DEderettE
Zarejestrowani-
Zawartość
0 -
Rejestracja
-
Ostatnio
Nigdy
Reputacja
0 Neutral-
Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem
DEderettE odpisał margolka66 na temat w Gotowanie, dom, ogród
Dzieki ann tak wlaśnie miało byc 2 i 3/4 itd. -
Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem
DEderettE odpisał margolka66 na temat w Gotowanie, dom, ogród
SAŁATKA Z POMIDORÓW 1kg pomidorów 30dkg cebuli 23/4szl wody 11/4szkl octu 2płaskie łyzki soli 1/2szkl cukru pieprz ziarnist,ziel ang,lisc laurowy pomidory,cebule kroimy w plasterki,zalewamy zalewą-odstawiamy na drugi dzień,odcedzamy,zalewe zagotowujemy jeszcze raz -zalewamy pomidory -zakręcamy słoiki.Pasteryzujemy 10min Jeszcze znalazlam 2sposob-dodac papryke i marchew -
Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem
DEderettE odpisał margolka66 na temat w Gotowanie, dom, ogród
Truskawki sadzi się w sierpniu,ale u mnie jest taka susza ,że nie ma mowy. pomidory czerwone próbowalam kisić -nie dobre,ale sałatka z zielonych(octowa)dobra. -
Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem
DEderettE odpisał margolka66 na temat w Gotowanie, dom, ogród
....i szpinak do piergów też obgotowałam ,świezy -
Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem
DEderettE odpisał margolka66 na temat w Gotowanie, dom, ogród
Uwielbiam bita smietanę,jako deser z owocami i do ciast.Napoleonka właśnie byla ze smietaną ,druga masa budyniowa. kiedyś robiłam pierogi z tego przepisu http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/12/szpinakowe-pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html ..,ale do nalesników to szpinak obgotowuję miksuję z czosnkiem i solą dodaję skwareczki z boczku i jak przestygnie ser mozarele ,albo fette -wtedy doprawiam do smaku. -
Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem
DEderettE odpisał margolka66 na temat w Gotowanie, dom, ogród
Ciasto na napoleonkę podzielić na 2cz forma 24*35,temp220 ok15min -
Nie pytaj-wrzucaj
-
Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem
DEderettE odpisał margolka66 na temat w Gotowanie, dom, ogród
Witaj ania-ja uwielbiam francuskie. Dzisiaj wlaśnie zażeramy sie ,,Napoleonka,,prosty przepis 2szkl maki ,1masło i niecała szkl gęstej śmietany,posiekać nożem do połączenia.schlodzić-3godz. -
Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem
DEderettE odpisał margolka66 na temat w Gotowanie, dom, ogród
Przepraszam za mirabelki ale koleżanka świetnie poradzila. -
Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem
DEderettE odpisał margolka66 na temat w Gotowanie, dom, ogród
Hejka! To na dobry początek dnia -pozdrawiam http://www.youtube.com/watch?v=088DkHtrCLI Doceniaj tych, którzy Cię kochają. Pomagaj tym, którzy Cię potrzebują. Przebacz tym, którzy Cię skrzywdzili. Zapomnij o tych, którzy Cię opuścili. A jeśli ktoś w życiu zada Ci cierpienie, najszlachetniejszą zemstą, jest przebaczenie ! -
Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem
DEderettE odpisał margolka66 na temat w Gotowanie, dom, ogród
Hejka.! Sałata i szpinak powschodzily ,ale taka susza,w tym tyg ma byc 37st? Robie marmoladę z mirabelek,ale nie zawiele ,pózniej kupę przetworów,do wyrzucenia. -
Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem
DEderettE odpisał margolka66 na temat w Gotowanie, dom, ogród
