Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Carina_422

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. Nasiona arbuza likwidują robaki w przewodzie pokarmowym, zalecane są jako łagodny środek przeciw glistnicy - podobnie jak pestki dyni.
  2. W upalne letnie dni nic lepiej nie gasi pragnienia niż schłodzony miąższ dojrzałego arbuza. Nie bez przyczyny ludy zamieszkujące półpustynne rejony nadały mu nazwę „napój pustyni”. Gruba, gładka i błyszcząca skórka arbuza, pokryta warstwą wosku, odbija promienie słoneczne i niezależnie od panującego skwaru wnętrze owocu zachowuje niższą temperaturę i soczystość. Od wieków Arabowie wierzą, że arbuz posiada zdolność wypędzania z ciała chorób, jeśli spożywany jest regularnie przed posiłkami. Arbuz, zwany niekiedy kawonem, pochodzi z Południowej Afryki, skąd zawędrował w dolinę Nilu. Nasiona arbuza były znajdowane w grobowcach egipskich faraonów. Wkrótce jego uszlachetnione formy pojawiły się w Azji, a w XI-XII wieku krzyżowcy powracający z wypraw sprowadzili go do Europy. Obecnie znanych i uprawianych jest około 500 odmian arbuza, o różnym kształcie i wielkości owocu. Warto wiedzieć, że w pełni dojrzały kawon ma matowy nalot na skórce i przy opukiwaniu wydaje charakterystyczny głuchy odgłos. Miąższ arbuza zawiera aż 85-90% wody, około 8% cukrów (przede wszystkim fruktozę i glukozę, mniej sacharozy), aminokwasy, ponadto pektyny, błonnik czyli celulozę, kwasy organiczne (kwas cytrynowy i jabłkowy), bioflawonoidy, witaminy: B1 (0,04 mg/100 g), B2 (0,04 mg/100 g), PP, K, C (10-40 mg/100 g), kwas foliowy oraz prowitaminę A czyli karoteny (0,11 mg/100 g). W arbuzie - podobnie jak w pomidorach - występuje barwnik likopen – jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który chroni przed chorobami serca i nowotworami. Arbuz bogaty jest w rozmaite aminokwasy i sole mineralne: związki potasu, żelaza, magnezu, miedzi, fosforu, siarki, krzemu oraz wapnia. Arbuzy z powodu orzeźwiającego smaku należą do ulubionych owoców. Są też znakomitym środkiem dietetycznym zalecanym w wielu schorzeniach:  Błonnik zawarty w miąższu arbuza poprawia trawienie, zwiększa aktywność pożytecznej mikroflory jelitowej i sprzyja wydalaniu z organizmu cholesterolu.  Arbuz ma działanie lekko przeczyszczające, żółciopędne i przeciwzapalne.  Obecność w arbuzach kwasu foliowego i łatwo przyswajalnego organicznego żelaza sprawia, że zalecane są w leczeniu anemii.  Arbuz zawiera tylko minimalną ilość sodu zatrzymującego wodę w tkankach, obfituje za to w potas, który wzmaga wydalanie moczu. Działaja silnie moczopędnie - oczyszcza organizm, wypłukując złogi szkodliwych substancji.  W chorobach nerek: zapaleniu miedniczek nerkowych, piasku i kamieniach nerkowych oraz w stanach zapalnych dróg moczowych należy spożywać miąższ arbuza lub pić napar z posiekanych świeżych lub suszonych zielonych skórek owocu.  Arbuz wpływa tonizująco na działalność serca i pomimo wysokiej zawartości wody zalecany jest przy obrzękach spowodowanych niewydolnością układu krążenia.  Miąższ owoców i świeżo wyciśnięty sok to znakomite środki dietetyczne pomocne w leczeniu stwardnienia tętnic, nadciśnienia, reumatyzmu i skazy moczanowej.  Sok z arbuza jest bardzo wskazany w chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Działa żółciopędnie, zaopatruje tkankę wątroby w łatwo przyswajalne cukry, aminokwasy, witaminy i biopierwiastki.  