Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Ewelajna24

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. RYŻ Z JABŁKAMI I Z CYNAMONEM Składniki ryż biały w woreczkach- 2 worki, mleko -1 litr, jabłka-1 kg., cytryna-do skropienia tartych jabłek, masło-do wysmarowania naczynia żaroodpornego, cukier kryształ-do smaku, cukier waniliowy-1 paczka, cynamon-do smaku, szczypta soli do mleka. Zapiekany w piekarniku (kiedyś w bratrurze pieca) ryż z tartymi jabłkami, to mój smak z dzieciństwa. Etapy przygotowania Ugotować na sypko, na pół twardo ryż w woreczkach na mleku z odrobiną soli i masła przez 15 minut. Woreczki muszą być całkowicie zanurzone w mleku. Potem go wyjąć z mleka i wysypać z woreczków. Umyć, obrać jabłka i wydrążyć gniazda nasienne, a następnie potrzeć je na tarce z grubymi oczkami, skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, cukier i cukier waniliowy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy : warstwę ryżu+warstwę jabłek, a na koniec znów ryż. Zapiec w piekarniku do zrumienia-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu, posypać cukrem i cynamonem. Dodatkowo ryż można spożywać z dżemem własnej roboty, np. z wiśniowym
×