Cukinia cd,,, .../... 1 cukinia (mała) 3 łyżki serka ricotta lub naturalnego twarogu 50g parmezanu sól pieprz oliwa do smażenia Pesto pomidorowe: ½ szklanki suszonych pomidorów w oliwie 1 łyżka orzeszków pinii 1/3 szklanki startego parmezanu ½ szklanki oliwy z pomidorów suszonych garść liści bazylii ½ łyżeczki soli (opcjonalnie) szczypta czarnego pieprzu Pesto pietruszkowe: 1 szklanka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanych liści bazylii 1 łyżka orzechów pinii ¼ szklanki świeżo startego parmezanu 2 ząbki czosnku ¼ łyżeczki soli ¼ szklanki oliwy 2 łyżeczki soku z cytryny ,,,,/,,,,, Cukinię , pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Posypać solą i odłożyć na sito. Przygotować pesto pomidorowe i pietruszkowe miksując podane składniki. Ricottę lub twaróg doprawić solą i pieprzem, można dodać odrobinę tartego parmezanu, ale nie jest to konieczne. Cukinię opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku. Rozgrzać patelnię posmarowaną oliwą. Cukinię oprószyć solą i pieprzem, smażyć z dwóch stron na mocnym ogniu aż się zarumieni (około 2-3 minuty z każdej strony). Zdjąć plasterki z patelni. Na półmisku układać – na spód plasterek cukinii, łyżeczka pesto pomidorowego, kolejny plasterek, porcja serka, znów cukinia, pesto pietruszkowe, cukinia, cienki plasterek parmezanu. Do smażenia cukini dodaję czosnek-ale jak kto lubi -
Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem
DEderettE odpisał margolka66 na temat w Gotowanie, dom, ogród
Cukinia -improwizacje! np,,,,,,,,,PASZTET 3 szklanki startej cukinii 3 szklanki bułki tartej ½ szklanki oleju 1 starta cebula (10 - 15 dag) 1 marchewka ( 10 - 15 dag) 3 jajka 20 dag sera żółtego natka pietruszki świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku ( ¼ - ½ łyżeczki) sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka do smaku KNORR Delikat do mięs do smaku (niekoniecznie) Wykonanie: Cukinie, marchewkę i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy umiarkowanie sok z cukinii. Warzywa mieszamy, dodajemy bułkę tartą, jajka, żółty ser starty na tarce o drobnych oczkach, olej, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok. 20 minut. Jeszcze ewentualnie dosmakowujemy przyprawami. Przekładamy do keksówki i pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 60 minut. Z formy wyjmujemy po przestudzeniu. przepis t tej stronyhttp://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/09/PASZTET-Z-CUKINII.html -
Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem
DEderettE odpisał margolka66 na temat w Gotowanie, dom, ogród
Staśka Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 1 szklanka śmietany 12% 6 żółtek Beza: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kisiele cytrynowe bez cukru Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru pudru kostka masła Dodatki: Słoik wiśni bez pestek polewa czekoladowa lub cukier puder do posypania Na ciasto posiekać margarynę z mąką tak długo aż zrobi się kruszonka.Następnie dodać żółtka i śmietanę,zagnieść na gładkie elastyczne ciasto.Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki do następnego dnia.(do ciasta nie dodaje się cukru ani proszku do pieczenia dlatego tak ważne jest dobrze posiekać i koniecznie musi leżakować przynajmniej 12 godzin) Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Następnie pierwszą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu blaszki ok. 20 x 35 cm i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 2 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać 2 łyżki cukru, a na sam koniec jeden kisiel. Pianę wyłożyć na spód ciasta,posypać 1/3 osączonych wiśni. Rozwałkować kolejny prostokąt i nałożyć na pianę z białek. Piec ok. 15-20 min. w 180 °C , na lekko złoty kolor.Czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak aby uzyskać trzy osobne trójwarstwowe blaty. Na krem W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty,kremem przełożyć blaty.Wierzch oblać polewą lub posypać cukrem pudrem -
Podzielmy sie swoja wiedzą i doświadczeniem
DEderettE odpisał margolka66 na temat w Gotowanie, dom, ogród
Wspólczuję margo.... Ogórków na razie sporo,ale już pojawiają sie plamki. Mój przepis; 1szkl octu 6szkl wody 5łyżeczek soli 8łyżek cukru liść laurowy,ziele ang,-zagotować do słoików gorczyca ,korzeń chrzanu,koper,czosnek