Miąższ i sok arbuza wspaniale orzeźwia i gasi pragnienie przy stanach gorączkowych.  Arbuzy można zjadać w dowolnych ilościach bez szkody dla figury. Są wręcz wskazane przy wszelkich dietach wyszczuplających. Kawony zawierają minimalną ilość cukru. Zaspokajają głód, gdyż woda doskonale wypełnia żołądek, a zawarty w miąższu błonnik daje uczucie sytości. Osoby skłonne do otyłości powinny od czasu do czasu stosować „dni arbuzowe” – w ciągu dnia zjeść wyłącznie 1,5-2 kg miąższu arbuza. Taka kuracja znakomicie oczyszcza organizm ze wszystkich toksycznych związków, hamuje procesy starzenia, wyrównuje błędy dietetyczne spowodowane nadmiernym spożywaniem mięsa, cukru, białego pieczywa i używek.  Arbuz zawiera znikome ilości sacharozy, toteż bez obaw mogą go spożywać diabetycy.  Arbuzy zalecane są chorym na arteriosklerozę, przewlekłe zapalenie stawów, artretyzm.  W niektórych krajach nasiona arbuza o czarnej łusce, zawierające do 50% oleju, są przysmakiem jadanym na surowo, jak pestki słonecznika czy dyni.  Nasiona arbuza mają działanie przeciwkrwotoczne. Roztarte z mlekiem nasiona stosowano dawniej jako środek hamujący krwawienie w krwotokach macicznych. W medycynie ludowej zalecano je przy puchlinie wodnej i żółtaczce. Nasiona arbuza likwidują robaki w przewodzie pokarmowym, zalecane są jako łagodny środek przeciw glistnicy - podobnie jak pestki dyni.  W kosmetyce tonizujące maseczki ze świeżo wyciśniętego soku arbuza wspaniale odświeżają, wygładzają oraz oczyszczają zarówno suchą, jak i tłustą skórę. „Kurze łapki”, czyli zmarszczki w zewnętrznych kącikach oczu, należy w sezonie jak najczęściej smarować sokiem z arbuza.
  3. Oczyszczanie cielesne warto połączyć z działaniami ze sfery emocji/duszy. Tylko takie połączenie da najlepszy efekt. Trzy zmiany, które odmienią nasze życie: 1. Właściwe odżywianie fizyczne: oznacza to, że nie powinniśmy jeść rzeczy niewłaściwych, w złym czasie i w złym stanie świadomości, ponieważ „danie, które jemy, może zjeść nas samych”!. 2. Właściwe odżywianie psychiczne: nigdy więcej gniewu, nerwów, stresów, ranienia siebie nawzajem, tłumienia lęku i poczucia winy – idziemy przez życie pogodni i spokojni! 3. Właściwe odżywianie umysłowe: pozytywne myślenie, mówienie i działanie. Pamiętaj, że dostaniesz od życia dokładnie to, na co ukierunkujesz swoją świadomość. Równie ważne jest właściwe słuchanie, czytanie i patrzenie. Jednym słowem, gdy żyjesz w stanie „prawdziwej świadomości”, jesteś zdrowy.
  4. To zależy nie tylko od ilości sypanej chemii, ale też od właściwości danego owocu/warzywa. Czy wchłania chemię mocno czy słabo.
  5. Oraz te, które najmniej kumulują pestycydy, i te możemy nabywać na straganach warzywnych bez obaw: cebula ananas avocado szparagi groszek mango bakłażan melon kiwi kapusta czerwona arbuz słodkie ziemniaki grejpfrut grzyby
  6. Przy okazji, lista owoców które najsilniej pochłaniają pestycydy, i które warto kupować np. w sklepach eco lub ze sprawdzonych źródeł (lub uprawiać samodzielnie :) ) są to: 1. jabłka – zawsze kupuj ekologiczne lub obieraj ze skórki. 2. seler, w tym także seler naciowy 3. truskawki 4. brzoskwinie 5. szpinak 6. nektarynki 7. winogrona 8. słodka papryka 9. ziemniaki 10. jagody 11. sałata 12. kapusta liściasta/jarmuż
×