Witam!
Mam prośbę, czy moglibyście mi podać "zdrowotne wademekum postępowania" przy wyborze warzyw i owoców, przechowywaniu ich, a także sporządzaniu z nich potraw. Wademekum postępowania ze strony kosumenta.
Podam przykłady o których już wiem:
1. najzdrowszy jest czosnek o kolorze fioletwym
2. marchewkę należy poobcinać po 1 cm z każdej strony, pozbywamy się wtedy największej ilości trucizn
3. żeby wydobyć z czosnku najzdrowsze właściwości należy go przed jedzeniem zmiażdżyć
4. owoce i warzywa przed spożyciem najlepiej umyć w ciepłej wodzie
5. rzodkiewka jest gatunkiem warzywa, które gromadzi w sobie najwięcej trucizn ze wszystkich gatunków warzyw
6. jeśli ktoś spożywa czosnek na złagodzenie przeziębienia, może go posiekać i połknąć jak tabletkę
mój mail:
medicalmindgroup@gmail.com
Za odpowiedź z góry dziękuję
Student