Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Co kupić
makaron typu penne rigate Combino: 300 g
orzechy nerkowca Alesto: 40 g
świeża bazylia: 2 szklanki
oliwa Primadonna: 3,5 łyżki
czosnek: 1 ząbek
sól Castello: do smaku
pieprz Mikado: szczypta
Grana Padano: 90 g
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 25min
Przygotowanie
Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, zachowując 1/2 szklanki wody.
Do wysokiego naczynia wkładamy bazylię oraz orzechy nerkowca, odkładając niewielką ilość orzechów do dekoracji i 2-3 listki bazylii. Dodajemy starty parmezan lub ser typu pecorino, oliwę z oliwek, świeżo zmielony czarny pieprz, szczyptę soli do smaku oraz czosnek. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy 1/2 szklanki wcześniej zachowanej wody z makaronu, aby otrzymać odpowiednio gęste pesto.
Jak podawać
Odcedzony makaron mieszamy z pesto, przekładamy do głębokich talerzy, dekorujemy orzeszkami oraz listkami bazylii.
Uwaga: Pesto można również używać do smarowania grzanek. W słoiczku, zalane z wierzchu oliwą, można przechowywać w lodówce mniej więcej do tygodnia.
Uwielbiasz polską turystykę i wyjeżdżać w wolnym czasie?[url=http://www.hiacynta.e-blogi.pl/]http://www.hiacynta.e-blogi.pl/ Zapraszam do mnie na blog może coś ciebie zainteresuję