pierogi z ziemniakami
Składniki
Składniki na około 60 sztuk:
CIASTO:
2 ¾ szklanki mąki
jajko
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
¾ szklanki gorącej wody
mąka do posypywania stolnicy
FARSZ:
800 g obranych ziemniaków
200 g twarogu
80 g soczewicy zielonej
2 cebule (około 180 g)
2 łyżeczki przyprawy do dań Kucharek
pęczek świeżych liści lubczyku (około 2 g)
sól wg uznania
pieprz czarny mielony wg uznania
Etapy przygotowania
FARSZ: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (tak by była miękka), osączamy na sicie. Twaróg rozgniatamy widelcem, lubczyk kroimy na mniejsze kawałki. Ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy soczewicę, ponownie ubijamy, następnie dodajemy twaróg, cebulę przyprawy i wszystko razem mieszamy. Dodajemy usmażoną cebulkę, lubczyk, przyprawy i dokładnie mieszamy.
CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 8-10 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane np. roztopionym masełkiem.
Nie wiesz jaki wybrać hotel, nie wiesz jak zaplanować podróż ? http://basia36.blogx.pl/ Teraz już wszystko wiesz po kolei, krok po kroku jest tutaj opisane. Zachęcam do odwiedzania.