale koleżanka świetnie poradzila.
  9. Hejka! To na dobry początek dnia -pozdrawiam http://www.youtube.com/watch?v=088DkHtrCLI Doceniaj tych, którzy Cię kochają. Pomagaj tym, którzy Cię potrzebują. Przebacz tym, którzy Cię skrzywdzili. Zapomnij o tych, którzy Cię opuścili. A jeśli ktoś w życiu zada Ci cierpienie, najszlachetniejszą zemstą, jest przebaczenie !
  10. Hejka.! Sałata i szpinak powschodzily ,ale taka susza,w tym tyg ma byc 37st? Robie marmoladę z mirabelek,ale nie zawiele ,pózniej kupę przetworów,do wyrzucenia.
  11. Cukinia cd,,, .../... 1 cukinia (mała) 3 łyżki serka ricotta lub naturalnego twarogu 50g parmezanu sól pieprz oliwa do smażenia Pesto pomidorowe: ½ szklanki suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżka orzeszków pinii 1/3 szklanki startego parmezanu ½ szklanki oliwy z pomidorów suszonych garść liści bazylii ½ łyżeczki soli (opcjonalnie) szczypta czarnego pieprzu Pesto pietruszkowe: 1 szklanka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanych liści bazylii 1 łyżka orzechów pinii ¼ szklanki świeżo startego parmezanu 2 ząbki czosnku ¼ łyżeczki soli ¼ szklanki oliwy 2 łyżeczki soku z cytryny ,,,,/,,,,, Cukinię , pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Posypać solą i odłożyć na sito. Przygotować pesto pomidorowe i pietruszkowe miksując podane składniki. Ricottę lub twaróg doprawić solą i pieprzem, można dodać odrobinę tartego parmezanu, ale nie jest to konieczne. Cukinię opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Rozgrzać patelnię posmarowaną oliwą. Cukinię oprószyć solą i pieprzem, smażyć z dwóch stron na mocnym ogniu aż się zarumieni (około 2-3 minuty z każdej strony). Zdjąć plasterki z patelni. Na półmisku układać – na spód plasterek cukinii, łyżeczka pesto pomidorowego, kolejny plasterek, porcja serka, znów cukinia, pesto pietruszkowe, cukinia, cienki plasterek parmezanu. Do smażenia cukini dodaję czosnek-ale jak kto lubi
  12. Cukinia -improwizacje! np,,,,,,,,,PASZTET 3 szklanki startej cukinii 3 szklanki bułki tartej ½ szklanki oleju 1 starta cebula (10 - 15 dag) 1 marchewka ( 10 - 15 dag) 3 jajka 20 dag sera żółtego natka pietruszki świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku ( ¼ - ½ łyżeczki) sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka do smaku KNORR Delikat do mięs do smaku (niekoniecznie) Wykonanie: Cukinie, marchewkę i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy umiarkowanie sok z cukinii. Warzywa mieszamy, dodajemy bułkę tartą, jajka, żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach, olej, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 20 minut. Jeszcze ewentualnie dosmakowujemy przyprawami. Przekładamy do keksówki i pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 60 minut. Z formy wyjmujemy po przestudzeniu. przepis t tej stronyhttp://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/09/PASZTET-Z-CUKINII.html
  13. Staśka Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 1 szklanka śmietany 12% 6 żółtek Beza: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele cytrynowe bez cukru Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru pudru kostka masła Dodatki: Słoik wiśni bez pestek polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania Na ciasto posiekać margarynę z mąką tak długo aż zrobi się kruszonka.Następnie dodać żółtka i śmietanę,zagnieść na gładkie elastyczne ciasto.Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do następnego dnia.(do ciasta nie dodaje się cukru ani proszku do pieczenia dlatego tak ważne jest dobrze posiekać i koniecznie musi leżakować przynajmniej 12 godzin) Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Następnie pierwszą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu blaszki ok. 20 x 35 cm i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 2 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać 2 łyżki cukru, a na sam koniec jeden kisiel. Pianę wyłożyć na spód ciasta,posypać 1/3 osączonych wiśni. Rozwałkować kolejny prostokąt i nałożyć na pianę z białek. Piec ok. 15-20 min. w 180 °C , na lekko złoty kolor.Czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak aby uzyskać trzy osobne trójwarstwowe blaty. Na krem W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty,kremem przełożyć blaty.Wierzch oblać polewą lub posypać cukrem pudrem
  14. Wspólczuję margo.... Ogórków na razie sporo,ale już pojawiają sie plamki. Mój przepis; 1szkl octu 6szkl wody 5łyżeczek soli 8łyżek cukru liść laurowy,ziele ang,-zagotować do słoików gorczyca ,korzeń chrzanu,koper,czosnek
×