Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

ernesta33

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. Makaron z serem (4-5 porcji) - opakowanie drobnego makaronu (świderki, kolanka, łezki) - około 400g, - 2 łyżki masła, - 2 łyżki mąki pszennej, - 250 ml mleka (+ około pół szkl. na zapas), - zioła prowansalskie, - sól, pieprz, - około 200-300 g żółtego sera (najlepiej o wyrazistym smaku) Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Masło roztapiamy na patelni, gdy zacznie skwierczeć dodajemy mąkę i mieszamy robiąc zasmażkę. Wciąż szybko mieszając wlewamy mleko (cienkim strumieniem). Gdyby sos był zbyt gęsty trzeba po prostu dodać więcej mleka - trudno mi podać dokładne proporcje, bo zawsze robię go na oko... Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami (inaczej sos, a przez niego całe danie będą potwornie mdłe). Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Makaron odcedzamy i gorący wsypujemy do naczynia. Zalewamy sosem, mieszamy, żeby cały makaron równo się nim pokrył. Grubo posypujemy serem. Zapiekamy około 15 min. w temp. 180 st. C (ser musi się roztopić) Podajemy na ciepło.
×