moze komus przyda sie ,jesli nie to sie usunie :
ZUPA PIECZARKOWA
Polecam pyszniutką zupę pieczarkową!!
Potrzebujemy:
0,5 kg. pieczarek, pierś z kurczaka, warzywka które lubimy do zupy, przyprawy oraz troszkę oliwy.
Pieczarki myjemy i trzemy na tarce. Na odrobinie oliwy podsmażamy pieczarki, później dusimy je do miękkości (pieczarki wydzielają własny sok więc raczej nie będzie potrzeby podlewania ich wodą).
W tym czasie gotujemy na piersi rosołek. Jak mięsko jest już miękkie, dodajemy podduszone pieczarki (wszystko co mamy w garnku, łącznie z sokiem który z nich wypłynął) i jeszcze troszkę razem gotujemy. Przyprawiamy do smaku i mamy gotową zupkę (wg mnie najsmaczniejsza jest taka dość pieprzna). No i dalej po prostu pałaszujemy
CHŁODNIK
pęczek drobnego szczypiorku, mały pęczek koperku,
2 ogórki zielone,
2 pęczki rzodkiewek,
2 półlitrowe kefiry 0%,
sól, pieprz.
botwinka(dozwolona ig 20:))
Jeśli możemy ją jeść, to trzeba ją umyć i posiekać razem z korzeniami, a potem udusić w małej ilości posolonej wody. Następnie pokroić w kostkę obrane ogórki, poszatkować rzodkiewki, pokroić drobno szczypiorek i koperek. Zalać wszystko kefirkiem, posolić, ew popieprzyć, botwinkę ostudzoną do zupki. Schłodzić całość w lodówce. Podawać po 4 godzinach.
CHŁODNIK Z OGÓRKÓW JOGURTOWY
2 ogórki
150g fety
pół litra jogurtu naturalnego 0%
pół litra bulionu warzywnego
szklanka kefiru
2 ząbki czosnku
koperek
pestki dyni
sól, pieprz
sos sojowy
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce. Dodać bulion. Czosnek rozetrzeć z solą i serem feta, wymieszać z połową jogurtu, dodać do ogórków. Przyprawić pieprzem i solą dodać sos sojowy, schłodzić w lodówce przez pół godziny. Kefir i resztę jogurtu ubić, dodać posiekany koperek, wymieszać z chłodnikiem. Zupę posypać pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.