Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

faflemik

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Wszystko napisane przez faflemik

  1. Terleko w tym sęk, że piszą na innym o nim, ale żadnych konkretów :( Więęęęęc zwróciłam się do profesjonalistek z nadzieją na pomoc :)
  2. Witajcie :) logiko --- ja szaleję z blachą 25x40 cm :) a sodę wymieszać z mąką i hopla do składników gotowanych wczesniej na parze. Uwaga co by się nie poparzyć, daj ciut masie przestygnąć zanim zaczniesz gnieść ciasto. Smacznego :)
  3. :) witam, gdzies znalazłam \"ukrainkę\", podaje współrzędne : (aut.Teresa.Marcjan) Ciasto: potrzebny będzie garnek (z podwójnym dnem)- na mleko lub będziemy musieli gotować na parze 3 jaja, 3 łyżki kakao, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody, 3 łyżki miodu, Masa: 1 litr mleka, 1 szklanka cukru 2 całe jajka, 2 cukry waniliowe, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 kostki masła roślinnego Ciasto: potrzebny będzie garnek do gotowania mleka (z podwójnym dnem) lub będzie trzeba gotować nad parą Wszystkie składniki gotować w garnku do gotowania mleka lub na parze około 15 minut. Po 15 minutach dodać 2 szklanki mąki, rozmieszać i wyłożyć na stolnicę. Zagnieść ciasto i podzielić na 5 części Każdą część piec ok. 5 minut, a zpozostających skrawków upiec mały placek, który poźniej trzeba zetrzeć na tarce na wierzch ciasta. mleko zagotować z cukrem, składniki (jaja, cukry waniliowe, mąkę pszenną i ziemniaczaną) dobrze wymieszać, można dodać trochę mleka aby było rzadsze, Wlac do zagotowanego mleka z cukrem i zagotować tak jak budyń. Tak ugotowany budyń studzimy, i łączymy za pomocą miksera na masę . Placki przekładamy masą. Masę nakładamy również na wierzch ciasta. Posypujemy startym na tarce szóstym (małym) plackiem ze skrawków. Najlepiej smakuje na drugi dzień. no mnie wyszła zabójcza :) pozdrawiam.
  4. Agripo, an stronie 20 podałas przepis na Pania Walewską tylko czegos nie kumam - w przepisie na ciasto mam po tuz po tym jak je zagniote podzielic na 2 części i upiec a w przepisie na \'masę\" mam przekroic ciasto ... :( jakas głupia jestem czy co - to w końcu jak sie to robi :D
  5. Uszanowanie, a zna któraś z Pań przepis na \"ukrainkę\". Ta słodka rozkosz składa się z kilku warst cieniutkiego brązowego ciasta przekładanaego kremem jakby z kaszy manny ... proszę, jesli któraś z Pań wie o czym piszę, będę dźwięczna;) pozdrawiam
  6. faflemik

    książki warte przeczytania

    Witam, dla fanów powieści XI - XII wiecznej polecam trylogię Kena Follett\'a \"Filary Ziemi\". Ciekawa akcja, przepiekne opisy przyrody i trafne ujęcie w słowa istoty miłości. William Wharton \"Spóźnieni kochankowie\" coś lekkiego i zaskakującego, a na pewno nie codziennego :) teraz czekam sobie na \"Jeźdźca miedzianego\" Paulliny Simons, słyszałam z wielu ust, że książka rewelacyjna. Się okaże. Pozdrawiam.
×