ANIOŁEK
Ciasto:
2 jajka ½ szkl. śmietany
½ szkl. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 dkg. mąki pszennej
½ kostki margaryny
1 łyżeczka amoniaku
Krem:
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
1 szkl. śmietany
3 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1 margaryna
Wykonanie ciasta:
Całe jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę. Wszystko razem miksujemy. Mąkę przesiewamy, siekamy z margaryną i dodajemy amoniak. Wszystko razem łączymy ze zmiksowaną masą
Z otrzymanego ciasta pieczemy 4 jednakowe placki
Krem:
Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę i śmietanę. W rondelku, na małym ogniu przygotowujemy mleko z cukrem i margaryną. Następnie stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy zmiksowane jajka. Przez chwilę jeszcze gotujemy. Gorącą masę przekładamy na upieczone wcześniej placki, schładzamy i wkładamy do lodówki.