Zupa rybna z łososia i makreli - składniki:
    1 pęczek włoszczyzny
    1 surowa wypatroszona makrela
    250 g surowego filetu z łososia ze skórą
    1 pomidor malinowy
    kilka nitek szafranu
    2 łyżki śmietany 18-22 proc. (opcjonalnie)
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól
    pieprz
Zupa rybna z łososia i makreli - sposób przygotowania: Włoszczyznę obierz, umyj, selera ewentualnie przekrój na pół. Makrelę oczyść i umyj. Warzywa i makrelę przełóż do garnka, zalej 2 i 1/2 litra wody. Dodaj 4 ziarnka pieprzu oraz nitki szafranu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką. Gotuj ok. pół godziny, aż warzywa będą miękkie, a ryba zacznie się rozpadać. Gdy wywar się gotuje, oczyść i umyj łososia. Usuń skórę, a mięso pokrój w kostkę 2x2 cm. Pomidora umyj, usuń gniazdo nasienne i zmiksuj. Z wywaru wyjmij warzywa, a wywar przelej przez gęste sito. Przetrzyj makrelę przez sito - na sicie pozostaną skóra i ości, gęsty mięsny mus wymieszaj z wywarem. Zupę przelej do czystego garnka, dodaj zmiksowanego pomidora i całość zagotuj. Zmniejsz ogień i do wrzącej zupy dodaj łososia. Gotuj na małym ogniu 8-10 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Jeśli używasz, dodaj śmietanę i wymieszaj. Podawaj z posiekanym koperkiem.