Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

jabłko Orientu

Zarejestrowani
  • Zawartość

    0
  • Rejestracja

  • Ostatnio

    Nigdy

Reputacja

0 Neutral
  1. jabłko Orientu

    jesteś tym, co jesz

    hej dzisiaj znalazłam Wasz topik. oglądałam kiedyś ten program. zna któraś z Was przepis na zapiekankę z soczewicy, była przygotowywana w programie. Pozdrawiam i proszę o przepis:)
  2. jabłko Orientu

    Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

    ZAPIEKANKA WARZYWNA Z KURCZAKIEM - 1 opakowanie plasterków sera topionego Hochland ze szczypiorkiem (150 g) - 75 dag ziemniaków - 30 dag marchewki - 35 dag brokułów - 35 dag fileta z kurczaka - 3 dag masła - 3 dag mąki - 1 szklanka mleka - 2 łyżki oleju - przyprawy Ziemniaki ugotować w mundurkach, odsączyć, obrać i pokroić w plastry. Marchewkę pokroić w skośne plasterki, a brokuły podzielić na małe różyczki. Brokuły gotować razem marchewką w bulionie przez 4 minuty, a następnie odsączyć. Mięso pokroić na 4 części i obsmażyć na oleju. W formie żaroodpornej ułożyć przygotowane składniki. Masło zasmażyć z mąką, dodać mleko, wywar z warzyw i zagotować. Dodać połowę pokrojonych w kostkę plasterków sera topionego. Całość przyprawić do smaku. Składniki ułożone w naczyniu polać sosem i przykryć resztą sera. Zapiekać 25 minut w temp. 200˚ C.
  3. jabłko Orientu

    Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

    MUSAKA Z CUKINIĄ - 1 kg ziemniaków - cebula - 2 łyżki oleju - 500 g mielonego mięsa - mała cukinia - mała puszka pomidorów - ząbek czosnku - łyżeczka masła - ½ szklanki śmietany - łyżka sera ementalera - gałka muszkatołowa - sól, pieprz Ziemniaki pokroić w plastry. Gotować 8 minut. Osączyć. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na oleju. Dodać mięso. Chwilę razem smażyć. Dodać pokrojoną w paseczki cukinię i znów smażyć. Na końcu dołożyć pomidory. Dusić, aż sos lekko wyparuje. Doprawić do smaku czosnkiem oraz solą i pieprzem. 1/3 ziemniaków ułożyć w wysmarowanej masłem formie. Przykryć połową mięsa, nałożyć drugą warstwą ziemniaków, znów mięso i na wierzchu resztę ziemniaków. Polać śmietaną wymieszaną z serem i doprawioną gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piec 50 minut w 200˚ C.
  4. jabłko Orientu

    Mój ulubiony i najłatwiejszy przepis...

    ZAPIEKANKA MAKARONOWA - 25 dag grubego makaronu - 3 kolorowe papryki - cebula - młoda cukinia - bakłażan - 20 dag pieczarek - 4 pomidory - szklanka śmietany 12% - jajka - 10 dag żółtego sera - koncentrat pomidorowy - przyprawy Makaron ugotować na półtwardo i odcedzić. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, a bakłażan i cukinię w grubą kostkę. Warzywa smażyć 5 minut na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, soli i pieprzu. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Doprawić ziołami oraz roztartym czosnkiem. Zetrzeć ser. Śmietanę zmiksować z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. W natłuszczonej formie żaroodpornej warstwami układać makaron i warzywa. Każdą warstwę polać sosem, posypać serem. Na wierzchu ułożyć plastry pomidorów. Zapiekać ok.30 minut w temp. 180˚ C.
×