Zupa serowa z klopsikami
Składniki Przepis
pół kilo mielonego mięsa (drobiowe, mieszane)
duża marchewka
biała i jasnozielona część pora
25 dag pieczarek
3 serki topione kremowe
1/3 szklanki śmietany 12% UHT
2 płaskie łyżki mąki
koperek świeży albo suszony
grzanki albo groszek ptysiowy
sól, pieprz, ostra papryka
kostka rosołowa
mały listek laurowy
2 litry wody Mielone mięso przyprawić, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego albo ciut mniejsze i wrzucać na wrzątek. Pogotować chwilę, jeśli trzeba, zebrać szumowiny, dorzucić kostkę rosołową, liść laurowy, pokrojone pieczarki, por i marchewkę w słupki. Posolić, popieprzyć, przykryć i gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać serki topione w małych kawałkach i mieszać aż do rozpuszczenia. Wlać śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, wsypać koperek. Doprawić do smaku, można wlać odrobinę sosu sojowego albo sypnąć przyprawy do zup.
Podawać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym.
Zupa jest dość wykwintna. Jeśli chcemy ją zaserwować gościom, to proponuję inaczej rozpuszczać ser topiony, bo czasem zostają grudki, które szpecą zupę. Wtedy wystarczy serki zmiksować specjalną nakładną na mikser z niedużą ilością rosołu z zupy i dopiero wtedy wlać do garnka i wymieszać. Powstanie wtedy ładny jednolity krem. zupa pycha ja nie daje smietany.